Ποιοι και γιατί δεν θέλουν την Αξιολόγηση

Του Βασίλη Μπεκίρη, τ. υφυπουργός Παιδείας.

Πολύς λόγος γίνεται, τον τελευταίο καιρό, για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα.

Την αξιολόγηση την επέβαλε η Τρόικα και το ελληνικό κράτος ψήφισε σχετικό νόμο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στήριζαν την κυβέρνηση, το 2014.

Μετά την ψήφισή της αξιολόγησης όλοι περίμεναν ότι ο νόμος, που προέβλεπε κάτι το σωστό και δίκαιο θα εφαρμοζόταν από όλους. Και τούτο διότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή, εφαρμόζονται από όλους τους πολίτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να γίνεται στην Ελλάδα του 2023.

Στην πρώτη Εγκύκλιο, που εστάλη πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, με επικεφαλής τους παλιούς συνδικαλιστές, αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το νόμο που ήδη ισχύει και ο οποίος προβλέπει την Αξιολόγηση του προσωπικού, ώστε να προωθούνται σε ανώτερες και διευθυντικές θέσεις οι άξιοι και ικανοί εκ των υπαλλήλων. Ποιοι αρνούνται την εφαρμογή του νόμου; Γιατί αυτοί οι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές δεν θέλουν ένα νόμο ο οποίος θα αλλάξει τη μορφή της Δημόσιας Διοίκησης;

Γιατί αρνούνται την αξιολόγηση, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου;

Βέβαια, οι προβαλλόμενες δικαιολογίες είναι απαράδεκτες και δεν αντέχουν σε καμία αντικειμενική κριτική.

Από ελέγχους που έχουν γίνει σε πολλές Υπηρεσίες έχει αποδειχθεί ότι υπέρμαχοι της μη εφαρμογής του νόμου είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στη Δημόσια Διοίκηση και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι συνδικαλιστές ή κομματικοί οι οποίοι έχουν εισέλθει στο Δημόσιο με κομματικό μέσο, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ ή άλλες νόμιμες διαδικασίες.

Υπέρ της αξιολόγησης, αντίθετα, είναι όλοι οι νομιμόφρονες και ικανοί Δημόσιοι Υπάλληλοι, διότι πιστεύουν στην αξιοκρατία και στην ανέλιξη των προσοντούχων και ικανών υπαλλήλων.

Γιατί στην Ελλάδα εφαρμόζεται την τελευταία τριακονταετία το αναξιοκρατικό σύστημα, όπου προωθούνται οι συνδικαλιστές και οι κομματικοί εγκάθετοι; Από πότε καθιερώθηκε αυτό το αναξιοκρατικό σύστημα, με το οποίο προωθούνται οι ανίκανοι και ακάματοι;

Ολοι γνωρίζουμε ότι το 1981, όταν ήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μεταξύ των άλλων κατήργησε την ιεραρχία και την αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση και προώθησε τους κομματικούς εγκάθετους, χωρίς να εξετάζονται τα προσόντα και οι ικανότητες.

Ετσι, διευθυντές, τμηματάρχες κ.λπ. γίνονται πρόσωπα ανίκανα, αρκεί να είχαν την κομματική σφραγίδα. Τότε γιγαντώθηκε και ο συνδικαλισμός, με αποτέλεσμα όλες οι κυβερνησεις να μην μπορούν να έλθουν σε αντίθεση με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι στην ουσία κυβερνούσαν τον τόπο.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν αυτό το καθεστώς που επικρατούσε στη Δημόσια Διοίκηση.

Κανένας δεν πρέπει να φοβάται την αξιολόγηση και όλοι πρέπει να βοηθήσουν, ώστε γρήγορα να εφαρμοσθεί ο νόμος της αξιολόγησης, ο οποίος θα είναι ευεργετικός για όλους τους Ελληνες και για την πατρίδα μας γενικότερα.

Εάν θέλουμε να λεγόμεθα Ευρωπαίοι και πολιτισμένοι πρέπει να αποβάλουμε τις παλιές νοοτροπίες και να προσαρμοσθούμε στην πραγματικότητα. Αλλιώς θα οδηγηθούμε και πάλι στην αναξιοκρατία η οποία ήταν μία από τις αιτίες που φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση, από την οποία όλοι θέλουμε να απομακρυνθούμε το ταχύτερο δυνατόν.