Ημερίδα: Ενέδρα του ιού σε καρδιά- νεφρά

Αν και η πανδημία του κορονοϊού θα περάσει οι συνέπειές της, ψυχολογικές αλλά και σωματικές, θα μας απασχολήσουν επί μακρό χρονικό διάστημα. Το ύπουλο χτύπημά του αφορά τόσο τους διαγνωσμένους ασθενείς όσο και τους αδιάγνωστους.    

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της άκρως ενδιαφέρουσας ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον σύλλογο Νεφροπαθών Αχαΐας, τη στήριξη της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών  και αφορούσε τις νεφρικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές νόσου COVID-19.

Η ημερίδα, που διοργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεφρού είχε στόχο να αναδείξει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τη πανδημίας σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

«Φαίνεται ότι όχι μόνον οι καρδιοπαθείς και οι νεφροπαθείς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες για να νοσήσουν αλλά και ο ίδιος ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στους νεφρούς όσο και στην καρδιά σε υγιή άτομα» επισημαίνει ο δρ. Περικλής Δουζδαμπάνης νεφρολόγος και πρόεδρος της  Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Ο ίδιος εξηγεί: «Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν υποδοχείς τόσο στην καρδιά όσο και στους νεφρούς στους οποίους προσδένεται ο ιός. Ετσι προσβάλλει αγγεία, καρδιά, νεφρούς και πνεύμονες».

Μιλώντας ειδικότερα για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο επισήμανε ότι «έχει τεράστιες ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Πρόκειται δε για μία νόσο που εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενο επιπολασμό. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, πάνω από 15.000 ασθενείς υποβάλλονται σε κάποιο πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας. Συγκεκριμένα 11.700 ασθενείς είναι σε αιμοκάθαρση, 664 σε περιτοναϊκή κάθαρση και 2.700 ασθενείς έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού».

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Ο κ. Δουζδαμπάνης ανέφερε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη Χρόνια Νεφρική Νόσο είναι το αυξημένο θεραπευτικό κόστος καθώς και η μεγάλη θνητότητα από κάποιο καρδιαγγειακό σύμπτωμα. «Σε αρκετές περιπτώσεις επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, η διάγνωση της νόσου γίνεται στο τρίτο στάδιο. Το οποίο είναι και το στάδιο των επιπλοκών. Επομένως η έγκαιρη αναγνώριση της νόσου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της».

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της περιοχής μας που πλαισίωναν την ημερίδα επισήμαναν ότι «υπάρχει ανάγκη για καταγραφή όλων των κρουσμάτων κορονοϊού και των ασυμπτωματικών καθώς επιβάλλεται να γίνεται έλεγχος στο πλαίσιο ενός ετήσιου τσεκάπ προκειμένου να διαγνωστεί έγκαιρα μία πιθανή βλάβη κάποιου οργάνου. Δυστυχώς η πανδημία θα περάσει αλλά θα μας αφήσει πίσω πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».  

Στην ίδια ημερίδα τονίστηκε ότι η COVID-19 έχει «εκλεκτική συγγένεια» με τη φλεβική θρομβοεμβολή και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυξημένη θνητότητα σε ασθενείς με τη νόσο. «Δυστυχώς όλες οι προτεινόμενες αγωγές δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα οπότε ο εμβολιασμός παραμένει μονόδρομος όσον αφορά την αντιμετώπιση και των επιπλοκών της νόσου» υπογραμμίζει ο κ. Δουζδαμπάνης.  


>Τα παραπάνω κρίσιμα θέματα εκτός από τον κ. Δουζδαμπάνη, ανέδειξαν ο

καρδιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» Ιωάννης Χριστοδούλου και ο αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, επιμελητής Α’ ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» Ιωάννης Ντούβας.

>Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Νεφροπαθών Αχαΐας Λεωνίς Σαμαρτζή τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των νεφροπαθών.

>Στην προσπάθεια της ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση όλων των παραπάνω επιπτώσεως της COVID-19 δήλωσαν σύμμαχοι ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων & διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Μάρκος Μαραγκός που συμμετείχαν στην ημερίδα.  

>Στο προεδρείο της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δουζδαμπάνης και ο ομότιμος καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Ιωάννης Τσολάκης. την προλόγισε ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών,  Στέλιος Ασημακόπουλος.

>Τέλος τον σχολιασμό των συμπερασμάτων έκανε  η διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα» Zωή Τέγου.

Της

Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr