ΕΟΔΥ για κρούσματα Διεισδυτικού Στρεπτόκοκκου: Πέντε τα περιστικά, δύο θανατηφόρα – Σε επιτήρηση για μια ακόμα εβδομάδα η Ηλεία

Tο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα το νοσοκομείο του Πύργου και ξεκίνησε τυχαίους ελέγχους μετά τα τρία περιστατικά στρεπτόκοκκου που κατεγράφησαν στην περιοχή, εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα.

ΕΟΔΥ Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας

Ενα δείγμα βρέθηκε θετικό μέχρι τώρα σε στρεπτόκοκκο στα 80 άτομα, στα οποία έγινε τεστ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο του Πύργου. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Οπως έγραφε χθες η «Πελοπόννησος», το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα το νοσοκομείο του Πύργου και ξεκίνησε τυχαίους ελέγχους μετά τα τρία περιστατικά στρεπτόκοκκου που κατεγράφησαν στην περιοχή, εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα.

Αγγελική Τσιόλα

Αγγελική Τσιόλα

Τον υγειονομικό συναγερμό σήμαναν τα ευρήματα της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τσιόλα κατά τη νεκροψία-νεκροτομή, που διενήργησε στο πρώτο περιστατικό, ο θάνατος του οποίου είχε αποδοθεί, από τους γιατρούς που τον είχαν εξετάσει στο νοσοκομείο του Πύργου, σε τσίμπημα καφέ αράχνης. Στην έκθεση που υπογράφει η κ. Τσιόλα αναφέρει, ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος.

Κι αυτό επιβεβαιώνει με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ σημειώνοντας: «Τη Δευτέρα 12/08, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο ΓΝ Ηλείας, προκειμένου να διερευνήσει περιστατικό κατόπιν ενημέρωσης, ότι σε δείγματα από θανόντα ασθενή στην Ηλεία για τον οποίο αρχικά ως αιτία θανάτου είχε αναφερθεί τσίμπημα καφέ αράχνης, απομονώθηκε διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (S. Pyogenes ομάδας Α).

Παράλληλα υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό, που κατέληξε με παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα στα κάτω άκρα) σε δείγματα του οποίου απομονώθηκε επίσης S. pyogenes. Η απομόνωση έγινε και στις δυο περιπτώσεις σε νεκροτομικό υλικό».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ζητηθεί και περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση διευκρινίζοντας πως «από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δύο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα/μυοσίτιδα που επισκέφτηκαν το ΓΝ Πύργου το ίδιο διάστημα δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου.

Παρά τη χρονική συγκυρία των δυο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν είχαν ξεκινήσει πριν τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν».

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα πραγματοποιεί σε συνεργασία με το νοσοκομείο Πύργου strep-test σε όσους προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει δε ο ΕΟΔΥ μετά την πανδημία COVID αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Αννα Μαστοράκου

Άννα Μαστοράκου

Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες) μεταξύ αυτών απεβίωσαν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024, έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), μεταξύ των οποίων απεβίωσαν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Τα περιστατικά αυτά έθεσαν σε επιφυλακή όλο το υγειονομικό σύστημα της περιοχής. Αμεση ήταν η ενημέρωση που είχε από τον ΕΟΔΥ η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου. «Αυτό που ουσιαστικά γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ο έλεγχος για τυχόν φορείς του ιού στην κοινότητα. Πέραν των ελέγχων που κάνει ο ΕΟΔΥ στους ασθενείς, που προσέρχονται στα επείγοντα του νοσοκομείου Πύργου, έχω επικοινωνήσει με όλους τους υγειονομικούς φορείς και με τον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι ενημερωμένοι και να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν τη νόσο».