Στη Ρωσία πέρασαν από στρατοδικείο Ουκρανοί στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ

Καταδικάστηκαν για τρομοκρατική δράση με πολυετείς ποινές

Ρωσία

Στη Ρωσία από στρατοδικείο επιβλήθηκαν σήμερα (26/3) πολυετείς ποινές κάθειρξης σε 12 στρατιώτες του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, το οποίο υπερασπίστηκε την Μαριούπολη στους πρώτους μήνες του πολέμου και το οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» λόγω του νεοναζιστικού παρελθόντος του.

Οι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για «τρομοκρατική δράση» και για «αρπαγή ή παραμονή στην εξουσία με τη βία» και γι’ αυτούς τους λόγους καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 13 μέχρι 23 χρόνια, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία.

 

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο Mediazona ανέφερε ότι 11 άλλα πρόσωπα, τα οποία η Ρωσία είχε ήδη επιστρέψει στην Ουκρανία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, επίσης καταδικάστηκαν ερήμην.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται εννέα γυναίκες, οι οποίες είχαν εργαστεί ως μαγείρισσες στον στρατό.

Το ίδιο μέσο μετέδωσε ότι 12 μέλη του Αζόφ, που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με ξυρισμένα κεφάλια θα εφεσιβάλουν τις ετυμηγορίες και κάποια από αυτά έχουν αρνηθεί κάθε ευθύνη ή έχουν καταθέσει ότι η ομολογία τους αποσπάστηκε δια της βίας, κάτι το οποίο το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει.

 

Ρωσία στρατοδικείο Οι Ουκρανοί στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ περιμένουν την ετυμηγορία / REUTERS / Sergey Pivovarov

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο για τις ετυμηγορίες από την ουκρανική πλευρά.

Το Τάγμα Αζόφ, το οποίο είναι απαγορευμένο εντός της Ρωσίας, έχει προκαλέσει την έντονη οργή της Ρωσίας και συχνά χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα ως μια συνάθροιση φανατικών νεοναζί που μισούν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία απορρίπτει τον χαρακτηρισμό τρομοκρατική οργάνωση για το Τάγμα Αζόφ που του δίνει η Μόσχα.

Το Τάγμα του Αζόφ ιδρύθηκε από τον σκληροπυρηνικό εθνικιστή Άντριι Μπιλέτσκι, αλλά στη συνέχεια αποσυνδέθηκε από την πολιτική.

Από το 2014, το Τάγμα ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας και το Κίεβο υποστηρίζει ότι απέβαλε την ακραία εθνικιστική του προέλευση και είναι πλέον απολιτικό.

Για πολλούς Ουκρανούς οι μαχητές του Αζόφ είναι ήρωες που έφτασαν να συμβολίζουν το πνεύμα της εθνικής αντίστασης, προσκολλημένοι στα χαλάσματα της Μαριούπολης καθώς η Ρωσία την πολιορκούσε από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2022.

Η Ρωσία λέει ότι σχεδόν 2.500 άτομα τελικά παραδόθηκαν, βγαίνοντας από το καταφύγιό τους που περιελάμβανε ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγειες σήραγγες κάτω από το μεταλλουργικό εργοστάσιο Αζοφτάλ της πόλης.

 

Το Κρεμλίνο έλεγε την εποχή εκείνη ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διασφαλίσει ότι τα μέλη του Τάγματος θα αντιμετωπίζονταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Ισραηλινοί στο λιμάνι, επαφές με Κυβέρνηση και Υπερταμείο για διπλή επένδυση

Μέριμνα Θηλέων Πάτρας: Καρφί Σταθακόπουλου στην Εισαγγελία, «γίνεται τσουβάλιασμα όλων των παιδιών»

Αχαΐα: Αποκλειστική μαρτυρία στην «Π» για το «χτύπημα» σε ΑΤΜ

«Καιρός για γερά νεύρα – Τσατραφύλλιας, Μαρουσάκης και Τυράσκη προειδοποιούν: Σκόνη, λασποβροχές και καταιγίδες μέχρι… την Ανάσταση!»

Οδηγίες της Κομισιόν για περίπτωση πολέμου, προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: ΕΔΕ από το υπ. Εθνικής Αμυνας, για τα υβριστικά συνθήματα της Σχολής Υπαξιωματικών του Ναυτικού ΒΙΝΤΕΟ

ΑΑΔΕ: Πότε «ξεχνά» ληξιπρόθεσμα χρέη, ποια και πως θα θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»