Διαδικτυακή εκδήλωση Επιμελητηρίου-Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας: Επιφυλάξεις για τον νέο πτωχευτικό

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τις τράπεζες και το δημόσιο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

ΖΟΥΠΑΣ
Στη συζήτηση προέκυψαν πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο, ειδικά στο σκέλος της δεύτερης ευκαιρίας, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιο Ζούπα να τονίζει ότι, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ο νομικός κόσμος της χώρας, θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί.
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στερεί τους ενδιαφερόμενους από πολλά δικαιώματα που είχαν μέχρι χθες στα δικαστήρια. Το σημερινό σύστημα οδηγεί σε κατάφορες αδικίες, δηλ. σε δέχεται ή σε απορρίπτει αυτομάτως, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζητήματα νομιμότητας. Εκτίμησε δε, ότι ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών, θα μείνει εκτός ρύθμισης και δεύτερης ευκαιρίας και δεν θα είναι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γι’ αυτό εξέφρασε επιφυλάξεις, για την επιτυχία και του νέου νομοθετήματος.

ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, στη λογική ότι, σαφώς δεν μπορεί να υπάρξει ένας «χρυσός κανόνας» για όλους, αλλά, βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου καμία επιχείρηση δεν μπορούσε να προβλέψει στο επιχειρηματικό της σχέδιο, ότι θα περνούσε από μια 10ετη οικονομική κρίση, σε μια υγειονομική με χειρότερες συνέπειες, όπου «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».
Ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών υπερασπίστηκε το νέο πτωχευτικό κώδικα και έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του νέου πλαισίου. Τόνισε ότι ο νέος νόμος ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, αποτελεί εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και οδηγίες. Προφανώς καταργεί όλους τους προηγούμενους που ενοποιούνται σε ένα νομοθέτημα για να μην υπάρχουν ανισορροπίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, το νέο θεσμικό πλαίσιο, βάζει τέλος και σε μια κατάσταση που κρατούσε σε ομηρία χιλιάδες οφειλέτες, που θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2032 για να ξεκαθαριστεί η υπόθεσή τους από τη δικαιοσύνη.

>Στη συζήτηση συμμετείχαν και βουλευτές, με τον Ιάσονα Φωτήλα της ΝΔ, να τονίζει ότι, «φάγαμε» 5 χρόνια και 100 δις ευρώ, για να καταλάβουμε ως χώρα, ότι δεν υπάρχουν σεισάχθειες και υποσχέσεις για κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Αυτά έχουν τελειώσει και τέτοια επιχειρήματα καλό θα είναι να μην ξανακουστούν» τόνισε ο κ. Φωτήλας, που με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε μια δύσκολη εξίσωση. Από την μια, να προστατεύσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη και από την άλλη, να τελειώνει με τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που μέχρι σήμερα, κρύβονταν πίσω από ατέλειες προηγούμενων νομοθετημάτων.
>Η Χριστίνα Αλεξοπούλου βουλευτής της ΝΔ, σχολίασε ότι η ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, για την οποία η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, εκφράζοντας την ελπίδα, κάποια στιγμή η χώρα να επιστρέψει σε μια κανονικότητα και να μην χρειάζεται τέτοια εργαλεία.
>Ο βουλευτής Κώστας Μάρκου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία του, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ζητώντας την πλήρη απόσυρσή του, προκειμένου να υποστεί βελτιώσεις. Παράλληλά, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση, ώστε να προχωρήσει σε «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, στον βαθμό που επιβαρύνθηκε από την πανδημία και ρύθμιση του υπολοίπου.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr