Εφιάλτης στην Αιγιάλεια: Τρέμουμε τις βροχές! – Τι αποκαλύπτουν τέσσερις πρόεδροι κοινοτήτων

Τέσσερις πρόεδροι κοινοτήτων της Αιγιάλειας εξομολογούνται στην «ΠτΔ» τους εφιάλτες τους. «Κάθε φορά που βρέχει πολύ, τρέμει το φυλλοκάρδι μας».

Εφιάλτης

Ο χειμώνας έδειξε ήδη τα «δόντια» του το σαββατοκύριακο, με τις προβλέψεις να λένε ότι τον Δεκέμβριο, και ειδικά από Ιανουάριο, η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα χαμηλότερα, οι βροχές θα είναι πιο «καθημερινό φαινόμενο» και κάποιες συγκεκριμένες περιοχές στην Αιγιάλεια θα μπουν σε καθεστώς «συναγερμού».

Πρόκειται για περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι από τη μεγάλη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στο Διακοπτό, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα σε χωριά και εθνικές οδούς.

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» επικοινώνησε με τέσσερις προέδρους δημοτικών κοινοτήτων: τον Αναστάσιο Μούσκα της ΔΚ Νικολαιίκων, τον Παναγιώτη Σπηλιωτακόπουλο της ΔΚ Μαμουσιάς, την Αννα Πολυδωροπούλου της ΔΚ Ροδιάς και τον Σπήλιο Ρουφογάλη, της ΤΔ Διακοπτού.

Θέσαμε σε όλους ερωτήματα σχετικά με το τι φοβούνται τον χειμώνα που έρχεται και ποιες είναι οι περιοχές που εκπέμπουν SOS για παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς.

ΑΝ. ΜΟΥΣΚΑΣ: «ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ, ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ»

Στα Νικολαίικα, το μεγάλο πρόβλημα ακούει στο όνομα βροχή, η οποία όποτε πέφτει παραπάνω από το κανονικό, φοβούνται μήπως γίνουν νέα… Καρδίτσα.

Ο πρόεδρος της ΔΚ Νικολαιίκων, Αναστάσιος Μούσκας, υπογράμμισε: «Η δική μας περιοχή δεν επηρεάστηκε πολύ από τις φωτιές, όμως ο μεγάλος μας πονοκέφαλος είναι τα νερά, τα οποία από την προηγούμενη νεροποντή έχουν παραμείνει ακόμα στις στέγες σπιτιών. Το ποτάμι απέχει μόνο 300μ. και θα πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος για να διοχετεύεται το νερό και να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα. Στα Νικολαίικα κάθε φορά που βρέχει πολύ, δεν κοιμόμαστε γιατί φοβόμαστε μήπως πλημμυρίσουμε. Εχουμε κάνει αίτημα στην Περιφέρεια, η οποία μας ενημέρωσε ότι γίνεται μελέτη από την Ολυμπία Οδό για αντιπλημμυρικά έργα. Μακάρι να βρεθεί λύση σύντομα και να μην πλημμυρίσουμε, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε Ριζόμυλο και Ελίκη, όπου λιμνάζουν νερά».

ΣΠ. ΡΟΥΦΟΓΑΛΗΣ: «Να καθαριστεί άμεσα η κοίτη»

Το Διακοπτό, αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα ή ακριβέστερα στη λαίλαπα της φωτιάς και έχει υποστεί πολλά προβλήματα, ειδικά το Ανω Διακοπτό.

Για αυτόν τον λόγο, όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, η προσοχή πέφτει πάνω στο Διακοπτό.
Ο πρόεδρος της ΔΚ Διακοπτού, Σπήλιος Ρουφογάλης, τόνισε: «Προβλήματα υπάρχουν στη περιοχή Νιάματα, όπου υπάρχουν πολλοί δρόμοι και πίσω από το βουνό, όπου υπάρχουν λαγκάδια. Σε εκείνο το σημείο είναι επικίνδυνο με την πρώτη βροχή να κατεβάσει φερτά υλικά και να κλείσει ο δρόμος. Το άλλομ ακόμη μεγαλύτερομ πρόβλημα είναι στον Βουραϊκό ποταμό, όπου λόγω της βροχής υπάρχουν λαγκάδια, τα οποία γεμίζουν με φερτά υλικά. Θα πρέπει η Περιφέρεια να καθαρίσει όλα τα λαγκάδια και τα ρέματα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα τον χειμώνα και να μην κλείσει πάλι η εθνική οδός».

Εφιάλτης

Κάθε φορά που τα δελτία καιρού προβλέπουν μπόρες και καταιγίδες στην Αιγιάλεια, οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών αρχίζουν τις προσευχές!

Π. ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Παρέμβαση για να μην πλημμυρίσουμε»

Η Μαμουσιά Αιγίου είναι μία κοινότητα που έχει υποστεί πολλές πληγές από τις φωτιές και μια περιοχή που βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΚ Μαμουσιάς, Παναγιώτη Σπηλιωτακόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε: «Οι περιοχές Δερβενάκια και Νιάματα είναι οι πιο επικίνδυνες, καθώς με τις πρώτες βροχές κλείνουν οι δρόμοι από τα φερτά υλικά.
Δυστυχώς, η μεγάλη φωτιά που έκαψε σχεδόν 4.000 στρέμματα έχει προκαλέσει μεγάλη πρόβλημα γιατί η περιοχή είναι σαν λεκάνη. Δεν γίνεται με την παραμικρή βροχή να κλείνει ο δρόμος. Υπάρχουν ρέματα από τα οποία περνά το νερό και θα πρέπει να γίνει τεχνική παρέμβαση, όπου με κάποιο σωλήνα να διοχετευτεί το νερό αλλού, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι. Είναι 2-3 ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία που χρειάζονται άμεση προσοχή και ως εκ τούτου ζητάμε από Δήμο και Περιφέρεια να παρέμβουν».

Α. ΠΟΛΥΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗ ΜΑΣ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ»

Η πρόεδρος της ΔΚ Ροδιάς, Αννα Πολυδωρόπουλου, σημείωσε: «Πέρα από την επιστολή που έχουμε στείλει 7 κοινότητες στα τέλη Ιουλίου, η Ροδιά έστειλε επιστολή στις 8 Νοεμβρίου προς τον υπουργό Κλιματικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, και στον Δήμο Αιγιαλειας και ζητάμε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις ενόψει του χειμώνα.

Στην περιοχή μας, το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά τον οικισμό Βιλιβινιώτικα, που είναι στους πρόποδες του βουνού και είναι επίφοβο, σε κατολίσθηση, να προκαλέσει προβλήματα σε σπίτια.

Ζητάμε να γίνουν άμεσα τεχνικές παρεμβάσεις που θα υποδείξει το Πανεπιστήμιο, άμεσα αυτοψία στον οικισμό και δυνατότητα για αποζημιώσεις στους κατοίκους για τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί από το καλοκαίρι.
Φοβόμαστε ότι με μια δυνατή νεροποντή μπορεί να γίνει κατολίσθηση από το βουνό και να πνίξει το χωριό μας».