Το κέντρο της Πάτρας γεμάτο… με άδεια πορτοφόλια: Κόσμος πολύς, λίγοι με σακούλες… – Αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ

Οι ποατρινοί καταναλωτές βγήκαν στα μαγαζιά, εν μέσω εορταστικού διάκοσμου και μουσικώ, αλλά στην πλειοψηφία τους κυκλοφορούσαν με αδεια χέρια. Γκρίνια και αβεβαιότητα για τα οικονομικά δεδομένα και το μέλλον.

κέντρο «Εχει γίνει πολύ ακριβό το super market, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε μια απόδραση...» λέει στην «Π» ο Νίκος Μαστροντινάτος

«Είμαστε όλοι στο όριο, τα χρήματα κινούνται με δυσκολία και πλέον κοιτάμε να προμηθευόμαστε τα είδη πρώτης ανάγκης και ίσα-ίσα να διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας» δηλώνει στην «Πελοπόννησο» ο κ. Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας με πίκρα: «Μας έχουν αφαιρέσει το χαμόγελο παιδί μου…».

«Οι τιμές ανεβαίνουν, δεν φτάνουν τα λεφτά. Σε πρώτη μοίρα έχουμε βάλει τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα. Δύσκολα είναι και όσο πάμε θα γίνονται και χειρότερα. Δεν βλέπω φως! Η χώρα είναι τελειωμένη! Ούτε λόγος βέβαια για ταξίδια… Αυτά πλέον είναι πολυτέλειες!» λέει απογοητευμένος ο Ξενοφών Φραντζής.

«Από το κακό στο χειρότερο πάμε! Εχω τα παιδιά μου στο εξωτερικό και βλέπω ότι τα ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στο Λονδίνο, απ’ ότι στην Πάτρα! Πώς μετά να μας μείνουν χρήματα εμάς εδώ, με τόση ακρίβεια; Είναι δυνατόν; Με το ζόρι βγάζουμε τον μήνα» λέει ο κ. Γιώργος.

κέντρο

Οικονομική ασφυξία παντού” βλέπει ο Βασίλης Κρίκης

«Η αγοραστική δύναμη είναι πολύ πεσμένη. Κινείται ο κόσμος με τα χέρια στις τσέπες! Και στα μαγαζιά με ένα καφέ επί 5 ώρες! Η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη, δεν βγαίνει. Τα χρήματα σταματάνε τις πρώτες 5-10 μέρες. Θέτουμε σε προτεραιότητα τα είδη πρώτης ανάγκης και αυτά περιορισμένα. Οι μικρές πολυτέλειες έχουν γίνει παρελθόν» λέει ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Κωστόπουλος.

Ο Μάριος Αυγερινόπουλος σημειώνει: «Ο κόσμος περπατάει πάνω-κάτω στην αγορά, αλλά είναι επιφυλακτικός. Μπαίνει στα μαγαζιά, κοιτάει τις τιμές, ρωτάει σχολαστικά. Αυτό δείχνει ότι όλα είναι μετρημένα. Μετράει και τα ένα ευρώ που έχει στην τσέπη του. Προτεραιότητα για μένα είναι το τραπέζι των Χριστουγέννων, τα είδη πρώτης ανάγκης για την οικογένεια, θέρμανση… Φεύγουν όλα τα λεφτά εκεί, στα ανελαστικά έξοδα…».

Ο Νίκος Μαστροντινάτος έχει ζήσει χρόνια στην Ιταλία ως φοιτητής. Εκφράζει και αυτός τη δυσαρέσκειά του για την ακρίβεια, που εμποδίζει άλλες επιλογές: «Εχει γίνει πολύ ακριβό το super market και οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς. Από την άλλη, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, τα έξοδα τρέχουν, το ίδιο και οι λοιπές υποχρεώσεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ούτε μια απόδραση. Μια εκδρομή, ένα ταξίδι. Τελικά φθηνότερα έρχεται να πας Ιταλία, παρά στο… Πήλιο!».

κέντρο

“Οι τιμές ανεβαίνουν, δεν φτάνουν τα λεφτά” λέει ο κ. Φραντζής

Η κυρία Ασημίνα εκφράζει τη λύπη της για την κατάσταση που επικρατεί: «Αυτό κύριέ μου είναι κατάντια που ζούμε! Είμαστε στην ωραιότερη χώρα και μας έχουν καταδικάσει σε… επαιτεία! Πού τα παλιά χρόνια…».

Η Δέσποινα Ηλιοπούλου και η Θάλεια Φραγκοπούλου αναπολούν τα… περασμένα μεγαλεία: «Εμείς έχουμε μεγαλώσει στην Πάτρα. Το ’60, το ’70 και το ’80 δεν χωρούσες να περάσεις από τον κόσμο στην αγορά. Συνωστισμός και όλοι κρατώντας δώρα στα χέρια τους και πακέτα. Κοιτάξτε τώρα τί γίνεται…».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι κ.κ. Δημόπουλος, Παρθενόπουλος και Δεσποτόπουλος: «Το κύριο μέλημά μας είναι να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για εξόδους και αποδράσεις, όπως κάναμε παλαιότερα. Ηρθε η ζωή μας τούμπα…».

κέντρο

“Προτεραιότητα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” λέει ο κ. Αυγερινόπουλος