Ο Σωκράτης Φάμελλος στην «Π»: Λογικοί οι εγωϊσμοί, θέλουμε συνεργασίες

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τις Περιφέρειες. Με ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε Σιδηρόδρομο στην Πάτρα και όχι ιδιωτικό Αυτοκινητόδομο Πατρών-Πύργου»

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην «Π»: Λογικοί οι εγωϊσμοί, θέλουμε συνεργασίες

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει συγκροτημένο λόγο. Κι αυτό αποτυπώνεται σε κάθε συζήτηση μαζί του, είτε κάποιος ανήκει στον πολτικό του χώρο είτε όχι. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

– Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς για συμμαχίες και συνεργασίες. Πιστεύετε ότι θα ευοδωθούν; Μπορεί να υπάρξει συνεργασία;

Εμείς θέλουμε να γίνει. Και για να το λέμε, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει. Δεν θα λέγαμε κάτι απλά για να ακουστεί και να κερδίσουμε κάποιες δημοσκοπικές εντυπώσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι το έχει ανάγκη και η κοινωνία και ότι μπορεί να γίνει, απλά πρέπει και τα κόμματα να υπερβούν τις όποιες κομματικές περιχαρακώσεις. Όπως καταλαβαίνετε, μια πολιτική πρόταση απαιτείται να έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των κομμάτων.

Επιβάλλεται να εμπιστευτούμε τα βασικά κύτταρα της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιοι κομματικοί εγωισμοί. Δεν είναι εύκολο να υπερβεί κάποιος τα κομματικά όρια. Πρέπει, όμως, να βάλουμε όλοι μας το συμφέρον της κοινωνίας, πάνω από το κομματικό συμφέρον.

Εμείς εξαιτίας και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμασταν, κάναμε μια καινούργια αρχή συνολικά. Το restart του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε εξαρχής την απόφαση του να υπάρξουν προοδευτικές συνεργασίες. Αυτή ήταν και η κεντρική μου δήλωση ως υποψηφίου προέδρου, δηλαδή πολύ πριν εκλεγώ.

Το δημοσκοπικό αποτύπωμα το ότι το θέλουν οι πολίτες και το ότι μπορούν να του δώσουν, μάλιστα, και την πρωτοπορία στην αντεπίθεση που θα επιχειρήσουμε έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ένα πολύ σημαντικό κι αισιόδοξο μήνυμα.

– Και ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, αν τελικά προχωρήσετε σε συμφωνία; Η επιλογή θα γίνει βάσει ποσοστών, βάσει προσώπων ή με κάποιο άλλο κριτήριο;

Μπορεί να έχει ενδιαφέρον η συζήτηση περί προσώπων, όμως τον πολίτη τον ενδιαφέρουν περισσότερο το ποιοι θα είναι οι μισθοί τους, το ποια θα είναι η τιμή το ρεύματος, το ποια θα είναι η προμήθεια που θα δίνουν στην τράπεζα, το πώς θα προφυλάξουν το σπίτι τους, το αν θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, κ.λπ.

Στην Ελλάδα είμαστε στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης στους μισθούς. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Είναι προγραμματικό το θέμα. Να συμφωνήσουμε, όσοι και όσες κάτσουμε σε αυτό το τραπέζι, με ποιο πρόγραμμα θα πάμε.

Μετά θα βρεθούν τα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν. Και ίσως αν πάμε στη Βουλή, με μια πρωτοβουλία, π.χ. για τη 13η σύνταξη, στη συνέχεια θα δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα για την όποια συνεργασία και διάλογο.

Χωρίς να έχουμε κοινά προγράμματα και βήματα, είναι άσκοπο να συζητάμε για πρόσωπα και σχήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έχει κάνει μια νέα αρχή, έχει επιλέξει πρόεδρο, είναι έτοιμος και περιμένει να ετοιμαστούν και τα άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συγκροτημένο κόμμα.

– Σε αυτήν την προσπάθεια στην Κεντροαριστερά συμπεριλαμβάνετε και τον κ. Κασσελάκη; Γιατί στο RGC σας ακούσαμε να τον χαρακτηρίζετε «Δεξιό πολιτικό».

Μα ο κ. Κασελάκης, από ό,τι έμαθα, το ανακοίνωσε ο ίδιος και μάλιστα με μεγάλη χαρά. Ήταν εκπρόσωποι στο συνέδριό του από την Ευρωομάδα των Κεντροδεξιών κομμάτων. Αυτό είναι απάντηση σε όλα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Ο ίδιος απάντησε, το κόμμα του απάντησε. Όχι μόνο για το αν έχουν σχέση με την Κεντροαριστερά, αλλά και γιατί τράβηξε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα όσα τράβηξε στο παρελθόν.

– Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολλές δυνατότητες. Ποια είναι η οπτική και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν;

Καταρχάς, ευχαριστώ τους διοργανωτές του RGC που μου έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για την περιοχή σας. Η Δυτική Ελλάδα είναι πράγματι μια πολύτιμη περιοχή για τη χώρα μας, όπως είναι, βέβαια, και όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Δυτική Ελλάδα. Εχουμε οικογενειακή σύνδεση με την περιοχή. Ημουν και δημότης για ένα διάστημα στην περιοχή του Πύργου Ηλείας, στα πρώτα μου χρόνια πριν μεταφέρω τα δικαιώματά μου στη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα δεν είναι, όμως, τοπικιστικό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πλήττεται από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κι έχει -περίεργα- μεγάλο ποσοστό στον συντελεστή φτώχειας από κοινωνικό αποκλεισμό. Μιλάμε για μια περιφέρεια που με τους πόρους και τη γεωγραφική θέση που έχει, θα έπρεπε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον ενδοπεριφερειακό ανταγωνισμό της χώρας μας.

Δεν είναι σωστό να διακρίνουμε ποια περιφέρεια πάει καλύτερα από την άλλη γιατί στην πραγματικότητα καμία δεν πάει καλά. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα εξαιτίας του δημογραφικού, αλλά και της έλλειψης ανάπτυξης στην περιφέρεια. Δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα σχεδιασμός περιφερειακής ανάπτυξης.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θεοποιηθεί η λειτουργία της Αγοράς. Εμείς ακολουθήσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο, με θεσμούς, κανόνες και τεχνικά εργαλεία. Ισχύει, δυστυχώς, η αρχή του ο σώζων εαυτόν σωθήτω ή εκείνη του μεγάλου ψαριού που τρώει το μικρό, δηλαδή ο νόμος του Φαρ Ουέστ. Θεοποιώντας – υποκριτικά – την ιδιωτική οικονομία, αφήνονται όλα ελεύθερα και τα πάντα μαζεύονται στο κέντρο. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, καμία πρόνοια για το μακροπρόθεσμο ή έστω για μεσοπρόθεσμο, δηλαδή για τη βιωσιμότητα της χώρας.

Έτσι συρρικνώνεται η περιφέρεια και δεν έχει οξυγόνο συνολικά η Ελλάδα. Μου κάνει εντύπωση το ότι στη Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για τις βασικές υποδομές, για τις συγκοινωνιακές υποδομές, για τα logistics, κ.λπ. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε προτεραιότητες στο Ταμείο Ανάκαμψης για να έχουμε σιδηρόδρομο στην Πάτρα.

Δεν θα ήταν ιδιωτικός ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, δεν θα είχε διόδια στην Κάτω Αχαΐα. Τα λιμάνια που έχουμε στη Δυτική Ελλάδα θα ήταν ανταγωνιστικά με τα Βαλκάνια και την Αδριατική».