Καλάβρυτα: Ερχεται η ΔΕΥΑΚ εν μέσω συμφερόντων

«Θέλουμε να μπει μια τάξη, με κανονικές συνδέσεις, όρους και κανόνες» λένε στελέχη της δημοτικής αρχής.

Καλάβρυτα

Η σύσταση μιας ακόμα Δημοτικής Επιχείρησης, αυτή τη φορά για την Υδρευση και την Αποχέτευση, βρίσκεται στα σκαριά από την δημοτική αρχή των Καλαβρύτων, χωρίς ωστόσο να ‘χει δημοσιοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, ωστόσο σε στενό κύκλο στο εσωτερικό της φαίνεται να συζητιέται έχοντας πάντα γνώση των υπηρεσιακών, λειτουργικών και πολιτικών δυσκολιών.

 

ΣΧΕΔΙΟ

Η ΔΕΥΑΚ, όπως θα λέγεται, θα προκύψει σύντομα ως αναγκαιότητα για να διαχειριστεί ευέλικτα τον τομέα του νερού και της επεξεργασίας αστικών λυμάτων. «Πρώτα η οργάνωση της Ταμειακής Υπηρεσίας και μετά η πρόταση για σύσταση της ΔΕΥΑΚ» λέει στην «Πελοπόννησο» γνώστης του θέματος, για να υπογραμμίσει το πρώτο και πιο μεγάλο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη του προσωπικού που θα μπορέσει να λειτουργήσει. «Αν υπήρχε, τότε θα γινόταν» προσθέτει, εξού και το πρόσφατο αίτημα το Δήμου προς το ΑΣΕΠ για έναν μόνιμο Χημικό Μηχανικό.

 

ΧΡΟΝΟΣ

Ολες οι πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει η «Π», οδηγούν σε χρονοστόχευση για την ΔΕΥΑΚ μέσα στο 2022, πιθανά και με εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι με οδηγό την διοίκησή της (με πρόεδρο τον δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλο) θα αναλάβουν νερό και Βιολογικούς Καθαρισμούς σε Καλάβρυτα (εδώ και 1,5 χρόνο) και Κλειτορίας (τα τελευταία 30 έτη).

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι πως η μετάβαση από τον Δήμο στην Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Καλαβρύτων θα γίνει σιγά-σιγά. «Είναι πολλά τα συμφέροντα. Υπάρχει η σκέψη, υπάρχουν όμως και διαφωνίες. Οταν, ωστόσο, έλθει στο τραπέζι…τότε θα πρέπει και να γίνει», λέει στην «Π» δημοτικός παράγοντας.

 

ΣΗΜΕΡΑ

Τώρα, εκείνο που συμβαίνει με την υδροδότηση, είναι πως οι δημότες – χρήστες πληρώνουν στον Δήμο, ο οποίος έχει αναλάβει και την παροχή υπηρεσιών. Επί 8 – 9 χρόνια, όμως, στα Καλάβρυτα δεν πλήρωναν καθόλου, κάτι που σημαίνει για τον Δήμο μεγάλη απώλεια χρημάτων.

Με την ΔΕΥΑΚ όμως θα οργανωθούν οι παροχές νερού, αφού σήμερα υπάρχει μία εικόνα «λαβύρινθου» με καταναλωτές που έχουν δύο, τρεις ή και τέσσερις τέτοιες. Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι ο Δήμος Καλαβρύτων δεν διαθέτει καν αρχείο χρηστών.

 

ΑΥΡΙΟ

Αντ’ αυτού όμως, έρχεται ψηφιακό σύστημα, για να καταγράφεται η κατανάλωση – που τώρα δεν γίνεται – γι’ αυτό και ισχύει η καταβολή παγίου 37,5 ευρώ σε όλο τον Δήμο.

Ακόμη, με την ΔΕΥΑΚ, όπως στα Καλάβρυτα έτσι και σε όλα τα χωριά, θα μπουν ρολόγια παντού, σε συνδυασμό και με το αίτημα για «Τηλεμετρία» με 2,4 εκατ. ευρώ.

«Θέλουμε να μπει μια τάξη, με κανονικές συνδέσεις, όρους και κανόνες», λένε στελέχη της δημοτικής αρχής.