Αχαΐα: Στα «κάγκελα» οι Δήμοι για το τέλος ταφής απορριμμάτων, πόσο θα πληρώνει η Πάτρα

«Βόμβα» με το τέλος ταφής απορριμμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος εξηγεί στην «Πελοπόννησο». Η στάση της κυβέρνησης

ταφής Υψηλό τέλος ταφής απορριμμάτω για τις ποσότητες σκουπιδιών που δεν ανακυκλώνονται

Σε ωρολογιακή βόμβα για τα οικονομικά των Δήμων τείνει να μετατραπεί το τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο επιβάλλεται στους φορείς διαχείρισης και στους ΟΤΑ για τις ποσότητες σκουπιδιών που δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν να θάβονται στους ΧΥΤΑ.

Το τέλος ταφής είχε προβλεφθεί με τον νόμο 4042/2012, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 και από 1/1/2020 θεσμοθετήθηκε η καταβολή του, με έτος εκκίνησης το 2022 στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ και με προσαύξηση 5 ευρώ ετησίως θα φτάσει στα 35 ευρώ ανά τόνο μέχρι το 2027.

Να σημειωθεί πως αυτό το κόστος πρέπει να προστίθεται στο διαχειριστικό κόστος των σκουπιδιών που χρεώνεται στους δημότες ως ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται εκτίναξη αυτών των τελών.

Το θέμα αποτέλεσε αφορμή πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Περιφέρειας Αττικής, ενώ ο αναβρασμός έφτασε  στο υπουργείο Εσωτερικών που ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή. Ωστόσο, το ζήτημα έχει προβληματίσει έντονα τους δήμους από τις αρχές του 2024, όταν η ΚΕΔΕ μαζί με 200 ΟΤΑ –συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Πατρέων και του ΣΥΔΙΣΑ- προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας – δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, εξήγησε στην «Πελοπόννησο» πως το τέλος ταφής παραπλανητικά λέγεται έτσι, γιατί στην ουσία αποτελεί πρόστιμο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα, γιατί η χώρα δεν πέτυχε τους εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση.

Ωστόσο, η κεντρική εξουσία αποφάσισε να μεταθέσει αυτό το πρόστιμο απευθείας στους πολίτες, «βαπτίζοντάς το» τέλος ταφής. «Είναι αδιανόητο να τιμωρούνται οι δήμοι και κατά συνέπεια οι δημότες, γιατί η χώρα με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν κατάφερε να φτιάξει εγκαίρως εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων για να μην θάβει τα σκουπίδια» είπε ο κ. Αλεξόπουλος.

Στην Αχαΐα ο ΣΥΔΙΣΑ και οι δήμοι έχουν πάρει την πολιτική απόφαση να μην επιβαρύνουν προς το παρόν τα ανταποδοτικά τέλη με το τέλος ταφής, καθώς έχουν προσφύγει μαζί με την ΚΕΔΕ στο ΣτΕ, αλλά, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη αυτή την εξέλιξη παρακρατεί το αντίστοιχο τέλος κάθε δήμου από τις επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού.

Αυτό στην περίπτωση του Δήμου Πατρέων, το τέλος ταφής αντιστοιχεί φέτος σε 25 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θάβονται στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ο Δήμος παράγει 100.000 τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο, τότε ποσό 2,5 εκ. ευρώ παρακρατείται από την επιχορήγηση των ΚΑΠ.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, είπε στην «Π» ότι το πρόβλημα μέχρι στιγμής απασχολεί μόνο τους ΟΤΑ, αλλά, θα γίνει σύντομα κατανοητό και από τους πολίτες, όταν θα αγγίξει την τσέπη τους.

ΣΕ ΤΕΛΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας – δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε πως ο σύνδεσμος χρεώνει σήμερα τους δήμους με 13 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων για την ταφή τους στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Οταν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας, το κόστος θα ανέλθει στα 60 ευρώ ανά τόνο και αν προστεθεί και το τέλος ταφής, τότε θα φτάσουμε στα 95 ευρώ ανά τόνο.

«Αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές έχουμε τελειώσει» είπε ο κ. Αλεξόπουλος, που επισήμανε ότι αυτά τα έργα έχουν περιβαλλοντικό στόχο και πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά με διαφορετικό καθεστώς, όπου οι δήμοι και οι φορείς διαχείρισης θα πρέπει να έχουν τον απαιτούμενο βαθμό αυτονομίας και όχι να υποτάσσονται στις κερδοσκοπικές λογικές ιδιωτών επενδυτών. «Η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι θα έχουμε πολλά προβλήματα αν οδηγηθούμε σε ιδιώτες για τη διαχείριση των αποβλήτων. Θα πρέπει να ισχυροποιηθούν οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης και παράλληλα να κατανοήσουν οι πολίτες ότι πρέπει να περάσουμε στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή γιατί με αυτά τα κόστη διαχείρισης θα οδηγήσουμε σε τέλμα στις τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Αλεξόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις δήμων κατά του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς, τους υπέρμετρα και σε λίγα χρόνια θα καταστήσει τα έξοδα διαχείρισης και τα δημοτικά τέλη πανάκριβα για τους πολίτες.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Πατρέων, συμμετέχει στην ομαδική προσφυγή της ΚΕΔΚΕ που συζητήθηκε στο ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς βλέπει κάθε μήνα να παρακρατείται από τις πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ποσό 161.000 ευρώ.

Συνολικά, ο Δήμος Πατρέων καλείτο μέχρι πέρυσι να πληρώνει κάθε χρόνο για το τέλος ταφής ένα ποσό κοντά στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ από φέτος το ποσό αυτό θα αυξηθεί κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα λείψουν από έργα και προσφερόμενες υπηρεσίες στους δημότες. «Αντί να μας δίνουν τα χρήματα που πρέπει να μας δίνουν, που ως γνωστόν μας έχουν κόψει 65 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση, επιβάλλουν νέο επιπλέον χαράτσι» αναφέρουν παράγοντες της δημοτικής αρχής.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ούτε εισπράκτορας, ούτε πολιτικός «αυτοφωράκιας»

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε  να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής που προκάλεσε η απόφαση του Συνδέσμου ΕΣΔΑ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του 2025, με την οποία καλούνται οι 66 δήμοι της Αττικής να πληρώσουν το 2025 οφειλές για το τέλος ταφής των απορριμμάτων, που αντιστοιχούν σε 18 μήνες, (ενσωματώνοντας και το δεύτερο εξάμηνο του 2024) ήτοι συνολικά 203 εκ. ευρώ ενώ το 2024 κλήθηκαν να καταβάλουν 93 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ήρθε σε πολιτική αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την αύξηση των τελών ταφής απορριμμάτων.

Nίκος Χαρδαλιάς

Ο Nίκος Χαρδαλιάς

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς προσερχόμενος  στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ξεκαθάρισε, ότι η Περιφέρεια -και ο ΕΔΣΝΑ- ουδέποτε έλαβαν οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση του τέλους ταφής. Ο περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει και που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί τους δήμους σε οικονομική ασφυξία, υποχρεώνοντάς τους να μετακυλήσουν άμεσα το κόστος στους πολίτες.