ΔΕΘ 2022: Ποια μέτρα έχουν κλειδώσει – Ποια εξετάζονται
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ: Ορισμένα νέα μέτρα ήδη «κλείδωσαν», κάποια άλλα που είναι σε ισχύ παρατείνονται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που μένουν στην… άκρη μέχρι νεωτέρας
Στην τελική ευθεία για να «κλειδώσει» τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο.
Με τη διεθνή συγκυρία να είναι εξαιρετικά δύσκολη και με τη χώρα ατύπως σε μακρά προεκλογική χρόνια, οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις προκειμένου να βρεθεί η… χρυσή τομή. Και οι εξαγγελίες να είναι… “γενναίες” και η οικονομία να μην κινδυνεύσει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό, προ, μάλιστα, του μεγάλου στόχου της κατάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Πριν “σφραγιστεί” ο φάκελος των μέτρων, θα μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα… Τα στοιχεία για ανάπτυξη της οικονομίας το β’ τρίμηνο του 2022, η πορεία των εσόδων τον Αύγουστο από φορολογία και τουρισμό κλπ., αλλά και για το πως κινείται ο πληθωρισμός.
Τον δικό τους σημαίνοντα ρόλο θα έχουν και τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη για ενιαία απάντηση, επιτέλους, απέναντι στο “τσουνάμι” της ενεργειακής ακρίβειας.
Για παράδειγμα, οι ειδικοί εκτιμούν, ότι αν επιβληθεί ευρωπαϊκό “πλαφόν” στο φυσικό αέριο, αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος σε βάθος τριμήνου, για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Φθηνό εισιτήριο για τα ΜΜΜ
Πέραν την πριμοδότησης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της επιδότησης για τη θέρμανση με φυσικό αέριο, της συνέχισης της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενδεχομένως στη βάση ενός νέου μοντέλου, αλλά και της αύξησης και διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητείται σοβαρά μία ακόμη πρόταση…
Η πρόταση για μειωμένο εισιτήριο, προκειμένου οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάνοντας έτσι οικονομία καυσίμων και κατά συνέπεια οικονομία στον ατομικό / οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το παράδειγμα το έχει δώσει ήδη η Γερμανία και έχει κριθεί αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει κατατεθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου απεριορίστων διαδρομών, σε ελκυστική τιμή, για συγκεκριμένο διάστημα.
Για παράδειγμα στη Γερμανία η κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα ΜΜΕ, κόστιζε 9 ευρώ, και οδήγησε σε μαζική χρήση το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Εναλλακτικά συζητείται η παροχή δωρεάν καρτών απεριορίστων διαδρομών στοχευμένα στους νέους έως 29 ετών.
Στεγαστικό πρόγραμμα για νέους;
Παράλληλα για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν το “μήλον της έριδος” για όλα τα κόμματα και η προσέγγιση τους ως εκλογικό κοινό αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για φθηνή στέγη.
Το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, το οποίο θα “ξεδιπλώσει” ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχει στόχο να δώσει λύσει στο μεγάλο πρόβλημα των ακριβών ενοικίων. Βασικοί άξονες η χορήγηση άτοκων δανείων αλλά και επιδοτήσεων.
Τα… «κλειδωμένα» μέτρα
Από το βήμα της Δ.Ε.Θ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.
Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 6%.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News