Χρυσοχοΐδης: «Η Αστυνομία χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση»

Μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα φέρει την Aστυνομία στον 21ο αιώνα επιδιώκει ο υπουργός ο Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός ο Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιδιώκει μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα φέρει την Aστυνομία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη του στη Realnews, μιλά για αλλαγές σε επίπεδο οργανογράμματος και δομών, χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και προαναγγέλλει πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, στην καρδιά της οποίας θα βρίσκεται η αξιολόγηση, και μια τεχνολογική επανάσταση με αναβάθμιση των κέντρων επιχειρήσεων, ψηφιοποίηση των διαδικασιών και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων και τεχνητής νοημοσύνης.

Τι σημαίνει για εσάς η επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, για την οποία μιλήσατε μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους; Ποιες αλλαγές εξετάζετε στο υφιστάμενο οργανόγραμμα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Η Αστυνομία, σε επίπεδο δομών αλλά και φιλοσοφίας αστυνόμευσης, έχει, δυστυχώς, μείνει πίσω. Το οργανόγραμμα είναι παρωχημένο, με υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, στις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά και στις νέες μεθόδους αστυνόμευσης. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα για ορισμένα ζητήματα, όπως -ας πούμε- είναι η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων, να υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις επιτελικές υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα φέρει την Αστυνομία στον 21ο αιώνα και θα την καταστήσει σύγχρονη, αποτελεσματική και έξυπνη. Η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει από τις δομές, καθώς θα δημιουργηθούν νέες, θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, αλλά και καλύτερες διαδικασίες συντονισμού. Στόχος είναι το τρίπτυχο: καλύτερος επιτελικός σχεδιασμός, αποτελεσματική εποπτεία και άσκηση διοίκησης και ολιστική διαχείριση κρίσεων και περιστατικών.

Αν και η ΕΛ.ΑΣ. είναι μία από τις πολυπληθέστερες κρατικές δομές, αυτό δεν γίνεται αισθητό πάντα από τους πολίτες. Πώς θα διαχειριστείτε το ανθρώπινο δυναμικό;

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι, ίσως, η μεγαλύτερη παθογένεια και, παράλληλα, η σημαντικότερη πρόκληση. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλει καταλυτικά στο να έχουμε μια αποτελεσματικότερη Αστυνομία. Η Αστυνομία, λοιπόν, θα αποκτήσει πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που θα δίνει έμφαση στις δεξιότητες του προσωπικού, αλλά και στον προσδιορισμό πλαισίου καθηκόντων. Στην καρδιά αυτής της αλλαγής βρίσκεται η αξιολόγηση, η οποία θα είναι διακριτή μεταξύ προσωπικού και αξιωματικών. Θα προβλεφθούν γενικοί δείκτες αξιολόγησης για όλους, αλλά και ειδικοί, σε αντιστοιχία με τη θέση που υπηρετεί κάποιος. Ιδιαίτερα για τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς το σύστημα θα θυμίζει συμβόλαια επίδοσης. Το σημαντικότερο είναι πως η αξιολόγηση θα εστιάζει στη διαρκή ενίσχυση των δεξιοτήτων και θα συνδεθεί με όλο το σύστημα τοποθετήσεων, μεταθέσεων και κρίσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. μοιάζει να είναι ένα βήμα πίσω από το έγκλημα, που αποκτά νέες μορφές. Πώς θα ενσωματώσετε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Αστυνομίας;

Όντως, η Ελληνική Αστυνομία, από πρωτοπόρος, έχει φτάσει να έχει σημαντικές υστερήσεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Αυτός είναι και ένας λόγος που αρκετές φορές δεν μπορεί να είναι έξυπνη στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Χρειάζεται, λοιπόν, μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, την οποία προετοιμάζουμε. Αυτή περιλαμβάνει αναβάθμιση των κέντρων επιχειρήσεων, ψηφιοποίηση των διαδικασιών, χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων και τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, ψηφιοποίηση του αρχείου, αλλά και νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση με παιχνιδομηχανές και επαυξημένη πραγματικότητα. Τελευταία άφησα τα τεχνολογικά εργαλεία για τους πολίτες, όπως είναι τo panic button, ή εμβληματικές εφαρμογές, όπως το My100.

Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας; Αρκεί μόνο η αύξηση των ειδικών γραφείων στα αστυνομικά τμήματα;

Η αύξηση των ειδικών γραφείων από 18 σε 63 αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η αύξηση συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του panic button για όλα τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η εκπαίδευση ακόμα περισσότερων αστυνομικών για να είναι σε θέση να διαχειριστούν ανάλογα περιστατικά. Τις προηγούμενες ημέρες δώσαμε στη δημοσιότητα μια σειρά νέων μέτρων που θέσαμε στη διάθεση των θυμάτων: επικαιροποιημένος οδηγός για τους αστυνομικούς, αναλυτικές συμβουλές για τα θύματα, safe houses, διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς των θυμάτων και κυρίως μια φόρμα αξιολόγησης της διαχείρισης κάθε περιστατικού. Οφείλουμε, όταν μια γυναίκα καταγγέλλει ένα περιστατικό, να είμαστε δίπλα της και να διασφαλίζουμε την προστασία της.

Εσχάτως, πληθαίνουν τα περιστατικά της βίας μεταξύ των ανηλίκων. Θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισής τους;

Πάντα σημειώνονταν περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Αυτό που έχει αλλάξει στην εποχή μας είναι η ένταση της βίας. Σήμερα, τα παιδιά οργανώνονται σε συμμορίες και χρησιμοποιούν μαχαίρια. Αν και συνιστά ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αστυνομικούς όρους, η Αστυνομία κινείται προληπτικά. Ήδη έχουμε εντείνει την παρουσία της Αστυνομίας σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων ή με μεγάλο αριθμό περιστατικών, με περιπολίες ήπιας, εμφανούς αστυνόμευσης. Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουμε έναν πενταψήφιο αριθμό, το 10201, στον οποίο τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά θα μπορούν να καταγγέλλουν ένα περιστατικό. Είναι μια ριζική αλλαγή της διαδικασίας καταγγελίας και υποστήριξης ανηλίκων. Το παραπάνω πλαίσιο αντιμετώπισης συμπληρώνεται με μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, καθώς και με μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν γονείς και παιδιά να συμπληρώνουν πληροφορίες για περιστατικά που έχουν αντιληφθεί. Τέλος, αξιοποιούμε εντατικά τις ειδικές μας υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς πολλά περιστατικά εξελίσσονται στο διαδίκτυο.

Προ ημερών, συμμετείχατε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να διαχειριστεί τις αρνητικές συνέπειες μιας πιθανής νέας ανάφλεξης στο Μεσανατολικό;

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το 2012, η Ευρώπη και τα κράτη πρώτης γραμμής διαχειρίζονται τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αστάθειας στη Μέση Ανατολή στον τομέα της ασφάλειας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως από τον Οκτώβριο του 2023 μπήκαμε σε έναν νέο κύκλο βίας και ανασφάλειας. Φυσικά, αν έχουμε μια απευθείας σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ, τα δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά. Οι επιπτώσεις από την αστάθεια, πέραν των τομέων της οικονομίας και της ενέργειας, εντοπίζονται κυρίως στις εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, στην ένταση της ριζοσπαστικοποίησης και στο ενδεχόμενο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων. Εχω πει πολλές φορές πως δεν πρέπει να υποτιμούμε την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου είναι η απειλή των μοναχικών δρώντων. Η Ελλάδα, αν και δεν έχει βιώσει τρομοκρατική επίθεση από διεθνή οργάνωση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η τελευταία ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, έχει προσαρμόσει τη δράση της στην αποτροπή και στην καταπολέμηση και της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό το αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι συλλήψεις που έχει κάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανθρώπων που σχετίζονται με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν πρέπει και δεν επαναπαυόμαστε ποτέ, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, διεθνή συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και συμμετοχή στις ομάδες και στα δίκτυα της Ε.Ε.

Σε υποθέσεις όπως η τραγωδία στα Τέμπη και οι παρακολουθήσεις, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου. Τι απαντάτε;

Το κράτος δικαίου συνιστά, εδώ και δεκαετίες, ένα από τα κεκτημένα της δημοκρατίας μας. Οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, για παραβίασή του, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και ζητώντας την παρουσία διεθνών παρατηρητών είναι εξωφρενικές, επικίνδυνες και προδίδουν έλλειψη ιστορικής συνείδησης. Όλοι μαζί δώσαμε αγώνα για να φτιάξουμε τη δημοκρατία στην οποία ζούμε σήμερα και, μάλιστα, μετά από μια περίοδο πραγματικής καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών. Είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η δημοκρατία για το κομματικό ή το προσωπικό όφελος. Στο παρελθόν η χώρα ζημιώθηκε πολύ από τέτοιες πρακτικές. Οι πολιτικοί έχουμε καθήκον να προασπίζουμε τη δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός επιμένει να συνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα. Ανησυχείτε από τις διαρροές που έχει το κυβερνών κόμμα, ιδίως προς τα δεξιά του;

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τη φέρνει όλο και πιο κοντά στον στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη, που θα επουλώσει οριστικά τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Αυτό το πέτυχε χάρη στην πολιτική σταθερότητα που εξασφάλισαν για τη χώρα οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίες οι αξιολογήσεις για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας που την έχουν καταστήσει από τους πρωταγωνιστές σε επίπεδο Ε.Ε. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει την προσήλωση της χώρας σε αυτή τη πορεία. Δυστυχώς, υπάρχουν κόμματα τα οποία δεν διστάζουν, για το μικροπολιτικό συμφέρον τους, να υπονομεύσουν αυτή την πορεία, ξεχνώντας τις συνέπειες που είχε για τη χώρα η κυριαρχία του λαϊκισμού τα προηγούμενα χρόνια. Ας επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της χώρας.
Πηγή: enikos.gr