Καρκίνος: Οκτώ στα 10 παιδιά θεραπεύονται

Γράφει
η
Αφροδίτη Καρανά- Γκινοπούλου*

Η Διεθνής Ένωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, έχει καθιερώσει από το 2002 την 15η Φεβρουαρίου, ως παγκόσμια ημέρα για τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι στατιστικά το 0,5 – 4,6 % του συνολικού καρκίνου παγκοσμίως, που ανέρχεται στις 250.000 περίπου. Από αυτά τα περιστατικά, το 20% έχουν την σωστή φροντίδα με 8 στους 10 να έχουν πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ το 80% όχι, λόγω χαμηλού εισοδήματος και ανεπαρκούς πολιτικής υγείας.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 300 παιδιά, κυρίως από λευχαιμίες, όπου τα 8 στα 10 θεραπεύονται με τα ενδεδειγμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται παγκοσμίως. Μέσα σ΄αυτή τη θεραπεία, περιλαμβάνεται και η μεταμόσχευση μυελού των οστών, την οποία υποστηρίζει με μεγάλο αγώνα το Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Σύλλογος εθελοντών δοτών μυελού των οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
Τι κάνουμε εμείς εδώ στην Πάτρα και στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με την καθοριστική συμβολή του διευθυντή της Κλινικής Καθηγητή Γαβριήλ Δημητρίου και όλης της ομάδας του;
Καλύπτουμε την Νοτιο – Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα-Ηλεία-Αιτωλοακαρνανία και νησιά Ιονίου). Το έργο μας είναι, η ενδιάμεση φροντίδα των Χημειοθεραπειών, παρακολούθηση των παιδιών με έλεγχο προετοιμασία και υποστήριξη των συστημάτων για την επόμενη συνεδρία. Αντιμετωπίζουμε τις τυχόν παρενέργειες, με υποστήριξη του μυελού των οστών και αντιμετώπιση λοιμώξεων των ουδετεροπενικών παιδιών. Η πλειονότης των περιστατικών είναι λευχαιμίες κυρίως, βλαστώματα και λιγότερο λοιποί σκληροί όγκοι. Η προετοιμασία στην Παιδιατρική Κλινική αφού ολοκληρωθεί, γίνεται εισαγωγή στο Ογκολογικό «ΕΛΠΙΔΑ».
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Στα παιδοογκολογικά τμήματα, ακολουθούνται πιστά τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως στις πλέον προηγμένες χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει στην καταγραφή του Νέου Γονιδιακού Χάρτη του παιδικού καρκίνου, ο οποίος θα καθοδηγήση τις κλινικές και εργαστηριακές έρευνες, ούτως ώστε να βελτιωθεί παγκοσμίως, η διάγνωση και επομένως η θεραπεία του παιδικού καρκίνου. Και αυτό διότι, οι καρκίνοι στα παιδιά εμφανίζουν συχνά διαφορετικές μεταλλάξεις γονιδίων, αλλά λιγότερες, από τους αντίστοιχους καρκίνους ενηλίκων.
Θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω τον Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ» τόσο την ακούραστη εκπρόσωπο της Πάτρας Τασία Παπαϊωάννου και όλους τους γονείς και τους εθελοντές που την πλαισιώνουν όσο και την πρόεδρο Μαίρη Τρυφωνίδη που σε κάθε αίτημά μας ανταποκρίνονται άμεσα και σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν για τη νοσηλεία των παιδιών. Παρ ότι όλα αυτά θα έπρεπε να τα καλύπτει το κράτος η «ΦΛΟΓΑ» είναι παρούσα και αποτελεί πολύτιμο βοηθό μας. Η μάχη που δίνουμε είναι πιο εύκολη διότι με τη βοήθεια που μας παρέχει, σε όλα τα επίπεδα, κάνουμε την εργασία μας ανεμπόδιστα.

* Η Αφροδίτη Καρανά – Γκινοπούλου, είναι διευθύντρια ΕΣΥ Παιδιατρικής ΠΓΝΠ και εθελόντρια γιατρός τους Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Από το Ιατρικό Ενθετο “Λόγοι Υγείας”