Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τι θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις
Την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Οι επιχειρήσεις θα μάθουν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου το ακριβές ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να ξεκινήσουν να πληρώσουν είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις από τα τέλη Οκτωβρίου το ποσό που τους αναλογεί.
Τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν και οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις που θα ενσωματώνουν τις πρόσφατες αλλαγές στα ποσοστά της επιστρεπτέας προκαταβολής και αμέσως μετά η ΑΑΔΕ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα «περάσει» τα ποσά που χρωστούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Το θέμα αφορά σε περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS.
Εκεί, θα αναζητήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, όπου θα αναγράφεται και το σύνολο που έχουν λάβει, αλλά και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν.
Το ποσό που θα επιστραφεί και από τους 7 κύκλους των κρατικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει περίπτωση η έκπτωση να φθάσει και το 78,75% του δανείου που έλαβαν υπό προϋποθέσεις.
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις
β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:
– το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News