Αχαΐα – Ηλεία: «Σκάνε βόμβες» σε προϊόντα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τα πάνω – κάτω φέρνουν στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και άλλων πρώτων υλών τα μέτρα που λαμβάνει η διεθνής κοινότητα κατά της Ρωσίας.
Σοβαρές αναταράξεις στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και άλλων πρώτων υλών, σηματοδοτούν για την Δυτική Ελλάδα τα μέτρα που λαμβάνει η διεθνής κοινότητα κατά της Ρωσίας, με πιο σοβαρή την αποβολή της, από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ
Στον τομέα των εισαγωγών, οι μεγάλες ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στις διεθνείς συναλλαγές των σιτηρών, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και κυρίως στα σιτηρά το προσεχές διάστημα.
Η αλευροβιομηχανία Κεπενού στη ΒΙΠΕ Πατρών, είναι από τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από αυτές τις αναταράξεις, καθώς είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που εισάγουν σημαντικό τμήμα των πρώτων υλών τους, από την Ρωσία και την Ουκρανία.
Η τιμή του σιταριού άλεσης, εκτοξεύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φτάνοντας μέχρι τα 344 ευρώ ο τόνος, ενώ χθες υπήρχε μια τάση αποκλιμάκωσης.
ΨΩΜΙ
Ωστόσο, αυτή η διακύμανση δεν θα είναι κάτι παροδικό, καθώς αναμένεται να προκαλέσει ανατιμήσεις μέχρι και 40% στην τιμή πώλησης του ψωμιού, τους επόμενους μήνες, τόνισε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας, Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία, είναι βέβαιο ότι θα φέρει αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση του πετρελαίου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει και δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές» είπε ο κ. Ανδρεόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, βλέπει μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις στην τοπική αγροτική παραγωγή, κυρίως στα σιτηρά και τα άλευρα. Μάλιστα, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι αυτή η κρίση, ίσως να αποτελέσει αφορμή για να επιστρέψει η περιοχή στην καλλιέργεια των σιτηρών που έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια.
Η ΦΡΑΟΥΛΑ
Πρόβλημα σοβαρό όμως, αναμένεται να ανακύψει με τις εξαγωγές φράουλας. Μετά το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία, οι τοπικοί παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί σε Ηλεία και Αχαΐα είχαν βρει μια οδό διοχέτευσης του πολύτιμου προϊόντος μέσω της Λευκορωσίας.
Οι εξαγωγές φράουλας προς την Λευκορωσία από τις αρχές του χρόνου έως τις 18 Φεβρουαρίου, ανέρχονται σε 6.075 τόνους έναντι 6.225 τόνων που ήταν το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιά. Οπότε, θα υπάρξει πρόβλημα, αν οι περιορισμοί που ελήφθησαν για τη Ρωσία, επεκταθούν και για την σύμμαχό της.
ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Οι αγρότες στην περιοχή της Βουπρασίας που κατά κύριο λόγο παράγει φράουλες, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οπως δήλωσε στην «Π» ο γραμματέας της ομάδας παραγωγών «Ηλιδα», Γιώργος Καραχάλιος, ο συνεταιρισμός που εξάγει το 40% της παραγωγής φράουλας στη ρωσική αγορά, βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση εναλλακτικών οδών ή αγορών. Μαζί με την «Υρμίνη» και την «Αelia», αποτελούν τις τρεις ομάδες 100 παραγωγών φράουλας στην περιοχή.
«Είμαστε σε αναμονή και σε τρελό ψάξιμο προς τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Δεν περιμέναμε αυτό το μπαμ. Τώρα όλα είναι ρευστά γιατί φοβούμαστε όλοι μια κλιμάκωση» είπε ο κ. Καραχάλιος.
Ανήσυχος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουρανία και σε αναμονή δήλωσε και ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Υρμίνη» Φώτης Κυριαζής. Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως είπε, έχει στραφεί σε άλλες αγορές της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, όπως στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, κ.ά. όμως φοβάται παράπλευρες επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύγκρουσης.
ΑΚΡΙΒΥΝΕ ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ
Μια ακόμα σημαντική αγορά που θα επηρεαστεί σημαντικά από την πολεμική σύγκρουση και τα μέτρα κατά της Ρωσίας, είναι αυτή των αγροτικών λιπασμάτων. Οπως δήλωσε στην «Π» ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων στη Δυτική Ελλάδα Fertiglass, Γιάννης Κοντοθεόδωρος, η Ρωσία είναι ο κύριος παγκόσμιος προμηθευτής, καθώς το προϊόν παράγεται από φυσικό αέριο.
Οπως είπε ο κ. Κοντοθεόδωρος, οι πρώτες ύλες για το λίπασμα, είχαν ήδη ανατιμηθεί 300% λόγω της ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο. Ο τόνος είχε ανέβει από τα 350 ευρώ σε 1.000 ευρώ. Αν οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για ένα τσουβάλι λίπασμα 25 – 30 ευρώ από 15 ευρώ που πλήρωναν παλαιότερα, τότε οι προοπτικές δεν είναι καλές για την αγροτική παραγωγή, τόνισε ο κ. Κοντοθεόδωρος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News