Φάκελος: Γιατί η Πάτρα δεν έχει ομάδα στη Volley League;

Δίνουν απαντήσεις οι Γιώργος Χριστόπουλος, Άρης Αγγελόπουλος, Θόδωρος Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Γιάννης Αχιλλεόπουλος

Volley League

H αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Volley League Ανδρών έχει ξεκινήσει, αλλά η Πάτρα για ακόμη μία φορά θα είναι απούσα! Την προηγούμενη σεζόν που εκπροσωπήθηκε ήταν από την Παναχαϊκή την περίοδο 2017-18. Η άλλοτε κραταιά ΕΑΠ συμμετείχε για τελευταία φορά στην Α1 Εθνική τη χρονιά 2012-13 και η Ολυμπιάδα την περίοδο 2002-03!

Μάλιστα και οι τρεις ομάδες που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στον χώρο του φιλέ όχι απλώς απουσιάζουν από την Α1 Εθνική, αλλά ΕΑΠ, Παναχαϊκή επί της ουσίας δεν υπάρχουν , ενώ η Ολυμπιάδα έχει υποβιβαστεί στο Περιφερειακό πρωτάθλημα (Β’ Εθνική).

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ»

Πρώτη δύναμη στην πόλη πλέον είναι ο Ερμής, που κάνει σημαντική προσπάθεια ξεκινώντας από τα χαμηλά και φέτος θα συμμετάσχει στην Α2 Εθνική (3η Κατηγορία) έχοντας στο τιμόνι του τον Γιώργο Χριστόπουλο, που όταν ρωτήθηκε γιατί το ανδρικό βόλεϊ έχει πάρει την κατιούσα ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας:

Volley League

«Στην Πάτρα πέρασε ο χώρος μας πέρασε μεγάλη κρίση. Όμως υπάρχουν τουλάχιστον 20 παίκτες επιπέδου Α1 Εθνικής, που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες. Η δυναμική για να έρθουν εδώ και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας για να πάει και πάλι η πόλη στην Α1 νομίζω ότι δεν είναι μακριά. Κάτι φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα.

Πλέον δεν πιστεύω στους παράγοντες. Ότι γίνεται στον χώρο του φιλέ γίνεται από πρώην παίκτες και προπονητές. Το βόλεϊ βασίζεται στην τρέλα και στο μεράκι κάποιων».

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας της Παναχαϊκής, Άρης Αγγελόπουλος, που οδήγησε την ΕΑΠ και την Παναχαϊκή στην Α1 Εθνική Ανδρών με τη σειρά του επισήμανε τα εξής:

Volley League

«Νομίζω ότι κακοί διοικητικοί χειρισμοί είχαν σαν συνέπεια το ανδρικό βόλεϊ στην Πάτρα να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Γιατί και υλικοτεχνική υποδομή, εννοώ αθλητικές εγκαταστάσεις υπήρχαν και υπάρχουν και έμψυχο υλικό, εμπειρία αλλά και προπονητές επιπέδου.

Το μόνο που δεν υπήρχε ήταν η βούληση και οι διοικητικές δυνατότητες, όσον αφορά την οργάνωση για να μπορέσει μία ομάδα της πόλης να βρίσκεται στην Α1 Εθνική. Είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή βούληση για να ανέβει μια ομάδα από την Πάτρα στη μεγάλη Κατηγορία».

AΧΙΛΛΕΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ»

Τη δική του άποψη κατέθεσε μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr ο πατρινός πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Γιάννης Αχιλλεόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Η Πάτρα δεν έχει ομάδα στην Α1 Ανδρών βόλεϊ για μια σειρά από λόγους που αλληλοσυνδέονται και συνθέτουν αυτή την κατάσταση. Οι οικονομικές δυσκολίες και η έλλειψη χορηγών περιορίζουν τη δυνατότητα των τοπικών συλλόγων να επενδύσουν σε ανταγωνιστικά ρόστερ, με αποτέλεσμα οι ομάδες να μην μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν Πατρινούς παίκτες υψηλού επιπέδου.

Αυτή η αδυναμία οδηγεί σε ένα κενό ταλέντου, καθώς πολλοί από τους καλύτερους αθλητές επιλέγουν να αγωνιστούν σε άλλες ομάδες που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες.

Επιπλέον, η διοικητική αστάθεια, με τις συχνές αλλαγές στις διοικήσεις και τους προπονητές, δημιουργεί ένα κλίμα αναρχίας και έλλειψης στρατηγικής, που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των ομάδων.

Παράλληλα, η περιορισμένη τοπική στήριξη και η απουσία επενδύσεων στους Πατρινούς αθλητές βόλεϊ καθιστούν δύσκολη την προσέλκυση νέων παιδιών στο άθλημα. Υπάρχει μια σημαντική έλλειψη στην παραγωγή νέων αθλητών, καθώς δεν δίνονται κίνητρα στα παιδιά να επιλέξουν το βόλεϊ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ταλέντα που να μπορούν να στηρίξουν ομάδες υψηλού ανταγωνισμού στο μέλλον.

Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου στρατηγικού πλάνου με μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάπτυξη του βόλεϊ στην περιοχή καθιστά δύσκολη την υλοποίηση στόχων και την ανάπτυξη υποδομών. Η ενιαία προσέγγιση από τους ανθρώπους του βόλεϊ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση συνεργασίας, ενισχύοντας τη συγκέντρωση πόρων και τη στρατηγική ανάπτυξη του αθλήματος στην Πάτρα.
Αν και οι προκλήσεις είναι πολλές, η αγάπη για το βόλεϊ και η ιστορία της Πάτρας στο άθλημα αποτελούν πηγές έμπνευσης.

Με ενότητα και συνεργασία, μπορεί το βόλεϊ να επανέλθει στην Πάτρα και να δημιουργηθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τις νέες γενιές. Οι τελευταίες συμμετοχές της Παναχαϊκής (2017-18), της EAΠ (2012-13) και της Ολυμπιάδας (2002-03) επισημαίνουν την ανάγκη για στρατηγικές ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του βόλεϊ στην περιοχή».

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΣΩΜΑΤΙΑΚΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ»

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ, Θόδωρος Κανελλόπουλος, υπογράμμισε τα εξής: «Είναι λυπηρό φαινόμενο όπου η Πάτρα η οποία αποτελεί μήτρα του Βόλεϊ και η μοναδική επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ανδρών με την ΕΑΠ το 1938, να μην έχει σήμερα ομάδα στην Volley League.

Παρόλο που υπάρχουν σήμερα πολλοί Πατρινοί αθλητές που αγωνίζονται σε ομάδες στην μεγάλη κατηγορία, καθώς και προπονητές με πανελλήνια αναγνώριση, δυστυχώς η Πάτρα απουσιάζει από τα μεγάλα Σαλόνια.

Θεωρώ προσωπικά ότι απόρροια του τοπικού σωματειακού και όχι μόνο, ανταγωνισμού, που δεν μας αφήνει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε ομάδες σε κάθε Εθνική Κατηγορία.

Αυτό απομακρύνει τα πρόσωπα αλλά και τους οικονομικούς παράγοντες, να στηρίξουν το οποιοδήποτε εγχείρημα που πιθανόν επιχειρηθεί.

Θέλω να πιστεύω ότι στο προσεχές μέλλον, να βρεθούμε στο τραπέζι όσοι πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον του αθλήματος και να συμφωνήσουμε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να καθοριστούν οι προϋποθέσεις, όχι μόνο για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες, να έχουμε σε κάθε Εθνική Κατηγορία τουλάχιστον από μία ομάδα στην περιοχή».