Αχαΐα: Μόλις 15 σχολικοί φύλακες σε 227 συγκροτήματα – Ανύπαρκτη φύλαξη, οριακή καθαριότητα

«Σταθερά πλέον ο θεσμός φθίνει και έχει απομείνει το 1/10 από τις 3.000 που είχαν προσληφθεί» μας είπε η πρόεδρος των Σχολικών Φυλάκων Πάτρας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΟΤΑ Φρόσω Ανδριοπούλου.

σχολικοί

Σε 15 Σχολικούς φύλακες για τα 227 σχολικά κτίρια και με Σχολικές Καθαρίστριες που στην πλειοψηφία τους είναι με συμβάσεις ακόμα και τρίωρες στηρίζεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής μας.

«Από το 2001 που γεννήθηκε ο θεσμός του Σχολικού Φύλακα δεν έγιναν άλλες προσλήψεις. Κατά διαστήματα σε κάποιους δήμους προσλαμβάνονταν ως υπάλληλοι γενικών καθηκόντων με 8μηνες συμβάσεις. Σταθερά πλέον ο θεσμός φθίνει και έχει απομείνει το 1/10 από τις 3.000 που είχαν προσληφθεί» μας είπε η πρόεδρος των Σχολικών Φυλάκων Πάτρας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΟΤΑ Φρόσω Ανδριοπούλου.

σχολικοίΣύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ίδια «από τους 93 φύλακες που είχαν προσληφθεί στην περιοχή μας έχουν απομείνει 15 για 227 σχολικά κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μεμονωμένων σχολείων και μάλιστα μόνο μία βάρδια, ενώ ξεκινήσαμε για 24ωρη φύλαξη. Τις υπόλοιπες ώρες απόγευμα και βράδυ τα σχολεία είναι έρμαια στις προθέσεις του καθενός».

Σε ό,τι αφορά τις σχολικές καθαρίστριες παρ’ ότι είναι άκρως απαραίτητες για τη σχολικές μονάδες καθώς το έργο αφορά τη δημόσια υγεία «μόλις το 1/10 από τις πανελλαδικά είναι μόνιμες» σημειώνει η κ. Ανδριοπούλου και εξηγεί:

«Οι άλλες βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπες με την απόλυση. Σε κάποιους δήμους δε, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα για τις εργασιακές τους συνθήκες. Για παράδειγμα στη Δυτική Αχαΐα, που όπως αναδείξατε και εσείς,είχαμε προχθές μια ουσιαστική συνάντηση με τον δήμαρχο τον κ. Αλεξόπουλο. Σε αυτόν τον δήμο που γνωρίζετε την έκτασή του υπάρχουν για 57 σχολεία 13 μόνιμες καθαρίστριες και 38 με συμβάσεις εκ των οποίων μόνο οι 16 είναι πλήρους ωραρίου. Δεν είναι δυνατόν μία τρίωρη καθαρίστρια να προλάβει να καθαρίσει ένα σχολείο. Δυστυχώς, το υπουργείο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια με αποτέλεσμα οι δήμοι με ίδιους πόρους να προσπαθούν να καλύψουν το απαραίτητο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων αλλά δεν έχουν πάντα χρήματα». Παράλληλα η κ. Ανδριοπούλου υπογραμμίζει ότι πρέπει «να αυξηθούν οι εργατοώρες. Η μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών είναι απαραίτητη καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Ενα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καθαριότητα».

Καταλήγοντας, η κ. Ανδριοπούλου θέτει και την κοινωνική διάσταση της παρουσίας τους στα σχολεία. «Διάβασα στην εφημερίδα σας το συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τους μαθητές που ξενυχτούν μπροστά στον υπολογιστή και το πρωί δεν ξυπνούν για το σχολείο. Δεν είναι φυσιολογικό ένα παιδί να μη λαχταράει να πάει στο σχολείο να συναντηθεί με τους συμμαθητές του. Το σχολείο πρέπει να είναι ελκυστικό. Και σε αυτό παίζει ρόλο και το περιβάλλον. Πρέπει να διατεθούν χρήματα, να υπάρχει προσωπικό που να φροντίζει τους χώρους του. Είμαστε μέσα στα σχολεία βλέπουμε τι συμβαίνει. Δεν πρέπει να κλείνουμε άλλο τα μάτια μας. Τα παιδιά καταστρέφονται, πρέπει να προστατεύσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Ανόμοιοι οι θάνατοι των παιδιών, 3 με απαντήσεις, νέα στοιχεία της «Π» για το «θρίλερ» σε Αχαΐα – Ηλεία

Υπεξαίρεση «μαμούθ» στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος: Οι «business» σε νυχτερινά κέντρα της Πελοποννήσου

Πάτρα: Καταγγελία για bullying μαθητή στο 56ο Δημοτικό σχολείο, «δεν βρίσκω άκρη» λέει μητέρα στην «Π»

«Ηλεκτροσόκ» από 2.500 ρευματοκλοπές, στα Δικαστήρια Πατρών υποθέσεις αχαιών κατηγορούμενων

Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Συγκλονίζουν οι ιστορίες των πέντε θυμάτων ΦΩΤΟ