Δυτική Ελλάδα: Τα «δανεικά» παιδιά των καταυλισμών – Αλλοδαποί αγοράζουν πατρότητα για άδειες και επιδόματα
Πακιστανός έχει χρεωμένα στο όνομά του παιδιά που ζουν σε διάφορους καταυλισμούς της Δυτικής Ελλάδας
Της Μαρίνας Ριζογιάννη και του Σωτήρη Παπανδρέου.
Διάσπαρτα παιδιά σε καταυλισμούς Ρομά σε Πάτρα, Γαστούνη, Πηνειό, Αμαλιάδα και Πύργο εμφανίζονται να έχουν κοινό «πατέρα» πακιστανικής καταγωγής.
Η έρευνα έδειξε ότι οικογένειες Ρομά «δανείζουν» τα παιδιά τους έναντι χρηματικού ποσού σε αλλοδαπούς, προκειμένου αυτοί να νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα μας και παράλληλα να εισπράττουν και τα διάφορα επιδόματα, όπως αυτό του ενοικίου, της πολυτεκνίας κ.ά.
Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που έχει τη ρίζα του στο παρελθόν και το οποίο έχει αποκαλύψει η «Π» στο παρελθόν με σειρά δημοσιευμάτων. Παρά το γεγονός ότι είχαν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές, τα πρόσφατα ευρήματα αποδεικνύουν ότι επί της ουσίας δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Το σημαντικότερο είναι ότι καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν το έχει εντοπίσει παρότι είναι πολύ εύκολο, δεδομένης της ηλεκτρονικής τους καταγραφής.
Αλλωστε, μέσω αυτής τα στοιχεία αυτά έγιναν αντιληπτά από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος «Υγεία για Ολους», με αφορμή τους ελέγχους για τους εμβολιασμούς των παιδιών στους καταυλισμούς Ρομά.
«Με το ΑΜΚΑ των παιδιών αναζήτησα στο σύστημα να δω την εμβολιαστική τους κάλυψη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σε αρκετά από τα παιδιά αυτά, αν και διαμένουν σε διαφορετικούς καταυλισμούς (Πάτρα, Γαστούνη, Αμαλιάδα, Πύργος) είχαν κοινό πατρώνυμο. Πηγαίνοντας ακολούθως στους καταυλισμούς, εντοπίζοντας τα παιδιά αναζήτησα τις οικογένειες για να δω τι συμβαίνει» μας περιγράφει η επικεφαλής του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου.
Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα του προγράμματος είναι ότι γίνονταν λευκοί γάμοι, έγραφαν τα παιδιά στο όνομα του συγκεκριμένου αλλοδαπού (το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση της «Π») έναντι χρηματικού ποσού και ακολούθως αυτός φέρεται να χρησιμοποιεί τα παιδιά και για την είσπραξη των διαφόρων επιδομάτων.
Το ζητούμενο είναι πώς οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ και στα δημοτολόγια των συγκεκριμένων δήμων δεν εντόπισαν τα στοιχεία αυτά, από τη στιγμή που η ηλεκτρονική τους καταγραφή τα κάνει απόλυτα εμφανή.
Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν η «Π» είχε αναδείξει μέσα από σχετικά ρεπορτάζ το θέμα των λευκών γάμων μεταξύ γυναικών Ρομά και αλλοδαπών, όπως και τον αόρατο παιδικό πληθυσµό. Δηλαδή παιδιά εγκαταλελειμμένα που δεν είναι δηλωμένα και είναι αγνώστου πατρός. Παιδιά που έχουν γεννηθεί από γάµους που έχουν συναφθεί µεταξύ αλλοδαπών (Αφγανών, Πακιστανών) και νεαρών Ροµά. Οι αλλοδαποί µετά τον γάµο, αφού αποκτήσουν τη δυνατότητα παραµονής τους στην Ελλάδα, συχνά εγκαταλείπουν τη σύζυγο, παίρνοντας µαζί τους όλα τα νοµιµοποιητικά έγγραφα.
Μάλιστα η επιστημονική ομάδα του προγράμματος είχε ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την προστασία αυτών των παιδιών, αλλά και τον έλεγχο των εμπλεκομένων. Φαίνεται όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα και για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι συγκεκριμένες καταγραφές.
Η ανεξιχνίαστη υπόθεση με τους εικονικούς γάμους για έκδοση αδειών παραμονής
Η υπόθεση του Πακιστανού που έχει «χρεωμένα» στο όνομά του παιδιά που ζουν σε διάφορους καταυλισμούς Ρομά της Δυτικής Ελλάδας θυμίζει έντονα ένα παλιό σκάνδαλο που μέχρι σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί σε ποινικό επίπεδο, αν και ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας είχε πάρει την οδό της δικαιοσύνης.
Το Νοέμβριο του 2013 το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ να ερευνήσει πιθανές περιπτώσεις διγαμίας μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών, για την απόκτηση άδειας διαμονής με εμπλοκή και ενός δικηγόρου από την Αθήνα.
Οι υποψίες κινήθηκαν, καθώς ο εν λόγω δικηγόρος κατέθετε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιτήσεων άδειας παραμονής για λογαριασμό αλλοδαπών (67), λόγω γάμου με Ελληνα πολίτη, που προέρχονταν από τον ίδιο Δήμο (Δυτικής Αχαΐας) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (καλοκαίρι του 2013).
Λίγες ημέρες μετά, κλιμάκιο της υπηρεσίας της Αστυνομίας μετέβη στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και στην προκαταρκτική εξέταση που έγινε βρέθηκε μεγάλος αριθμός «λευκών» γάμων (εικονικών ή μη τελεσμένων), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιπτώσεις διγαμίας, τριγαμίας ακόμα και τετραγαμίας, με 118 εμπλεκόμενα άτομα, εκ των οποίων 79 αλλοδαποί και 38 Ελληνίδες και ένας Ελληνας. Ειδικότερα, 30 γυναίκες στην πλειονότητά τους Ρομά, φέρονταν να είχαν τελέσει 73 γάμους με αλλοδαπούς ασιατικών και αφρικανικών χωρών.
Επίσης, αλλοδαποί φαίνονται να έχουν τελέσει έναν ή περισσότερους γάμους με Ελληνίδες, ενώ ένας άνδρας Ελληνας φερόταν να είχε κάνει πολιτικό γάμο με αλλοδαπή και μετά από μερικούς μήνες θρησκευτικό με Ελληνίδα.
Οι αλλοδαποί, χρησιμοποιώντας τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, ζητούσαν στη συνέχεια άδεια παραμονής στη χώρα, υποθέσεις που χειριζόταν δικηγόρος από την Αθήνα.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση αφορούσε σε μια Πατρινή, που εμφανιζόταν να έχει παντρευτεί τέσσερις αλλοδαπούς από χώρες της Ασίας, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν γνώριζε τίποτα.
Η ανύποπτη γυναίκα, που ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα, ξεκίνησε τις τυπικές διαδικασίες για να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό της, μετά από διαζύγιο που είχε με τον πρώην άνδρα της και ανακάλυψε έκπληκτη ότι στα ληξιαρχικά έγγραφα εμφανιζόταν ως πολύγαμη με Ινδούς εργάτες της περιοχής.
Η υπόθεσή της σήμερα έχει ξεκαθαρίσει δικαστικά, με τη βοήθεια της δικηγόρου της, Μαρίας Αντώνογλου, αφού μετά από αγωγές που άσκησε κατάφερε να ακυρώσει τους ψεύτικους γάμους και να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της.
Ωστόσο, η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, που προφανώς δείχνει ότι στην περιοχή έδρασε κάποια περίοδο στο παρελθόν κύκλωμα εικονικών γάμων με στόχο την έκδοση αδειών παραμονής αλλοδαπών εργατών, δεν έχει προχωρήσει στο ακροατήριο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News