«Η Δυτική Ελλάδα έχει ιστορία στη γεωργία»: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στην «Π»

Ο Κώστας Τσιάρας ανοίγει τα χαρτιά του

Τσιάρα

Mε αφορμή το 2ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο και την Εκθεση AGROWN 2024 με θέμα «Αγροδιατροφικός Τομέας: Καλλιεργώντας ένα Συμβιωτικό Μέλλον» που θα γίνει το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας μίλησε στην «Πελοπόννησο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει προγραμματίσει να γίνουν στον κλάδο, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων σε Ηλεία και Αιτ/νια από τη νόσο της πανώλης από την οποία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα η ευρύτερη περιοχή.

– Εκτιμάτε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να είναι ο κλάδος που θα επενδύσουμε στα επόμενα χρόνια;

«Ο αγροτικός τομέας αποτελεί ήδη έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για διαρκή επένδυση στην αγροτική παραγωγή, τη βιώσιμη γεωργία και τις νέες τεχνολογίες. Ηδη υλοποιούμε προγράμματα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτόν, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας, η έμφαση στη βιολογική παραγωγή και η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Με συντονισμένες δράσεις και στρατηγικές συνεργασίες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αγροτικός τομέας θα είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας στο εγγύς μέλλον, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και δυναμική για την ύπαιθρο και τους νέους παραγωγούς».

– Ενα από τα θέματα του συνεδρίου είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων, της επάρκειας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Πώς μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά;

«Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων, της επάρκειας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων είναι μια πολυδιάστατη πρόκληση που απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε πολλούς τομείς. Ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε βάλει υψηλούς στόχους και συγκεκριμένα:

-την ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω της δημιουργίας μιας ιστορικής, πολιτιστικής, ποιοτικής και διατροφικής ταυτότητας

-την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους αγρότες, τις επιχειρήσεις και την Πολιτεία, καθώς και με την προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν αγροδιατροφικό τομέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία με το περιβάλλον που είναι σημαντικό».

– Είδαμε στη ΔΕΘ τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ποιες είναι οι επόμενες σκέψεις για την ανακούφιση του κλάδου που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα;

«Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και ανακούφιση του αγροτικού κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι διεθνείς οικονομικές πιέσεις. Πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα: στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα,

Α. Μειώνοντας το κόστος παραγωγής μέσω της μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Β. Απαλλάσσοντας τον αγροτικό κόσμο από τα βάρη του παρελθόντος, όπως τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Γ. Με τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα, ενισχύοντας τρόπους αύξησης της παραγωγής, όπως οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Δ. Διευρύνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες, αξιοποιώντας τις αδρανείς γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων».

– Η Δυτική Ελλάδα έχει ιστορία σε γεωργία και κτηνοτροφία, η οποία όμως δέχτηκε πλήγμα από την πανώλη. Ποιες κινήσεις σκέπτεστε για να οχυρωθεί το θέμα των ελέγχων σε παράνομες μετακινήσεις ζώων;

«Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί ιστορικά μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για τη γεωργία και την κτηνοτροφία στη χώρα μας. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, όπως η πρόσφατη πανώλη των αιγοπροβάτων, καταφέραμε να διαχειριστούμε εξαιρετικά την κατάσταση, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα υγειονομικού ελέγχου και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. Η άμεση ανταπόκριση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις ΔΑΟΚ, τους κτηνιάτρους και, φυσικά, τους ίδιους τους κτηνοτρόφους εξασφάλισαν τη διατήρηση της υγείας των ζώων και την προστασία της τοπικής παραγωγής. Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η προστασία του κτηνοτροφικού τομέα -και μάλιστα υπό τις νέες δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση- απαιτεί συνεχή εγρήγορση και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. Και γι’ αυτό θα εργαστούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, έχοντας πλέον την εμπειρία διαχείρισης μιας δύσκολης ζωονόσου.

Αλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις που υπέβαλα στην ΕΕ, μιας και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αφού η κλιματική κρίση, όπως αποδείχθηκε, δεν έχει σύνορα. Θυμίζω ότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με τη συμβολή όλων των φορέων και βεβαίως όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη ν συμβολή κτηνιάτρων του ΥπΑΑΤ, αλλά και όλων των εποπτευόμενων οργανισμών και των περιφερειών καθώς και των εθελοντών, καταφέραμε να οργανώσουμε όλα αυτά τα κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου στην πραγματικότητα να κλείσουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα τον κύκλο και -ως εκ τούτου- να λάβουμε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χώρα μας πλέον να θεωρείται πρότυπο στον τρόπο αντιμετώπισης της πανώλης. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζω, κλείνοντας ότι βασικός μας στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του κλάδου και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».