Χατζηδάκης-ΕΦΚΑ: Ιδιώτες διευθυντές- Οι 5 άξονες του νομοσχεδίου που θα φέρει σαρωτικές αλλαγές

Τη συμμετοχή του ιδιωτών και σε διευθυντικές θέσεις του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου αναμένεται να παρουσιαστούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, και στόχο θα έχουν την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, εντός του πλαισίου της συνταγματικής νομιμότητας.

Η νέα επιλογή διοικητικής λειτουργίας για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να επιτευχθούν ο συνολικός εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η ταχύτερη διεκπεραίωση των 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών να συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την έλευση της νέας χρονιάς και αφού προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε καινοτόμες παρεμβάσεις με την εισαγωγή υψηλόβαθμων στελεχών από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα.

Ο Κ. Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσω της εισαγωγής νέων μεθόδων management για την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων, χωρίς να ιδιωτικοποιείται ο e-ΕΦΚΑ, όπως ξεκαθαρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη στρατηγική επιλογή του Κ. Χατζηδάκη στη λογική ένταξης του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, καθώς έχουν προηγηθεί η δημιουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου 1555 για την εξυπηρέτηση των πολιτών και η ένταξη πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Οι βασικές ρυθμίσεις Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:

  • Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση και ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158. Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του οργανογράμματος τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 τοπικές διευθύνσεις και 27 αποκεντρωμένα τμήματα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εως και τρία χρόνια θα μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν στον e-ΕΦΚΑ στελέχη από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε επιτελικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των ιδιωτών θα είναι περιορισμένο και θα ορίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ σε όλη τη χώρα έχει περίπου 200 διευθυντές. Η αμοιβή των στελεχών θα διαφέρει από αυτή που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη του δημόσιου τομέα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
  • Fast track αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπονται η απόσπαση και η μετάταξη υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τμήματος όπου απασχολούνται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωρά τάχιστα η αντικατάστασή τους.
  • Αλλαγή στο σύστημα προμηθειών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, αυτή τη στιγμή απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Το σύστημα θα αλλάξει ριζικά με στόχο να γίνει πιο ευέλικτο.
  • Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Υπό συζήτηση παραμένει το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ με έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε θεσμοθετήσει τη δημιουργία εταιρείας, η οποία όμως δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα η περιουσία των ταμείων επί σειρά ετών να παραμένει ανεκμετάλλευτη και να χάνονται σημαντικά έσοδα.