Δυτική Ελλάδα: Οι καίριες παρεμβάσεις του Συμπαραστάτη σε «καυτά» θέματα

Η «Π» σταχυολόγησε 13 παρεμβάσεις σε θέματα μείζονος δημόσιου συμφέροντος που καταγράφησαν στην απολογιστική έκθεση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Γιώργου Τελώνη.

Ελλάδα

Είχαν να το λένε σχεδόν όλοι, αμέσως μετά την «τελετή» του απολογισμού της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα, για το πόσο εντυπωσιάστηκαν και από την πληρότητα της απολογιστικής έκθεσης του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γιώργου Τελώνη, αλλά και από την εμβέλειά της!

Και ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Γιάννης Λύτρας και ο Κώστας Σπηλιόπουλος, όλοι, είχαν να πουν μια «κουβέντα» για το πόσο πλατύ και πολυδιάστατο ήταν το περιεχόμενο της έκθεσης, έτσι όπως το παρουσίασε ο κ. Τελώνης.

Η «Π» εξασφάλισε ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης με τα πεπραγμένα του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης μέσα στο 2022 και παρουσιάζει σήμερα τα πιο βασικά και ενδιαφέροντα σημεία.

Eπιλέξαμε μερικά από τα δεκάδες ζητήματα καθημερινότητας. Ζητήματα στα οποία άλλες φορές παρενέβη προσωπικά ο Γιώργος Τελώνης, με δική του πρωτοβουλία, κι άλλες φορές παρενέβη κατόπιν αναφοράς ή καταγγελίας πολιτών.

Δείτε μερικές από τις πιο ενδεικτικές παρεμβάσεις του Συμπαραστάτη του Πολίτη:

1. Ο δρόμος-χωράφι προς τον ΣΣ Αιγίου
Με επιστολές μας στα αρμόδια υπουργεία, ζητήσαμε να διανοιχτεί άμεσα ο δρόμος που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου και από τις δύο διευθύνσεις για τους χρήστες του προαστιακού, γιατί πρόκειται για έναν δρόμο-χωράφι, που δυσφημεί την περιοχή, μολονότι οδηγεί σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό «κόσμημα».

2.Το θέμα των καταυλισμών Ρομά
Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στις περιοχές που γειτνιάζουν με καταυλισμούς: Δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής, προκαλούνται διαρκώς αναταραχές και φασαρίες, οργιάζει η παραβατικότητα, γίνεται καταπάτηση δημοσίων δρόμων. Στείλαμε αλλεπάλληλες επιστολές και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους αρμόδιους Φορείς ζητώντας την άμεση και έμπρακτη επέμβαση των Αρχών για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Πραγματοποιήσαμε επαφές με τους άμεσα εμπλεκόμενους κατοίκους, με τον γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Σταμάτη, με την Εισαγγελία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Δήμο Πατρέων, την ΕΤΑΔ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

3.Δυσλειτουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου
Δημιουργήθηκαν αρκετές φορές προβλήματα στη σύνδεση της γραμμής από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Με τις παρεμβάσεις μας πιέσαμε και συνεχίζουμε να πιέζουμε για την ολοκλήρωση των έργων επί της σιδηροδρομικής γραμμής και για επιτάχυνση των έργων συντήρησης, με σκοπό την επέκταση της δρομολογιακής γραμμής ανά ώρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα.

4.Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών: πενταψήφιοι αριθμοί συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας
Με επιστολές και αναφορές μας, ζητήσαμε να θωρακιστεί το ισχύον πλαίσιο, ώστε να είναι αδύνατη η χρέωση ανυποψίαστων καταναλωτών με ποσά μικρά ή μεγάλα από ηλεκτρονικούς-τηλεφωνικούς απατεώνες.

5.Πρόταση για υποχρεωτική σήμανση για επικοινωνία και ραδιοσυχνότητες εντός των σηράγγων Ολυμπίας και Εγνατίας
ΗΓαν κάτι που κρίναμε απαραίτητο για τους οδηγούς-χρήστες των ΕΟ, να έχουν σήμα στο κινητό τους μέσα στις σήραγγες. Και φυσικά ήταν κάτι το οποίο ρητά προβλέπεται στις συμβάσεις παραχώρησης. Στην Ολυμπία Οδό οι πιέσεις μας απέδωσαν και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι 3 εναπομείνασες σήραγγες της Περιμετρικής με σήμα για κινητό. Αναμένουμε να συμβεί το ίδιο και στην Εγνατία.

6.Ανάγκη μετακίνησης στάσης του υπεραστικού ΚΤΕΛ
Ζητήσαμε, και έγινε αποδεκτό από τους αρμόδιους, να μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας η στάση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στον Ψαθόπυργο, που ήταν ακριβώς επάνω στην παλαιά εθνική οδό.
Για να γίνει αυτό υπήρξε μια σειρά επαφών των υπηρεσιών του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, σε συνεννόηση με τον Δήμο Πατρέων, για την παραχώρηση κατάλληλου χώρου 2,5 στρεμμάτων, από την ΓΑΙΑΟΣΕ στον Δήμο.

7. Ρύθμιση φωτεινών σηματοδοτών στην οδό Κανελλοπούλου και στην οδό Παπανδρέου
Ζητήσαμε, και έγινε αποδεκτό, να ρυθμιστεί η ροή των φωτεινών σηματοδοτών με βάση τις πραγματικές συνθήκες της κυκλοφορίας και όχι θεωρητικά.

8. Τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ)
Η σύγκληση του Συμβουλίου δεν ακολουθούσε σχεδόν καμία λογική, με βάση τις καταγγελίες και τις αναφορές πολιτών προς την Υπηρεσία. Αποτέλεσμα να απορρίπτονται αναφορές πολιτών χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, με την αιτιολογία «σιωπηρή απόρριψη», διότι είχε παρέλθει δίμηνο από την υποβολή τους, κάτι για το οποίο ουδόλως ευθύνονταν οι πολίτες. Προτείναμε οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου να είναι τακτικές ώστε να μπορούν να εξετάζονται άμεσα τα θέματα προσφυγών.
Επίσης παρατηρήσαμε ότι σε μερικές περιπτώσεις το πρόσωπο που αποφασίζει στο Συμβούλιο είναι ίδιο με το πρόσωπο που έχει πάρει απόφαση και στην Υπηρεσία Δόμησης που εμπλέκεται στην υπόθεση, κάτι το οποίο αντίκειται στην κοινή λογική.

9.Πιστοποιημένη επικοινωνία Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας με τους πολίτες
Με επιστολές μας προς τις Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας, ζητήσαμε να καθοριστεί ρητά ο τρόπος που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους ένας πελάτης τους για να εκφράσει ένα παράπονο, μια καταγγελία, μια αναφορά.
Μέχρι πρότινος, δεν προβλεπόταν καμία επίσημη επικοινωνία που να καταγράφεται και να πιστοποιείται. Μετά από πιέσεις μας, οι Εταιρείες αποδέχθηκαν να μας δώσουν email για επικοινωνία με τον Θεσμό του Συμπαραστάτη, οπότε θα καταγράφονται σε αυτό επίσημα όλες οι αναφορές πολιτών που γίνονται στο Γραφείο μας και έχουν αποδέκτες τις Εταιρείες.

10.Εκπρόθεσμη ενημέρωση Δημόσιων Υπηρεσιών και Φορέων για επίλεκτες θέσεις εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση!!!
Δυστυχώς, είναι κάτι που συμβαίνει πλέον με μεγάλη συχνότητα. Η ΕυρωπαϊκήΕνωση με συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες αποστέλλει ειδικές προκηρύξεις επίλεκτων θέσεων σε όλα τα Υπουργεία στην Ελλάδα και στους κατά τόπους Φορείς των Περιφερειών. Πολλές φορές, όμως, μέχρι τα Υπουργεία να αποστείλουν την προκήρυξη σε όλους τους κατά τόπους Φορείς, η ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους εκπνέει, με αποτέλεσμα να καθίσταται παντελώς άκαιρη η δημοσίευση της προκήρυξης.
Το Γραφείο μας έστειλε επιστολή στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητώντας την καίρια παρέμβαση του υπουργού. Μάλιστα προτείναμε και συγκεκριμένο διάγραμμα ροής των προκηρύξεων προς τις Υπηρεσίες, ώστε η διάχυση της πληροφορίας στην κοινωνία να είναι εμπρόθεσμη και άμεση.

11. Μεταφορά μαθητών
Αν και τη φετινή χρονιά η διαδικασία μεταφοράς των μαθητών βελτιώθηκε, με έγκαιρο προγραμματισμό και ελάχιστα κενά στην εφαρμογή της, παρόλα αυτά χρειάζεται περαιτέρω επικαιροποίηση και αυτοματοποίηση. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα εισάγονται τα στοιχεία των μαθητών και μέσω προγράμματος θα βγαίνουν αυτόματα και έγκαιρα τα στοιχεία για τη διενέργεια του διαγωνισμού μεταφορών.

12. Καθεστώς Εργοταξίων
Καταστήσαμε σαφές στους εργολάβους του εργοταξίου στα Αραχωβίτικα, αλλά και στην ΕΡΓΟΣΕ, ότι δεν είναι δυνατόν να συντηρείται εσαεί ένα εργοτάξιο και να παραμένει εντελώς στάσιμο εδώ και χρόνια, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία και τη διέλευση μόνιμων κατοίκων και διερχομένων.
Με επιστολές μας στους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε να μπει νομοθετικά ένας περιορισμός σε παρόμοιες περιπτώσεις και να μη δύναται ένας εργολάβος να κρατάει όμηρο μια περιοχή για χρόνια ολόκληρα.

13. Ιχνη αμίαντου στο 64ο Δημοτικό σχολείο Πατρών
Το Γραφείο μας έχει αποστείλει πληθώρα επιστολών στις αρμόδιες υπηρεσίες και ανάλογες συναντήσεις με τον οικείο Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, με στόχο να δρομολογηθεί άμεσα η απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών (αμίαντος) από ακίνητο που γειτνιάζει με το προαύλιο του σχολείου.
Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας Υπηρεσιών, το θέμα παραμένει στάσιμο και διαιωνίζεται εδώ και πολύ καιρό.

Για να κατανοήσει κάποιος την επιδραστικότητα και την απήχηση που αποκτά χρόνο με τον χρόνο ο Θεσμός του Συμπαραστάτη στην κοινωνία, αρκεί να δει τις δύο παρακάτω «εικόνες». Σημειωτέον, ο κ. Τελώνης ανέλαβε ουσιαστικά τα καθήκοντά του αρχές του 2020.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
2019: 20
2020: 36
2021: 95
2022: 143
ΑΡΙΘΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ
2019: 65
2020: 205
2021: 484
2022: 754