ΕΚΑΜΕ Αιγίου: Κάναμε το στίγμα της αναπηρίας, αγάπη
Το Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Αναπηρία είναι γνωστό για το βαρυσήμαντο έργο που προσφέρει και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.
Η πολύχρονη πορεία και η πολυσχιδής δράση του Θεόδωρου Στεφανίδη ως προέδρου και υπεύθυνου λειτουργίας του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και μέριμνας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση κι Αναπηρία, «ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ» είναι γνωστή και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.
Μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι ο άνθρωπος που καθοδηγεί, ενδυναμώνει, στηρίζει και ενισχύει έναν φορέα με πολλαπλές δραστηριότητες για τα παιδιά με νοητική και κινητική αναπηρία. Γι’ αυτό και δουλεύει ακούραστα προς αυτή την κατεύθυνση. Παρακολουθώντας με επιστημονική επάρκεια τις ανάγκες των παιδιών αυτών, αλλάζει και διανθίζει τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου με ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα εκπαίδευσης στα πλαίσια της ανάπτυξης και της μετεξέλιξής του. Υπερασπιζόμενος στην πράξη την εξωστρέφεια και τις ίσες ευκαιρίες για τα συγκεκριμένα παιδιά που έχουν ανάγκη περισσότερο την επικοινωνία μέσα από την οποία κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους, αντλούν ασφάλεια, αγάπη και δικαιοσύνη από μια κοινωνία που θα τα αποδεχτεί και θα τα ενσωματώσει μέσα στους «κόλπους» της.
Τον συνάντησα, στο πλαίσιο της συνέντευξής μας, έξω από το υπό κατασκευή κτίριο που θα χρησιμεύσει ως μόνιμη στέγη για τα συγκεκριμένα παιδιά.
Τι έργο προσφέρει το Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Αιγίου; Τι δυνατότητες έχει; Ποιες σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας εφαρμόζει και ποιος ο τρόπος λειτουργίας του;
Το έργο είναι η κοινωνική, ατομική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των ΑμεΑ καθώς και η δημιουργική απασχόληση, η προεπαγγελματική εκπαίδευση και η αξιοποίηση όλων των δεξιοτήτων τους. Στο καθημερινό πρόγραμμα συμμετέχει ένα άρτιο εξειδικευμένο έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και επιπλέον ειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό πλαισιωμένο από εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση και δημιουργία σε προστατευμένα εργαστήρια κεραμικής, σαπουνοποιίας, γύψινων και ξύλινων διακοσμητικών, μεταλλικών κατασκευών, έγχρωμων αρωματικών κεριών, υφαντών, παλαίωσης εικόνων και ευχετήριες κάρτες.
Πότε ιδρύθηκε και τι έχετε καταφέρει στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της μετεξέλιξής του;
Ιδρύθηκε το 1997 ως σωματείο Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό (ΝΠΙΔ). Από το 2000 λειτουργούμε με επίσημη άδεια για 20 άτομα με αναπηρίες, ηλικίας άνω των 20 ετών με νοητικές, κινητικές και άλλες μορφές αναπηρίας. Στα 23 χρόνια λειτουργίας καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό των ωφελούμενων, γι’ αυτό κατασκευάζουμε ένα νέο Κέντρο Διημέρευσης για 50 άτομα ΑμεΑ και μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για 8 άτομα σε μία ιδιόκτητη έκταση 7 στρεμμάτων εντός του Αιγίου με πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αιγιαλείας που έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση. Είμαστε το πρώτο πιστοποιημένο Ειδικό Κέντρο στην Αχαΐα με την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση EQUASS ASSURANCE.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες;
Τα παιδιά με ιδιαιτερότητες είναι και αυτά φυσιολογικά παιδιά. Εχουν το ιδιαίτερο πρόβλημά τους αλλά έχουν και τις απαιτήσεις τους και τα δικαιώματά τους. Εχουμε τακτικές εξόδους για καφέ, αναψυκτικό, παγωτό, φαγητό, διασκέδαση, εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, ιερές μονές, Βουλή, Προεδρικό Μέγαρο, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, Πλανητάριο κ.ά. Παίζουν θέατρο και δραστηριοποιούνται όπως όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου.
Πώς καταφέρνετε να παρακάμψετε όλες αυτές τις δυσκολίες και τους φόβους και να τα κάνετε να σας εμπιστευθούν;
Αμα θέλεις κάτι και το επιθυμείς, το κατορθώνεις ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια. Με σεβασμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ, με διαφάνεια, αξιοπιστία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων.
Πώς μπορούν οι γονείς να είναι, όσο το δυνατόν καλύτερα, ενημερωμένοι για την αντιμετώπιση ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες;
Με τακτικές συναντήσεις γονέων, συμβουλευτική γονέων από ειδικό, ημερίδες με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, με ειδικές συνεδρίες από ψυχολόγο, ψυχίατρο και χωριστά οι ωφελούμενοι, αλλά και μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες τους. Με την καθημερινή επικοινωνία γονέων με την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου και όταν χρειαστεί επίσκεψη σε ιατρό ή νοσοκομείο πάντα με την συνοδεία Κοινωνικής Λειτουργού.
Εχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ζωής των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους τα τελευταία χρόνια;
Κατά κοινή ομολογία όλων των γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτών, φίλων και συγγενών η βελτίωση των ωφελούμενων στο ΕΚΑΜΕ είναι καταπληκτική. Εμπρακτα αποδεικνύεται με την κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και με την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας. Αυτό επιτεύχθηκε με πλάνο τακτικών εξόδων των ωφελούμενων, αλλά και με την διαρκή επίσκεψη σχολείων, όλων των βαθμίδων, στο Κέντρο για ενημέρωση και αποδοχή της ιδιαιτερότητας.
Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία είναι πιο «εκπαιδευμένη» ώστε να γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται στα ιδιαίτερα αυτά παιδιά ή ο ρατσισμός και η διαφορετικότητα κυριαρχεί, λόγω έλλειψης γνώσεων σε σχέση με άλλες χώρες;
Το πιστεύω ακράδαντα ότι η κοινωνία είναι σήμερα πιο εκπαιδευμένη εν σχέση με παλιά. Πρώτα βγάζαμε τα παιδιά μας έξω και μας απέφευγαν, μας κοιτούσαν μειονεκτικά, άλλαζαν πεζοδρόμιο. Ενώ σήμερα όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να μας εξυπηρετήσουν. Το στίγμα της αναπηρίας καταφέραμε να το κάνουμε αγάπη, βοήθεια και αλληλεγγύη.
Πώς θα μπορούσε η εκάστοτε κυβέρνηση και οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην κοινωνία;
Με περισσότερα προγράμματα, ημερίδες και επισκέψεις σε Ειδικά Κέντρα. Πρώτα η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την κατασκευή ΚΔΗΦ και ΣΥΔ. Να μην υπάρχει πόλη που να μην έχει τέτοια ειδικά Κέντρα. Να σας υπενθυμίσω ότι πριν λίγα χρόνια η πόλη του Αιγίου δεν είχε καθόλου Ειδική εκπαίδευση. Δεν υπήρχε Ειδικό Δημοτικό (τώρα έχει δημιουργηθεί), δεν υπήρχε ΕΕΕΕΚ (Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, το αντίστοιχο Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής, το οποίο δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια). Το ΕΚΑΜΕ/ΑμεΑ στηρίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία γονέων που αντικαθιστά το κράτος στην παροχή εκπαίδευσης και φροντίδας διά βίου μάθησης και στέγασης των ΑμεΑ που δεν έχουν γονείς ή κηδεμόνες.
Με ποιους τρόπους θα μπορούσε κανείς να ενισχύσει το έργο σας;
Με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Ηθικά, υλικά, οικονομικά και εθελοντικά.
Πόσο σημαντική θεωρείτε τη βοήθεια της ΕΕ σε θεραπευτικά κέντρα και τι πραγματικά ισχύει στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική;
Η Βουλή των Ελλήνων στις 10 Απριλίου 2012 ψήφισε το νομοσχέδιο κυρώνοντας τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης που είχε επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2010 και είχε ψηφίσει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2006. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για απαγόρευση των διακρίσεων, σεβασμό στη διαφορετικότητα και προσβασιμότητα παντού.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News