Αυγουστιάτικο φεγγάρι: Την Τετάρτη η δεύτερη «μπλε» υπερπανσέληνος που θα μας μαγέψει
Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου, υπόσχεται μια ακόμα άκρως… μαγική νύχτα!
Ο φετινός Αύγουστος προσφέρει ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» και είναι γνωστό με το όνομα «μπλε υπερπανσέληνος». Μετά την υπερπανσέληνο της 1ης Αυγούστου, η δεύτερη πανσέληνος θα αναδυθεί στον ουρανό την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Αυγούστου και – παρά τη διεθνή ονομασία της ως «μπλε υπερπανσέληνος»- θα είναι πορτοκαλί!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη νύχτα, επομένως θα απολαύσουμε συνολικά για 3 νύχτες το θέαμα της ολόγιομης Σελήνης.
Κάτι τέτοιο – δύο υπερπανσέληνους μέσα στον ίδιο μήνα δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.
Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη στη Γη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.
«Φεγγάρι του Οξυρρύγχου»
Αν και φέτος η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται «Μπλε Φεγγάρι», κανονικά το πλήρες φεγγάρι του εν λόγω μήνα είναι γνωστό ως «Φεγγάρι του Οξυρρύγχου». Η συγκεκριμένη ονομασία, όπως και τα περισσότερα ονόματα της πανσελήνου, προέρχεται από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα συνήθιζαν να ψαρεύουν το εν λόγω ψάρι.
Τα μπλε φεγγάρια
Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.
Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία («ημερολογιακό μπλε φεγγάρι»), όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο Τime and Date.
Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσέληνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News