Δημοτική Μπάντα Πάτρας: Κάν’ το όπως τα Λεχαινά
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο και σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Πάτρα, η Φιλαρμονική Λεχαινών απαρτίζεται από 60 μουσικούς στη κύρια Μπάντα και από περίπου 40 μαθητές στα τμήματά της.
Η αγάπη των κατοίκων μιας κωμόπολης μόλις 2.700 κατοίκων όπως τα Λεχαινά και ένας Πατρινός μαέστρος που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από την πόλη του, γιγάντωσαν μία Φιλαρμονική Ορχήστρα, που έχει γίνει ξακουστή σε ολόκληρη την Ελλάδα! Την ίδια ώρα, η Δημοτική Μπάντα της Πάτρας, της τρίτης πληθυσμιακά πόλης της Ελλάδας με τις γνωστές οικονομικές και οργανωτικές παθογένειες και παρά τις φιλότιμες καλλιτεχνικές προσπάθειες του μαέστρου της Χρήστου Λούκα και των εναπομεινάντων μουσικών της, βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας!
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο και σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Πάτρα, η Φιλαρμονική Λεχαινών απαρτίζεται από 60 μουσικούς στη κύρια Μπάντα και από περίπου 40 μαθητές στα τμήματά της, ενώ η συμμετοχή της σε πανελλήνιο επίπεδο είναι εντυπωσιακή, καταφέρνοντας να εμφανιστεί ακόμα και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Όπως επίσης ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν ακόμα, οι εμφανίσεις της στο Μεσολόγγι, στην Κόνιτσα, στην Κεφαλονιά, στο Αιτωλικό, στον Πύργο, στους Φιλιάτες, στην Αρχαία Ολυμπία, σε πολλές θρησκευτικές εορτές και παρελάσεις και σε πολλά άλλα μέρη όπου αποσπά τις καλύτερες κριτικές. Όμως ακόμα και στην Πάτρα κλέβει τις εντυπώσεις, με τελευταία εμφάνισή της να είναι αυτή του 2019, όταν έλαμψε κατά τη λιτανεία του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα (φωτ.)
Φαίνεται απίστευτο: Από τη μία μια μικρή κωμόπολη της Ηλείας να μπορεί να συντηρεί οικονομικά από το υστέρημα των κατοίκων της και από ευρωπαϊκούς πόρους ένα τέτοιο μουσικό σύνολο, με 60μελή Μπάντα και μεγάλες συναυλίες, αλλά παράλληλα και με τμήματα διδασκαλίας που απαρτίζονται από επαγγελματίες καθηγητές μουσικής.
Και από την άλλη η Πάτρα να υστερεί, διατηρώντας μεν μια ιστορική Μπάντα, που όμως περιορίζεται σε τυπικές υπηρεσίες και εθιμοτυπικές εξόδους ρουτίνας μέσα στην πόλη. Χωρίς πανελλήνιο βεληνεκές, χωρίς πανελλήνια αναγνώριση και χωρίς δικές της μουσικές παραγωγές και συναυλίες…
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ
Ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης, Φυγής και Τρομπονιού με ειδικό καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στα χάλκινα πνευστά και μαθήματα διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας και Ορχήστρας Πνευστών με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μαέστρους.
Σήμερα, παρακολουθεί μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας και Σύνθεσης με καθηγητές τον κ. Ανδρέα Πυλαρινό και κ. Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Η καταγωγή του είναι από την Σάμο, αλλά διαμένει μόνιμα στην Πάτρα, όπου άλλωστε σπούδασε και δραστηριοποιείτο πολλά χρόνια καλλιτεχνικά, έχοντας διδάξει στα Ωδεία «Φιλαρμονική Εταιρία – Ωδείο Πατρών», «Ωδείο Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών» και «Ωδείο Μότσαρτ» του Βίκτωρα Νικολάου. Και παράλληλα, έχοντας διατελέσει μαέστρος της επαγγελματικής «Ορχήστρας Πνευστών Πατρεύς» και έχοντας διδάξει Τρομπόνι στα Μουσικά Σχολεία της Πάτρας.
Και μέσα σε όλα αυτά, πρόλαβε να διατελέσει ιδρυτικό μέλος, Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της «Φιλαρμονικής Βαθύλλος» και της Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Η Φιλαρμονική Λεχαινών ιδρύθηκε το 1932, με ιδρυτή έναν Γορτύνιο στην καταγωγή που νυμφεύθηκε στα Λεχαινά και έζησε εκεί όλα του τα χρόνια. Ήταν ο έμπορος Γεώργιος Κατσούφης, που είχε τέτοιο πάθος για το Σύλλογο, αφού όπως λέγεται «υποχρέωνε» όλους τους προμηθευτές του, να πληρώνουν συνδρομή για τη Φιλαρμονική, αφαιρώντας χρήματα από τις παραγγελίες που έκανε!
Ο Γεώργιος Κατσούφης πέθανε σε βαθιά γεράματα, αφού το δημιούργημά του, η Φιλαρμονική Λεχαινών, είχε διανύσει μία πορεία πενήντα και πλέον χρόνων.
Η Φιλαρμονική Λεχαινών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των Λεχαινιτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού τους συνοδεύει σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αποτελεί ακόμα και τον προθάλαμο για την επαγγελματική καταξίωση πολλών από τους μουσικούς της, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί από αυτούς έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά σε μπάντες του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας ή διαφόρων μεγάλων Πόλεων.
Από τη Φιλαρμονική Λεχαινών έχουν περάσει πολλοί και άξιοι αρχιμουσικοί, αυτοί όμως που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στα μουσικά ιδεώδη του τόπου, ήταν ο Παναγιώτης Ζωιτσούδης, ο οποίος υπήρξε Αρχιμουσικός για 28 χρόνια, ο πρόωρα χαμένος Χαράλαμπος Κλάδης, που αναμόρφωσε και έθεσε σε επαγγελματική βάση τη Φιλαρμονική και ο Αρχιμουσικός Διονύσιος Χριστόπουλος, που ανέλαβε το 2005 τη Φιλαρμονική και συνέχισε επάξια το έργο του μέχρι το 2011.
Από το 2016 την Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αρχιμουσικός Ευρυσθένης Χατζηγιάννης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΓΚΟΣ: «Θέλουμε να παίξουμε και στο εξωτερικό!»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λεχαινών «Ορφεύς» και πρ. Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ανδρέας Μίγκος, εξήγησε στην «Π», το καλλιτεχνικό «θαύμα» που συντελείται στην κωμόπολή του: «Οι Φιλαρμονικές που δεν είναι Δημοτικές, όπως η δική μας, δεν έχουν μόνιμους και σίγουρους πόρους χρηματοδότησης. Γι αυτό πρέπει να ψάξουν και να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα που υπάρχουν. Από το 2013 προσπαθούσαμε να βρούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πράγματι το 2018 κάναμε αίτηση στο Leader Νόμου Ηλείας, το 2019 μας εγκρίθηκαν 35.000 ευρώ για αγορά οργάνων και από τον Αύγουστο του 2019 άρχισε η υλοποίηση. Συνολικά αγοράσαμε 60 καινούργια όργανα που απογείωσαν τη Φιλαρμονική μας. Είναι πολύ μεγάλη στιγμή για τη μπάντα μας και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι!
Το όραμα είναι να ξεφύγουμε από τα τυπικά όρια μιας επαρχιακής Φιλαρμονικής και να δείξουμε το έργο μας σε όλη την Ελλάδα και (γιατί όχι;) σε φεστιβάλ του εξωτερικού! Το όραμα αυτό ήδη αρχίζει να πραγματοποιείται, αφού έχουμε εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές και κάνοντας υπερήφανα τα Λεχαινά και το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, αφού είμαστε οι πολιτιστικοί του πρεσβευτές.
Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ της Φιλαρμονικής Λεχαινών για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Ευχαριστώ τα παιδιά της Φιλαρμονικής και τους γονείς τους που ασχολούνται σε δύσκολους καιρούς με τη μουσική, αγνοώντας όλες τις προκλήσεις που έχουν από τη σύγχρονη κοινωνία.
Ευχαριστώ του κάτοικους της περιοχής και ειδικά των Λεχαινών , που μας βοηθούν από το υστέρημά τους να κρατάμε τη Φιλαρμονική σ αυτό το υψηλό επίπεδο. Τέλος και όλως ιδιαιτέρως ευχαριστώ το μαέστρο μας Ευρυσθένη Χατζηγιάννη για την εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει τα 5 τελευταία χρόνια και έχει μεταλλάξει τη Φιλαρμονική. Χωρίς αυτόν τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε πραγματοποιηθεί!»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News