Η σύγχρονη κρίση μέσης ηλικίας είναι διαφορετική από αυτό που φαντάζεσαι

Όταν ακούς αυτές τις τρεις λεξούλες μαζί, αυτόματα μέσα στο μυαλό σου φέρνεις μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα.

κρίση μέσης ηλικίας Photo by @markuswinkler (unsplash.com)

Κρίση μέσης ηλικίας.

Όταν ακούς αυτές τις τρεις λεξούλες μαζί, αυτόματα μέσα στο μυαλό σου φέρνεις μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα: ένας μεσήλικας άνδρας, λευκός και straight, που χωρίζει την επί χρόνια σύζυγό του, αγοράζει ένα σπορ αμάξι και παντρεύεται μία σαφώς νεότερη γυναίκα που, κατά πάσα πιθανότητα, είναι και πιο ξανθιά από την πρώτη.

Ένα στερεοτυπικό και ωραιότατο κλισέ, το οποίο τροφοδοτούσαν για αμέτρητα χρόνια τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και βιβλία, μία πραγματικότητα όμως, που καθόλου δεν ταιριάζει στη νέα γενιά που ετοιμάζεται να μπει στη μέση ηλικία.

Εκατομμύρια millennials θα περάσουν το κατώφλι των 40 αυτή τη χρονιά και ακόμα περισσότεροι, αναμένεται να το κάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η κρίση μέσης ηλικίας θα λέγαμε πως είναι περισσότερο μία κοινωνική δημιουργία παρά κάτι που εξηγείται με κάποια επιστημονική ορολογία ή με μία ψυχολογική διάγνωση. Χρησιμοποιείται όμως, για να εκφράσει τη συλλογική εμπειρία που έχουν αρκετοί άνθρωποι σε αυτό το σημείο της ζωής τους.

Ως μέση ηλικία ορίζονται, κατά προσέγγιση, τα χρόνια από τα 35 μέχρι τα 65, ένα χρονικό διάστημα που στους ανθρώπους συνήθως, τείνει να κρούει κάποιο καμπανάκι αλλαγών και άγχους.

Όπως αναφέρεται στο Psychology Today, «είναι μία αγχωτική περίοδος συναισθηματικών αναταραχών, όπου οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα βαθιάς δυσαρέσκειας και έλλειψης ευτυχίας στις ζωές τους. Είναι περίοδος αλλαγής, όπου κάποιοι παλεύουν με την ταυτότητα και την αυτοπεποίθησή τους. Η κρίση μέσης ηλικίας σχετίζεται με την ιδέα την υπαρξιακής κρίσης, όταν κάποιος βιώνει εσωτερική διαμάχη και την αίσθηση πως η ζωή δεν έχει νόημα και σκοπό».

Ευχάριστα πράγματα, ε;

Μόνο που οι millennials όπως όλα δείχνουν, θα βιώσουν αυτή την κρίση μέσης ηλικίας τελείως διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές, που συνήθιζαν να παίρνουν διαζύγιο και να αγοράζουν ένα σπορ αμάξι. Κυρίως, γιατί δεν έχουν το οικονομικό υπόβαθρο να το κάνουν, αλλά και γιατί έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή τους.

Οι millennials θεωρούνται η πιο καταραμένη οικονομικά γενιά και όταν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να βάλεις μπουρλότο στη ζωή σου, με ακριβές αγορές που θα σε κάνουν να πιστέψεις πως κέρδισες πίσω τη χαμένη σου νιότη, τότε αυτό απλά βγαίνει από τον χάρτη σου.

Συν τοις άλλοις, οι millennials δε σπαταλούν τα ίδια οικονομικά ποσά σε υλικά αγαθά, όπως συνήθιζαν οι παλαιότερες γενιές, που επεδείκνυαν σαν απόδειξη επιτυχίας ή status. Για τους millennials η πραγματική πολυτέλεια είναι οι εμπειρίες, τις οποίες φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να κυνηγούν και όχι απλά, για να γεμίζουν τα social media προφίλ τους.

Επομένως, τι να το κάνεις το σπορ αμάξι;

Και όσον αφορά στο διαζύγιο που αποτελούσε κλασικό δείγμα κρίσης μέσης ηλικίας παλαιότερα, για να χωρίσεις, θα πρέπει πρώτα και να έχεις παντρευτεί και οι millennials δεν το συνηθίζουν ιδιαίτερα. Δεν καίγονται να περάσουν στέφανα και βέρες και όταν το κάνουν, συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι μία τόσο συνειδητή επιλογή που το διαζύγιο έχει χαμηλότερες πιθανότητες. Μάλιστα, με την απόκτηση παιδιών να μην αποτελεί προτεραιότητα, η ελευθερία από το οικονομικό βάρος της «παραδοσιακής» οικογένειας, δίνει ακόμα περισσότερο περιθώριο για τις εμπειρίες που λέγαμε προηγουμένως.

Προσωπικά μιλώντας, νιώθω πως η κρίση μέσης ηλικίας στους millennials δε θα συνδέεται με αυτές τις υλικές παραμέτρους ενός πεθαμένου status που είχαν οι προηγούμενες γενιές. Καθότι μια γενιά με βελτιωμένη συναισθηματική νοημοσύνη από την Gen X και τους boomers, νιώθω πως φοβόμαστε λιγότερο να μεγαλώσουμε και η μέση ηλικία ουσιαστικά θα αποτελέσει απλά μία ευκαιρία, για να οικοδομήσουμε ακόμα περισσότερο τη ζωή που ανέκαθεν ονειρευόμασταν. Χωρίς να κυνηγάμε μια χαμένη νιότη, χωρίς να θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε εκείνη, αλλά χτίζοντας πάνω στη σοφία της αυτογνωσίας, των χρόνων που περνάνε, των εμπειριών που μοιραζόμαστε και των ατόμων που πολύ προσεκτικά έχουμε επιλέξει να έχουμε στις ζωές μας.

Επομένως ναι, θεωρώ πως η κρίση μέσης ηλικίας για τη δική μου γενιά θα είναι τελείως διαφορετική και τολμώ να πω… ακόμα και απολαυστική!

 

Με πληροφορίες από psychologytoday.com και businessinsider.com