Ευρωκλογές 2024: Το μήνυμα της κάλπης, επώνυμοι σχολιάζουν αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο»

Στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», απόψεις πολιτών από κάθε «απόχρωση», επαγγελματική, κοινωνική, επιστημονική, για τις Ευρωεκλογές 2024.

Πελοπόννησο

Η «Πελοπόννησος» χτύπησε πόρτες κάθε «απόχρωσης», επαγγελματικής, κοινωνικής, επιστημονικής, για να πάρει «κλίμα» αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές 2024. Κομματικές πόρτες, πάντως, αποφύγαμε να χτυπήσουμε…
Οι περισσότεροι, έστω κι από διαφορετικούς διαδρόμους, καταλήγουν στον ίδιο προορισμό: το καμπανάκι ήχησε δυνατά. Για όλους σχεδόν.
Κάτι δεν πάει καλά. Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει, και άμεσα. Το ζητούμενο είναι ποιοι θα πάρουν το μήνυμα και πώς θα φροντίσουν να το δείξουν έμπρακτα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ: Κυοφορείται πολιτική κρίση

Πελοπόννησο

Η εκλογική μέρα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Τα βασικά μηνύματα είναι δύο. Το πρώτο είναι το μεγάλο εύρος της αποχής, το οποίο δείχνει, και έντονα μάλιστα, αποδοκιμασία στο κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενο πολιτικό σύστημα. Μεγάλος αριθμών συμπολιτών μας έχει πάρει απόσταση από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, στους οποίους καταλογίζει, μέσα απ’ τη συμπεριφορά του, δηλαδή την αποξένωση, την αποστροφή και την απόσταση, ότι είναι αναντίστοιχοι με τις ανάγκες της εποχής. Αυτό είναι, για μένα, το καταλυτικό στοιχείο που προκύπτει από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο μήνυμα είναι η αποδοκιμασία προς το κυβερνητικό σχήμα. Αποδοκιμασία καθαρή και αυστηρή. Η κυβέρνηση δεν πετυχαίνει τους αριθμητικούς στόχους της, δεν πετυχαίνει ούτε να κινητοποιήσει τους ανθρώπους ώστε να πάνε να ψηφίσουν, άρα έχει περιοριστεί πολύ η πειστικότητα των πολιτικών επιχειρημάτων της. Ταυτόχρονα και η πειστικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αυτό σημαίνει ότι σημαίνει βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πολιτικής συνθήκης, που κυοφορεί μια πολιτική κρίση την οποία σύντομα θα δούμε να εμφανίζεται μπροστά μας, γιατί το κυβερνητικό σχήμα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για 3 χρόνια ακόμα. Με τη μειωμένη εμπιστοσύνη, όμως, που συνοδεύει το κυβερνητικό σχήμα μετά τη σημερινή (χθεσινή) ετυμηγορία, δεν μπορεί πολιτικά ν’ αντέξει έως το 2027. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πλέον ένα αδύναμο πολιτικά σχήμα, μειοψηφικό στον πυρήνα του, και συνεπώς στο χώρο θα προκύψουν προβλήματα πολιτικής ανασφάλειας, αδράνειας και στασιμότητας, κάτι που αυτή την ώρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι παραμένει το μεγάλο κενό στην αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δεν έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα πολιτικό σχέδιο ώστε πειστικά να απευθυνθεί στον λαό και ο λαός να το αποδεχθεί.
Η χώρα, συνεπώς, βρίσκεται σε μια προφανή πολιτική αδυναμία, η οποία σταδιακά θα εξελιχθεί σε συντελεστή της επόμενης κρίσης. (Πολιτικός επιστήμονας, επικοινωνιολόγος).

 

ΝΑΤΑΣΑ ΡΑΓΙΟΥ: Απογοητευμένος από τους πάντες

Πελοπόννησο

«Πώς βαριέμαι τις διαπιστώσεις τύπου “προτίμησαν παραλία”… Κοινότυπες δικαιολογίες- εύκολη επιχειρηματολογία, που τελικά περιγράφει…τι; Την αδιαφορία; Την τιμωρία; Τον ωχαδελφισμό; Την ανευθυνότητα; Την άγνοια; Τη δυσαρέσκεια; Τη διαμαρτυρία; Λίγο απ’ όλα;

Αποχή-ρεκόρ διαβάζω, αποχή-κατάντια μεταφράζω. Τεράστιο ζήτημα για το πολιτικό σύστημα. Οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν καν πόσο σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο και οι αποφάσεις του την επόμενη πενταετία.
Και στη γωνία η ακροδεξιά, όχι πια φάντασμα αλλά εφιάλτης στην πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου.

Φτάνει πια με τους τίτλους “μεγάλος νικητής η αποχή”. Στην ουσία να πάμε.
Ποσώς μας αφορά το 2 ή το 3 μπροστά και κάτι δεκαδικοί αριθμοί πάνω ή κάτω. Δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, καταλαβαίνετε; Αλλού βαρούν τα όργανα, αλλού χορεύει η νύφη.

Ο Ελληνας, πριν και πάνω από κόμματα, ψηφίζει καλοκαίρι και μπάνια και λέει ξεκάθαρα “σας γράφω κανονικά, δεν με πολυενδιαφέρει η Ευρώπη κι ούτε που ξέρω τι ακριβώς γίνεται εκεί, κανείς δεν με έχει εκπαιδεύσει, κανείς δεν με έχει πείσει.”Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Λυπηρή.Η άλλη είναι “είμαι απογοητευμένος από τους πάντες: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, μικρούς, μεσαίους, όλους.” Τραγικό.
-Κύριε Μητσοτάκη η αποχή δεν είναι “ανησυχητική”, είναι χαστούκι που, αν μιλούσε, θα ρώταγε: “Δεν ψήφισαν γιατί πήγαν για μπάνιο ή πήγαν για μπάνιο γιατί δεν ήθελαν να ψηφίσουν;
-Κύριε Κασσελάκη, κάτι τέτοια ποσοστά συντριβής οδήγησαν τον Α.Τσίπρα σε παραίτηση. Εσείς;
-Κύριε Ανδρουλάκη, τι άλλα νέα, όλα καλά εκεί στην τρίτη θέση;
-Κύριοι Κουτσούμπα και Βελόπουλε, κομμουνισμός και πατριωτισμός στα πολιτικά χαρακώματα, ή μάχη πλέον στήθος με στήθος;
Νικητές του σαββατοκύριακου ήταν ο Μίλτος Τεντόγλου και οι Coldplay. Οι οποίοι τα έδωσαν όλα στο play ενώ κάτι άλλοι μείναν στο cold.
“Και βγήκαν όλοι νικητές και ‘χάσαν όλοι οι άλλοι”
Αθάνατε Χάρρυ Κλύνν!». (δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός).

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ: Με ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα!

Πελοπόννησο

«Το μήνυμα είναι απλό. Ή θα ενωθεί ο προοδευτικός χώρος ή πάμε ολοταχώς για ακροδεξιές περιπέτειες. Βλέπετε τι γίνεται στην Ευρώπη… Πρέπει να το αποφύγουμε εμείς. Και η μόνη λύση είναι να τελειώνουμε με παρατράγουδα τύπου Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, να σοβαρευτεί ο προοδευτικός χώρος, να βρει τον νέο φυσικό ηγέτη του. Μακάρι να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, θα ήταν το ιδανικό, αλλά αν δεν θέλει, θα μπορούσε να υποδείξει κάποιον και να συστρατευθούμε όλοι μαζί του».(ηθοποιός)

 

 

ΜΑΧΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αποξένωση των πολιτών

Πελοπόννησο

Η αποχή στις ευρωεκλογές αναδεικνύει τη διαρκή αποξένωση των πολιτών από την πολιτική ατζέντα της ηγεσίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρώτη φορά έχουμε τόσο αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ότι οι φωνές τους δεν ακούγονται και τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται αποτελεσματικά. Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των κομμάτων, απαιτείται διαφάνεια, λογοδοσία και ειλικρινής δέσμευση στην προώθηση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία και η βελτίωση της ενημέρωσης για τα ευρωπαϊκά θέματα μπορούν να μειώσουν την αποχή και να ενδυναμώσουν την πολιτική συμμετοχή για το καλό της δημοκρατιας.Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος δύναμη αλλαγής για την Ευρώπη σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων σε πολλά κρίσιμα πεδία.(οικονομολόγος σε διεθνείς τραπεζικούς και επενδυτικούς Οργανισμούς).

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: «Είναι αναγκαία η ΕΕ;»

Πελοπόννησο

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα: ότι μετά από 60 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έπεισε ότι είναι αναγκαία. Και αυτό γιατί το πρόταγμά της, για να δημιουργηθεί, ήταν το ελεύθερο εμπόριο. Το ελεύθερο εμπόριο απαιτεί και τον έλεγχό του. Οι πολιτικές ελίτ, όμως, φάνηκε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το ελεύθερο εμπόριο, αλλά το εμπόριο ελέγχει τις ελίτ. Οπότε έχουμε ένα οξύμωρο σχήμα: να μοιάζουν ως αντισυστημικά κόμματα, και να έχουν ανοδική πορεία κόμματα με σαθρή ιδεολογία, αλλά και με στρεβλή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, τα κόμματα εξουσίας δεν έχουν πλέον καμία κατεύθυνση, γιατί ελέγχονται από τις οικονομικές ελίτ.
Και, δυστυχώς, η πνευματική ελίτ χειμάζει…

 

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ: Ευθύνη του Μαξίμου

Πελοπόννησο

Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα της ΝΔ, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάρβαρο τρόπο, περιβαλλόμενος από πρόσωπα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στην ψήφο του ελληνικού λαού και που αποτελούν τον πυρήνα του Μαξίμου, ψήφισε νόμους που δεν εκφράζουν τη συντηρητικότητα της ελληνικής κοινωνίας και γι’ αυτό μέσα σ’ ένα χρόνο έχασε τόσο μεγάλο ποσοστό. Αυτό το ποσοστό δυστυχώς το καρπώθηκαν κυρίως τα κόμματα της ακροδεξιάς. Ομως αυτό δεν σημαίνει, εκτιμώ, πως έχουμε στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς την ακροδεξιά, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά είναι μια συγκυριακή μεταβολή.(δικηγόρος-ποινικολόγος).

 

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΣ: Να παραιτηθεί ο κ. Ανδρουλάκης

Πελοπόννησο

Ασχέτως του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής και ασχέτως της σοβαρής υποχώρησης του ποσοστού της ΝΔ, το συμπέρασμα που εμένα, ως δημοκρατικό πολίτη, με ενδιαφέρει, είναι η παταγώδης αποτυχία του ΠΑΣΟΚ το οποίο έμεινε καθηλωμένο σε ποσοστό γύρω στο 12-13%, ποσοστό απαράδεκτο για την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η πολιτική συγκυρία ήταν τέτοια που το ΠΑΣΟΚ, ως η μόνη σοβαρή πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης με κυβερνητικό παρελθόν και know how, όφειλε να παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο του ποσοστού του. Είναι φανερό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδείχτηκε “λίγος” και δεν έχει, μετά το αποψινό (χθεσινό) αποτέλεσμα, καμία δικαιολογία για να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του, να προκηρύξει συνέδριο και να εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο οποίος να οδηγήσει το Κίνημα στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Θα επιμείνω δε, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων, ότι το ακόμη καλύτερο θα είναι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε κοινό μέτωπο με στόχο τη νίκη στις εκλογές του 2027.(πρώην διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan).

 

ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗΣ: Ετοιμαστείτε να βγάλουμε διαβατήρια

Πελοπόννησο

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στους κυβερνητικούς κομπασμούς περί σταθερότητας και ανάπτυξης για την κοινωνία. Εχουμε ιστορικό ρεκόρ αποχής, γεγονός που σημαίνει ότι η απαξίωση της πολιτικής έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.Ολοι χάνουν, πλην της Ακροδεξιάς και του ΚΚΕ.

Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Ευρώπης και την άνοδο της Ακροδεξιάς παντού, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα για το μέλλον. Αν μάλιστα στην Ελλάδα εμφανιστεί κάποιος που θα μπορεί να ενώσει τον ακροδεξιό χώρο και να καταλάβει τον ρόλο του «κανένα», τότε ετοιμαστείτε να βγάλουμε διαβατήρια.(δημοσιογράφος και συγγραφέας).

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ: Ακροδεξιοί, κομμουνιστές και γραφικοί…

Πελοπόννησο

Σε μια διαδικασία που η ουσία της, η εκλογή 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών, ελάχιστα απασχόλησε τον προεκλογικό διάλογο, το εκλογικό σώμα αποφάσισε να στείλει κάποια μηνύματα:
Ισχυρό καμπανάκι στην κυβέρνηση. Μπορεί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης να αποτελούν τη μόνη επιλογή διακυβέρνησης, αλλά απαιτείται υψηλότερη αποτελεσματικότητα και ενδεχομένως περισσότερο ενδιαφέρον στα τεράστια σημερινά προβλήματα του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ακόμα να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο μεν Κασσελάκης ισχυροποιείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν διευρύνει τη δυναμική του κόμματός του, ενώ το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μικρή του άνοδο, δεν μπορεί να αναπτύξει καμία δυναμική ανάκαμψης.Ακροδεξιοί, κομμουνιστές και γραφικοί ξεπερνούν το 35% και η αποχή γιγαντώνεται.Τα συνταγματικά κόμματα χρειάζεται γρήγορα να αναπτύξουν μια πολιτική ατζέντα πραγματισμού και ορθολογισμού.(εντατικολόγος-αναισθησιολόγος).

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν το τελευταίο καμπανάκι

Πελοπόννησο

Απολύτως προβλέψιμη η μεγάλη αποχή. Αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα Μπελέρη, το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη χειρότερο για τη ΝΔ. Η εμμονή στον άκρατο δικαιωματισμό και τον ακραιοκεντρισμό, απομακρύνει διαρκώς τη βάση της ΝΔ.
Αυτό ήταν το τελευταίο καμπανάκι. Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, ο κόσμος αυτός δεν θα επιστρέψει και θα ριζοσπαστικοποιηθεί.

Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές η συζήτηση για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας ήταν ανύπαρκτη. Δημόσιος διάλογος της πλάκας.
Το ποσοστό της Λεπέν και η πρωτιά της, όπως και η δεύτερη θέση της AFD στη Γερμανία, αλλάζουν την Ευρώπη.Δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Είμαστε απόντες απ’ τη συζήτηση, δυστυχώς».(στρατηγικός αναλυτής και συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι είναι οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέγονται

Ακρίβεια: Αυξήσεις με φόντο τα 40αρια σε εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά

Καιρός: Ξεκινά «καυτά» η εβδομάδα, πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία, η πρόγνωση για την Πάτρα

Αθηνών – Κορίνθου: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Μίνι παράταση μέχρι αύριο στις αιτήσεις για τα vouchers των δωρεάν διακοπών