Πάτρα: Διαμαρτυρία από φοιτητές και συλλόγους για το νερό

Πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου με συνθήματα και πανό ζήτησαν οι διαδηλωτές να μην περάσει το νομοσχέδιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

φοιτητές Φοιτητές και εκπρόσωποι σωματείων έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την αντίθεσή τους στο νέο πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, όπου εκτός των άλλων, προωθεί περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και του πολύτιμου αγαθού του νερού, εξέφρασαν χθες Δευτέρα 20/03/2023 φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς και δημοτικές παρατάξεις.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι βρέθηκαν το απόγευμα στην Πλατεία Γεωργίου και λίγο μετά τις 7.30 ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου με συνθήματα και πανό ζήτησαν να μην περάσει το νομοσχέδιο.

φοιτητές

Αρκετά πανό κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου με μηνύματα για το νερό

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των δημοτικών παρατάξεων «ΩΡΑ Πατρών», «Ανυπότακτης Πολιτείας», φοιτητικοί σύλλογοι, απλοί πολίτες αλλά και αντιεξουσιαστές.

Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή είναι το πρώτο βήμα σε μια αποφασιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυξήσεις για τους καταναλωτές.

«ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΟ»

φοιτητές

Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων έκανε δηλώσεις η φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικού, του Πανεπιστήμιου Πατρών και μέλος της Ανυπότακτης Πολιτείας, Ευαγγελία Γουλιμή, η οποία μεταξύ άλλων, είπε: «Η κινητοποίηση αυτή έρχεται μετά από μία σειρά κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη. Είδαμε το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων στα Τέμπη και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να ιδιωτικοποίησει το αγαθό του νερού που θα πρέπει να είναι δωρεάν, όπως όλα τα κοινωνικά αγαθά. Είμαστε ενάντια σε αυτή την ιδιωτικοποίηση και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας έναντι σε αυτές τις πολιτικές».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα παραπάνω σωματεία και οι φοιτητές με τις ανακοινώσεις τους έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για το νομοσχέδιο και τα βασικότερα είναι τα εξής:
– Να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
– Αμεση απόσυρση του απαράδεκτου πολυνομοσχέδιου.
– Εξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του Νερού. Δημόσιο αγαθό με εργατικό έλεγχο. Απέναντι στη λογική του ιδιωτικού καπιταλιστικού κέρδους προβάλουμε την ανάγκη του δημόσιου κοινωνικού οφέλους.
– Πραγματική οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ που συσσώρευσαν χρέη άνω των 120 εκατ. ευρώ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.
– Λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου μέσα από ένα δημόσιο κρατικό φορέα με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, έξω από κάθε λογική εμπορευματικής εκμετάλλευσης του νερού.
Προκόπης Κόγκος