Ακροβασία σε κόκκινη γραμμή: 33 νεκροί στις σφοδρές συγκρούσεις Ταϊλάνδης – Καμπότζης

Στη σκιά ενός οριακού διπλωματικού αδιεξόδου, η μακροχρόνια εδαφική διένεξη μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης αναζωπυρώθηκε με το φονικότερο ξέσπασμα βίας της τελευταίας δεκαετίας. Τουλάχιστον 33 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι, και μία εύθραυστη έκκληση για κατάπαυση πυρός σε μια σύγκρουση που απειλεί να εξελιχθεί σε πόλεμο.

Ακροβασία σε κόκκινη γραμμή: 33 νεκροί στις σφοδρές συγκρούσεις Ταϊλάνδης – Καμπότζης

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους νεότερους επίσημους απολογισμούς από Πνομ Πεν και Μπανγκόκ. Η Καμπότζη αναφέρει 13 νεκρούς και 71 τραυματίες, ενώ η Ταϊλάνδη έχει καταγράψει 20 θανάτους – 14 πολίτες και 6 στρατιωτικούς. Ο απολογισμός ξεπέρασε ήδη τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου συγκρούσεων (2008-2011), όταν είχαν σκοτωθεί 28 άτομα.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε την Πέμπτη, με μάχες που περιλάμβαναν μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και χερσαίες δυνάμεις. Η Πνομ Πεν κατηγόρησε τις ταϊλανδικές δυνάμεις για επίθεση με πέντε οβίδες στην επαρχία Πορσάτ, ενώ η Ταϊλάνδη υποστηρίζει πως η Καμπότζη έπληξε υποδομές αμάχων.

Περισσότεροι από 138.000 άνθρωποι στην Ταϊλάνδη και 35.000 στην Καμπότζη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών, με την Καμπότζη να ζητά άμεση και άνευ όρων κατάπαυση πυρός.

Ο πρεσβευτής της Καμπότζης στον ΟΗΕ Τσι Κεβ υποστήριξε πως η χώρα του δεν μπορεί να έχει ξεκινήσει επιθέσεις, δεδομένου του υποδεέστερου στρατού της. Από την πλευρά της, η Ταϊλάνδη εξέφρασε ανοιχτότητα για διαπραγματεύσεις, ακόμα και με τη μεσολάβηση της Μαλαισίας – προεδρεύουσας χώρας της ASEAN –, όμως δηλώνει ότι η Καμπότζη δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πλούμθαμ Γουετσαγιατσάι δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η ένταση, η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο. Τα δύο βασίλεια αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των πυρών, με την Καμπότζη να απορρίπτει κατηγορίες περί επιθέσεων και τη Ταϊλάνδη να καταγγέλλει χρήση διασπορικών πυρομαχικών.

Το σύνορο των 800 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών – χαραγμένο κατά τη γαλλική αποικιοκρατία – παραμένει αιτία τριβής δεκαετίες τώρα. Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2013 είχε θεωρητικά επιλύσει τη διαφορά, αλλά η συμφωνία αποδείχθηκε προσωρινή. Η τρέχουσα κρίση πυροδοτήθηκε τον Μάιο, μετά από θάνατο στρατιώτη στην αμφισβητούμενη περιοχή του «Σμαραγδένιου Τριγώνου».