Δικαστής ελληνικής καταγωγής τα βάζει με τον Τραμπ για μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ

Σύμφωνα με την Ξινίς, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αψήφισαν μια «ξεκάθαρη» εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

δικαστής

Ελληνικό «χρώμα» φαίνεται να αποκτάει η κόντρα της αμερικανικής δικαιοσύνης με τον Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, του μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ που απελάθηκε άδικα.

Μετά τη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για να «διευκολύνει» η κυβέρνηση Τραμπ την επιστροφή του Γκαρσία, ο οποίος είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα και πατέρας μικρού παιδιού, μετά τη σύλληψή του στις 12 Μαρτίου από μέλη αστυνομικού σώματος που είναι αρμόδιο για την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση, η ελληνικής καταγωγής δικαστής στο Μέριλαντ, Πόλα Ξινίς, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ένορκες καταθέσεις από αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ως προς το αν συμμορφώθηκαν με τη διαταγή.

Σύμφωνα με την Ξινίς, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αψήφισαν μια «ξεκάθαρη» εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα σχολίασε με δηκτικό τρόπο τα σχόλια από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι αδυνατούν να φέρουν πίσω τον Γκαρσία, περιγράφοντας τη θέση αυτή ως «δύο πολύ παραπλανημένα πλοία που περνούν μέσα στη νύχτα». «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μίλησε» ήταν η κοφτή τοποθέτηση της Ξινίς.

Στη γραπτή εντολή της που δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Τρίτη, η ελληνικής καταγωγής δικαστής κάλεσε σε κατάθεση τέσσερις αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE).

Ποια είναι η Πόλα Ξινίς

Η 57χρονη δικαστής, της οποίας το ελληνικό όνομα είναι Παναγιώτα Ξυνή, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, φοίτησε στο Vassar College και στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1991.

Στη συνέχεια πήγε στη Νομική Σχολή του Γιέιλ όπου το 1997 απέκτησε το πτυχίο της. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός της δικαστού Νταιάνα Γκρίμπον Μοτζ στο Εφετείο. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο γραφείο του ομοσπονδιακού δημόσιου κατήγορου της περιφέρειας του Μέριλαντ ως βοηθός. Εκεί υπηρέτησε ως επόπτης δικηγόρων έρευνας από το 2008 έως το 2011 και ως διευθύντρια εκπαίδευσης από το 2006 έως το 2011.

Το 2011, η δικαστής Ξινίς εντάχθηκε στην εταιρεία Murphy Falcon & Murphy της Βαλτιμόρης ως δικηγόρος και έγινε εταίρος δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2013, χειριζόμενη σύνθετες αστικές αγωγές, καθώς και μαζικές και ομαδικές αγωγές σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Στις 26 Μαρτίου 2015, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την πρότεινε για το αξιώμα του περιφερειακού δικαστή με τη Γερουσία να επιβεβαιώνει τον διορισμό της στις 16 Μαΐου 2016.

Η Πόλα Ξινίς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Δικηγορικού Συλλόγου από το 2005 και ταμίας του Συμβουλίου από το 2011 έως το 2015.

Η υπόθεση Γκαρσία
Ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, μετανάστης από το Σαλβαδόρ , ο οποίος είναι κάτοικος Μέριλαντ (ανατολικά), παντρεμένος με Αμερικανίδα, πατέρας μικρού παιδιού, συνελήφθη τη 12η Μαρτίου από μέλη αστυνομικού σώματος που είναι αρμόδιο για την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Κατόπιν, μαζί με άλλους 200 και πλέον ανθρώπους, απελάθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ τη 15η Μαρτίου στο Σαλβαδόρ. Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς ανήκαν στη διεθνή συμμορία Tren de Aragua, που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα και ανακηρύχτηκε «τρομοκρατική» οργάνωση από την κυβέρνηση Τραμπ νωρίτερα φέτος.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατόπιν παραδέχτηκε ενώπιον της δικαιοσύνης πως η απέλασή του οφειλόταν σε «διοικητικό λάθος», καθώς ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είχε ακυρωθεί οριστικά από ομοσπονδιακό δικαστήριο το 2019.

 

Μολαταύτα, επιχειρηματολόγησε πως δεν είναι σε θέση να επανορθώσει αυτό το σφάλμα, καθώς ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία βρίσκεται πλέον έγκλειστος σε σαλβαδοριανή φυλακή υψίστης ασφαλείας, τη CECOT. Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι μέλος σαλβαδοριανής συμμορίας, της MS-13, που έχει επίσης χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Αμπρέγο Γκαρσία τόνισαν πως ο εντολέας τους δεν είναι αντιμέτωπος με καμιά δίωξη από καμία χώρα. Ρίχτηκε σε φυλακή «αποκλειστικά και μόνο κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που είχε αποτέλεσμα λάθος αντάξιο του Κάφκα», υπογράμμισαν.