Δυτική Ελλάδα: Μπρος πίσω για τον αγωγό φυσικού αερίου – Το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου του διακρατικού αγωγού East Med έχει προσδιοριστεί για τον Ιούνιο του 2026
Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υψηλής πίεσης φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη έως την Πάτρα. Το έργο του αγωγού που αναβίωσε μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης περιλαμβάνεται πλέον στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και όπως πληροφορείται η «Π», αυτή τη στιγμή οι τεχνικές και οικονομικές μελέτες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 60%, ενώ οι περιβαλλοντικές μελέτες αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου έχει προσδιοριστεί για τον Ιούνιο του 2026, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάση Γιανναδάκη, από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της έγκρισης του σχεδίου του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει ότι η τελική απόφαση για τον αγωγό Μεγαλόπολη-Πάτρα θα παρθεί από τον διαχειριστή το 2024.
Στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, o ΔΕΣΦΑ μεταφέρει ξανά την ολοκλήρωση του έργου στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2026 από τον Σεπτέμβριο του 2025 που είχε προσδιοριστεί. Παρότι το γεγονός αυτό δημιουργεί απορίες κατά την ΡΑΕ, το χρονοδιάγραμμα γίνεται αποδεκτό, καθώς η περιοχή θα εξυπηρετείται εντωμεταξύ μέσω βυτιοφόρων LNG. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των τελικών πελατών.
Σύμφωνα με τον Θανάση Γιανναδάκη, στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, ο διαχειριστής μάς λέει ακόμα ότι το έργο θα το κατασκευάσει είτε με ίδια κεφάλαια ή και με δάνειο. Δηλαδή, δεν θα το εντάξει σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που δυνητικά θα το κάνει φθηνότερο στους χρήστες μέσω των αποσβέσεων.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει καταστήσει τη Δυτική Ελλάδα δέσμια των τελικών αποφάσεων για το διακρατικό έργο του αγωγού East Med, με κίνδυνο η περιοχή να μείνει χωρίς αγωγό φυσικού αερίου, αν αυτή η μεγάλη επένδυση δεν προχωρήσει.
Σύμφωνα με τον Θανάση Γιανναδάκη, πριν από μερικούς μήνες, στη διαβούλευση για τον East Med το κείμενο που δόθηκε από τους μελετητές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας συνέδεε ευθέως το έργο της Πάτρας για δίκτυο υψηλής πίεσης, με αυτό της κατασκευής του East Med που ξεκινάει από την Κύπρο.
Κλείνοντας, ο κ. Γιανναδάκης τονίζει ότι «επειδή αυτήν την υπόθεση την έχουμε παλέψει πολλοί με ανιδιοτέλεια για τον τόπο μας και έχουν δουλέψει άνθρωποι με γνώση και μεράκι, καλό θα είναι να απεμπλέξουμε ένα κορυφαίο έργο για την περιοχή μας από προεκλογικές φιέστες και σκοπιμότητες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News