Απαράδεκτη κρατική απουσία στον Ερύμανθο: Χωρίς αποζημιώσεις οι πυρόπληκτοι μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Δεν έχει δοθεί καν η αρωγή αντικατάστασης οικοσκευών

Απαράδεκτη κρατική απουσία στον Ερύμανθο: Χωρίς αποζημιώσεις οι πυρόπληκτοι μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την καταστροφική πυρκαγιά στον Δήμο Ερυμάνθου και το ελληνικό κράτος, για άλλη μια φορά, απέδειξε πόσο εύκολα ξεχνά όσους δεν ανήκουν στο «κέντρο». Η εικόνα είναι ντροπιαστική: οικογένειες που έχασαν τα πάντα –σπίτια, ζώα, μηχανήματα, περιουσίες ζωής– παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη, εγκλωβισμένοι στην απόλυτη αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού.

Οι πυρόπληκτοι του Δήμου Ερυμάνθου, μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τις κοινότητες Κάλφα, Μαστραντώνη, Μάνεσι, Σταυροδρόμι, Ρουπακιά και Αγία Βαρβάρα, παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη. Οι ενέργειες αποκατάστασης καθυστερούν, η συνολική εικόνα παραμένει ζοφερή, με σημαντικό αριθμό πληγέντων να βρίσκεται ακόμη σε αναμονή αποζημιώσεων. Ακόμα και η αρωγή για 12 δικαιούχους, που αφορά στην αποκατάσταση οικοσκευών και μικρών ζημιών σε κατοικίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 900 έως 4.500 ευρώ, εγκρίθηκε μήνες μετά την πυρκαγιά, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί.

Για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει Τριταία – Δέκα μήνες μετά τη φωτιά στον Ερύμανθο ούτε ένα ευρώ

Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της απουσίας, παρότι ένας οργανισμός που, αντί να αποτελεί ασπίδα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, έχει μετατραπεί σε σύμβολο γραφειοκρατικής δυσκαμψίας και ανικανότητας. Πώς είναι δυνατόν να εκτιμώνται ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και οι πληγέντες να περιμένουν…

Για την πλειοψηφία των πληγέντων, και ιδιαίτερα για όσους υπέστησαν μεγάλες καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, στάβλους, αποθήκες και εξοπλισμό, οι αποζημιώσεις καθυστερούν σημαντικά.Περίπου 200 άτομα που υπέβαλαν δηλώσεις ζημιάς, είτε παραμένουν απλήρωτοι είτε έχουν λάβει ένα ελάχιστο ποσοστό των προβλεπόμενων αποζημιώσεων μόνο για έναν μικρό αριθμό ζώων.

Θεόδωρος Μπαρής

Ο Θεόδωρος Μπαρής παραδέχεται τη βραδύτητα των διαδικασιών

Ο κάτοικος και δημοτικός σύμβουλος Τάκης Ζαχαρόπουλος, είναι αποκαλυπτικός στην «Πελοπόννησο»: «Πέρα από κάποιες παροχές ζωοτροφών από φιλανθρωπίες και λίγα είδη οικοσκευής από τη ΜΚΟ Go2gether, το κράτος απουσιάζει πλήρως. Δώδεκα σπίτια κατεστραμμένα ολοσχερώς ή μερικώς, δεκάδες στάβλοι και αποθήκες, ολοκληρωτικά χαμένοι κόποι δεκαετιών. Και όλα αυτά χωρίς καμία αποζημίωση. Οργισμένα και δικαίως ρωτά: «Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας;».

Ο Κτηνοτρόφος Γιάννης Παπαβραμόπουλος λέει στην «Π»:«Εχασα ό,τι είχα και δεν είχα. Το σπίτι, εκατοντάδες ζώα, εγκαταστάσεις, περιουσία. Η ζημιά αποτιμήθηκε από τον ΕΛΓΑ στις 400.000 ευρώ. Η βοήθεια, όμως ακόμα δεν έχει δοθεί. Υποσχέσεις στον αέρα. Δόθηκε μια μικρή αποζημίωση μόνο για κάποιες δεκάδες νεκρά ζώα. Τα υπόλοιπα ήταν πολύ νεαρά για να αποζημιωθούν», όπως του είπαν.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής παραδέχτηκε τη βραδύτητα των διαδικασιών, σημειώνοντας πως «σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε δει και στο παρελθόν ότι η αποζημίωση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 2-3 χρόνια». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι ο δήμος στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων, προχωρώντας με ίδια μέσα σε κάποιες παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης.

Ο Δήμος, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε υποβάλει τεχνικό δελτίο εκτίμησης ζημιών ύψους 800.000 ευρώ για την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης, δρόμοι και εξοπλισμός καθαριότητας. Τελικά εγκρίθηκαν 500.000 ευρώ, και η τελική έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αναμονή.

Το Δασαρχείο Πατρών έχει προχωρήσει σε περιορισμένες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις ενόψει του χειμώνα.

Οι πληγέντες ζητούν δικαιοσύνη και άμεση παρέμβαση. Καθώς ο χρόνος περνά και οι συνέπειες της πυρκαγιάς παραμένουν ορατές σε κάθε γωνιά των κοινοτήτων, η ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες καθίσταται επιτακτική.