Ένα βήμα πριν τον διαγωνισμό το Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας

Το αργότερο μέσα Δεκεμβρίου, θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην πρόσκληση – εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας . Η ανάθεση υπολογίζεται μέσα στο 2022.

Πάτρα

Εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων κινείται η διαδικασία για την κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου της Πάτρας, με χρηματοδότηση μέσω Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, στην παραχωρημένη πλέον για 50 χρόνια έκταση του ΚΕΤΧ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Τελική ευθεία

Ολα δείχνουν πως το έργο βρίσκεται μια ανάσα από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Π», πως βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων εντός Νοεμβρίου το αργότερο μέσα Δεκεμβρίου, θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην πρόσκληση – εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Αποχαρακτηρισμός

Σε τοπικό επίπεδο η διαδικαστικής φύσεως εκκρεμότητα που σχετικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως και τον αποχαρακτηρισμό της χρήσης της έκτασης του ΚΕΤχ από χώρο ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου σε Αστυνομικό, διευθετήθηκε. Το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, προς τον Δήμο Πατρέων, εξετάσθηκε και «πέρασε» σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και η απόφαση κοινοποιήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Βούληση

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στην τοποθέτησή του σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν στην περιοχή που θα στεγαστεί το Αστυνομικό Μέγαρο, κατέστησε σαφές πως επί του παρόντος «έχουμε την πολιτική βούληση, για από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κινητοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να έχουμε τη χρηματοδότηση και παράλληλα να κατασκευαστούν οι γειτονικοί δρόμοι, ώστε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση του Αστυνομικού Μεγάρου και να μην υπάρχει επιβάρυνση στην περιοχή».

Ανάθεση

Οπως είχε γράψει η «Πελοπόννησος», η ανάθεση στον ιδιώτη φορέα που θα αναλάβει την ανέγερση του Μεγάρου της ΕΛΑΣ, αλλά και την υποχρέωση συντήρησης, λειτουργίας και διαχείρισης του κτιρίου για 30 χρόνια, υπολογίζεται εντός του 2022, ενώ εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις το 2025, η Πάτρα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων που θα διαθέτουν ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Μεγάρου συμπεριλαμβάνεται με τέσσερα αντίστοιχα κτίρια που θα κατασκευαστούν σε Λευκάδα, Ημαθία, Καρδίτσα και Αλεξανδρούπολη στο πακέτο – έργων μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους 30 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ του υπουργείου Υποδομών είναι η αναθέτουσα αρχή και κύριος του έργου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.