Δήμαρχοι Αχαΐας: «Κονομάνε» από την πολιτική; – Τί λένε οι ίδιοι στην «Π»

Τι λένε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για όσους πολίτες – αυθαίρετα – μιλούν για «έξυπνους λογιστικούς τρόπους απόκρυψης στοιχείων»

Δήμαρχοι

Δεν ήταν μόνον τα πόθεν έσχες των αχαιών πολιτικών που εκπροσωπούν την Αχαΐα στην κυβέρνηση ή στη Βουλή, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το ίδιο συνέβη και με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δημάρχων του νομού , πριν τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Ο λόγος δηλαδή για τα πόθεν έσχες των δημάρχων της Αχαΐας.

Τι λένε, όμως, στην «Πελοπόννησο» για τη διαδικασία δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες; Και κυρίως ποιο είναι το σχόλιο-απάντησή τους σε όλα όσα αναφέρουν πολίτες για τα οικονομικά των πολιτικών; Εχει βάση η όποια καχυποψία; Είναι δικαιολογημένες ακόμη και οι κατηγορίες (τελευταία και μέσω social media) για «έξυπνους λογιστικούς τρόπους απόκρυψης στοιχείων»;

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία κάθε πολιτικού. «Το σύστημα έχει βρει έναν τρόπο για να περάσει δήθεν στον κόσμο ότι όλα είναι τακτοποιημένα, όλα είναι υπό έλεγχο. Εγώ ερωτώ όμως: Ολα αυτά που παρουσιάζονται είναι πραγματικά; Ανακοινώνονται και δηλώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την κοινωνική ζωή των πολιτικών; Εσείς ξέρετε αν έχουν βγει στη δημοσιότητα ονόματα πολιτικών που μετέχουν σε χρηματιστηριακές εταιρείες ή σε ανώνυμες εταιρείες; Μια κουβέντα είναι, λοιπόν, το ότι όλα είναι καλά στο πολιτικό μας σύστημα. Ας μην κρυβόμαστε, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εχει δίκιο, λοιπόν, και ο κόσμος να έχει ερωτηματικά».

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος σχολίασε τα εξής: «Οι πολιτικοί πρέπει να τίθενται στην κρίση των πολιτών και επιβάλλεται να γίνεται έλεγχος σε όλους και σε όλα. Συμφωνώ με τους πολίτες που έχουν προβληματισμούς. Ολα πρέπει να είναι στο φως. Οταν λέμε, όμως, ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους και σε όλα, εννοώ και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς ανέφερε: «Καταρχάς, η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των πολιτικών αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωσή μας. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο πολίτης έχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία και τον τρόπο ζωής του κάθε ενός από εμάς. Ειδικότερα, η αποστολή των δημάρχων είναι συγκεκριμένη και δεν είναι άλλη από τη συνεχή προσφορά στην κοινωνία. Με βάση όλα όσα βλέπουμε, καταρρίπτονται και οι μύθοι για ζάμπλουτους αυτοδιοικητικούς που βρήκαν τρόπους να βγάλουν πολλά χρήματα κατά το διάστημα της παρουσίας τους στο αξίωμά τους. Είναι μια διαφανής διαδικασία και βοηθάει τον πολίτη να καταλάβει ότι πολλά από αυτά που κυκλοφορούν είναι ακραία σενάρια. Θεωρώ πως ό,τι αποτυπώνεται γίνεται με πλήρη διαφάνεια και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία. Οποιος έχει άλλα στοιχεία από αυτά που παρουσιάζονται, θα πρέπει να τα καταθέσει επίσημα».

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Καταθέτω δήλωση πόθεν έσχες εδώ και δύο δεκαετίες, είτε σαν δήμαρχος είτε σαν βουλευτής είτε σαν υπεύθυνος συνεταιρισμού. Φυσικά και συμφωνώ με τη διαδικασία και θεωρώ ότι έχουν δίκιο οι πολίτες να ζητούν ενημέρωση για τα οικονομικά των τοπικών “αρχόντων” με επίσημα στοιχεία. Εμείς δεν αποκρύπτουμε στοιχεία. Μισθωτοί είμαστε, ούτε επιχειρηματίες, ούτε ακίνητα έχουμε για ενοικιάσεις. Ο,τι έχουμε να εισπράξουμε μέσα από τη θέση που μας εξέλεξε ο λαός είναι συγκεκριμένο και φαίνεται ξεκάθαρα. Ο,τι λαμβάνουμε φορολογείται και φυσικά τα πάντα είναι στη διάθεση όλων των πολιτών, προκειμένου να έχουν ξεκάθαρη εικόνα και να μην έχουν ερωτηματικά».

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής δεν θέλησε να κάνει κάποια τοποθέτηση στο ερώτημα που του θέσαμε για τη διαδικασία του πόθεν έσχες και κυρίως για το ενδιαφέρον ή και για την καχυποψία των πολιτών, παραπέμποντάς μας στα δικά του οικονομικά στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη δημοσιευθεί και μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε.