Βουλή – Μητσοτάκης «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» -Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

Μητσοτάκη

ΝΕΟΤΕΡΑ: «Είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός πως η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα. Και τότε τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Βελόπουλος: Δεν έχετε σχέδιο διαφυγής της ελληνικής μειονότητας από την Ουκρανία

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην Ουκρανία τόνισε πως «το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση»

Βαρουφάκης: Μόνη εφικτή λύση μια ανεξάρτητη και ουδέτερη Ουκρανία

ΝΕΟΤΕΡΑ: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

ΝΕΟΤΕΡΑ: 
Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για το ότι «δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση» για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία έκανε πριν από λίγο ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζοντας ωστόσο ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται θετικά ως προς την ουσία της απόφασης.

Κατρίνης στη Βουλή: Ναι στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, κριτική για έλλειψη εθνικής συνεννόησης

ΝΕΟΤΕΡΑ: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Τσίπρας «Ορθώς συμμετέχουμε στις κυρώσεις αλλά όχι στο πόγκρομ των Ρώσων πολιτών»

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενημερώνοντας το σώμα για το πώς θα πορευθεί η χώρα μας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέχισε: «Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους».

«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων διότι αυτή η κρίση αφορά εμάς και όχι τους Αμερικάνους. Εμείς είμαστε η σκοτεινή ήπειρος» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει στην Ευρώπη εφιάλτες πολέμου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την «ρωσική εισβολή παράλογη και ανιστόρητη».

«Εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι έχουμε ξορκίσει» τόνισε.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας έμμεση αναφορά στην τουρκική απειλή εναντίον της Ελλάδας.

«Ξεπερασμένη η συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποία κάποια έμαθαν να σκέπτονται» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην αφύπνιση των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και στην εξελισσόμενη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για αγορά φρεγατών Bleh@rra. Ζήτησε μάλιστα να εξαιρεθούν από το χρέος οι δαπάνες για την άμυνα.

«Όταν χτυπούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι να σκεφτούν τη θέση τους για Rafale και φρεγάτες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τον Γιώργο Τσίπρα που υποστηρίζει ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Τουρκία.

«Εις ό,τι αφορά την Ρωσία, αυτή την μεγάλη χώρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «να σταματήσει τον πόλεμο τώρα».

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας

«Σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή. «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός» συμπλήρωσε για το θέμα των κυρώσεων, στη συζήτηση στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. “Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία”, είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;»

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. «Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας. «Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση. «Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

Δεύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

«Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας
«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.