Ερντογάν για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί χώρες που «αγκαλιάζουν» τρομοκράτες

«Φρένο» Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

ΝΑΤΟ

Μετριάζει την ταχύτητα των προσδοκιών ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία και στις ενστάσεις που έχει εγείρει η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως αναμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με βάση το μνημόνιο της Μαδρίτης, παρά το γεγονός ότι η σκανδιναβική χώρα έχει αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει επανειλημμένως πως αυτές οι δεσμεύσεις έχουν εκπληρωθεί.

Μάλιστα παρόλο που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι αντιρρήσεις της Τουρκίας μπορούν να καμφθούν και η Σουηδία θα μπορέσει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της συμμαχίας, ο Ερντογάν παρά τις πιέσεις που δέχεται έρχεται να δηλώσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί στη συμμαχία χώρες που «αγκαλιάζουν» τρομοκράτες.

«Υποστηρίξαμε και θα υποστηρίζουμε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε οποιονδήποτε θα δείξει αφοσίωση στον πυρήνα των αξιών της συμμαχίας, ειδικά σε όσους δρουν αποφασιστικά στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

Έχουμε δείξει την ηθική στάση μας με το αποδεχτούμε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, αλλά δεν θα διστάσουμε να δείξουμε την αντίδρασή μας σε εκείνους που προστατεύουν τρομοκράτες και δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στέλνοντας απαισιόδοξα μηνύματα ενόψει της Συνόδου του Βίλνιους.

«Ας δείξουμε αλληλεγγύη υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούν να υπάρξουν νομικά επιχειρήματα για εκείνους που αγκαλιάζουν τους δολοφόνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα στην Τουρκία και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια», είπε ακόμα ο Ερντογάν και προσέθεσε:

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ανθρωπιά. Η ουσία της συμμαχίας είναι η εγκαθίδρυση ενός κλίματος κοινής πίστης και αλληλεγγυότης. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για άλλα ζητήματα».

«Πώς μπορεί ένα κράτος που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;»
Μάλιστα άφησε «αιχμές» σημειώνοντας πως σε όσους μας συμβουλεύουν, θα πρέπει να μας απαντήσουν ειλικρινά τις ερωτήσεις:

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μία χώρα που οι τρομοκράτες τριγυρίζουν στους δρόμους της; Πώς μπορεί ένα κράτος που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ; Πώς μπορούν αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες να πολεμούν τους αντιπάλους της συμμαχίας;».

Όπως σε όλες τις υποθέσεις θα ενεργήσουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και όχι με μία κρυφή ατζέντα. Αναμένουμε οι υποσχέσεις που έγιναν στη Μαδρίτη να σεβαστούν. Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ από το 1952 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ λίγες χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν συνεισφέρει όπως η Τουρκία αυτά τα 71 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα παραμονή της Συνόδου Κορύφης της συμμαχίας στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να «γεφυρωθεί το κενό» που υπάρχει.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι δύο τελευταίες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν έχει διατυπώσει κάποια ανησυχία επίσημα και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι μόλις η Τουρκία άρει τις ενστάσεις της, η Βουδαπέστη δεν θα εγείρει πρόβλημα.