Κυβερνοεπιθέσεις: Πώς μπορούν να προστατευθούν οι επιχειρήσεις

Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας αναμένεται να γίνουν πιο προσαρμοστικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση να επιστρατεύονται στο μέτωπο της πρόβλεψης και ανίχνευσης απειλών σε πραγματικό χρόνο.

Κυβερνοεπιθέσεις

Η ραγδαία ψηφιοποίηση έχει αυξήσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια ζήτημα υψίστης σημασίας για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Σύμφωνα με τον ειδικό Μάνο Μεϊμαράκη, πολλές κυβερνήσεις προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, ωστόσο τα κενά ασφαλείας παραμένουν.

Οι μεγαλύτερες απειλές στον κυβερνοχώρο

  • Ransomware – Παραλύουν κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις.
  • Phishing – Το 90% των επιθέσεων ξεκινούν από παραπλανητικά emails.
  • DDoS – Κατακλύζουν τους servers με ψεύτικη κίνηση.
  • Supply Chain Attacks – Στοχεύουν προμηθευτές για να διεισδύσουν σε μεγαλύτερους οργανισμούς.
  • Zero-Day Attacks – Αξιοποιούν άγνωστες ευπάθειες πριν υπάρξει προστασία.

Τα εργαλεία προστασίας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις

  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Antivirus, firewalls, κρυπτογράφηση, ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας, αξιόπιστα backup.
  • Μεγάλες επιχειρήσεις: Security Information & Event Management (SIEM), συστήματα αποτροπής μη εξουσιοδοτημένων προσβάσεων, Extended Detection & Response (XDR).

Προληπτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις

  • Αναγνώριση πιθανών ευπαθειών και απειλών.
  • Επένδυση σε προηγμένα συστήματα ασφαλείας.
  • Συνεχής εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
  • Άμεση ανίχνευση και αντιμετώπιση περιστατικών.
  • Συνεργασία με ειδικούς για θωράκιση των δεδομένων.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο Μάνος Μεϊμαράκης, ερευνητής-ειδικός σε θέματα κυβερνοεπιθέσεων, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες σημειώνουν διαρκή πρόοδο, δημιουργώντας προηγμένα πλαίσια ασφαλείας, επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κενά. Οι ταχύτατα εξελισσόμενες απειλές από τη μια και οι ανεπαρκείς επενδύσεις από την άλλη, αναγκάζουν αρκετές χώρες να βρίσκονται σε δεινή θέση και να υστερούν σημαντικά. Οι κυβερνήσεις κάνουν βήματα, όμως οι κυβερνοεπιθέσεις παραμένουν μία πολύπλευρη και συνεχώς μεταβαλλόμενη πρόκληση.

Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας αναμένεται να γίνουν πιο προσαρμοστικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση να επιστρατεύονται στο μέτωπο της πρόβλεψης και ανίχνευσης απειλών σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την ταχύτερη απόκριση σε επιθέσεις, αλλά και η κρυπτογράφηση δεδομένων θα εξελιχθεί για την προστασία από νέες μορφές παραβιάσεων.

Οι οργανισμοί ήδη υιοθετούν προσεγγίσεις όπως τα Zero Trust μοντέλα, αλλά πάντως οι εφαρμογές κυβερνοασφάλειας θα ενσωματωθούν ακόμα βαθύτερα στις τεχνολογίες από το Cloud μέχρι το Internet of Things (IoT).

Η εκπαίδευση για την κυβερνοασφάλεια

Η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον αδιαχώριστο κομμάτι της οικονομικής επιβίωσης, τόσο για άτομα όσο και για επιχειρήσεις, αναφέρει ο Αλέξιος Βανδώρος, ιδρυτής του Game of Money, επισημαίνοντας ότι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και podcasts, αναδεικνύονται τρόποι προστασίας προσωπικών δεδομένων, διασφάλισης περιουσιακών στοιχείων και αποφυγής online απατών. Ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με ειδικούς του χώρου, ώστε να αναπτύχθουν θεματικές ενότητες που θα εξοπλίσουν επιχειρηματίες και άτομα με εργαλεία για να αντιμετωπίζουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Εντός του 2025, αναφέρει ο κ.Βανδώρος, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εξειδικευμένα webinars και workshops για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και οι πιο ευάλωτες, ενώ σχεδιάζεται και η ενσωμάτωση θεμάτων κυβερνοασφάλειας στις εκδηλώσεις όπως το Game of Money Festival, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και εκπαιδευτικό υλικό.