Γεωργιάδης: Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό, έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε 1 μήνα στη μητέρα του

Όπως είπε, με ενδελεχείς ελέγχους μέσω ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ έχουν πιαστεί στη «φάκα» 100 περιπτώσεις διαφορετικών γιατρών.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σε μία σοβαρή αποκάλυψη για τους γιατρούς που εκτελούν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων προχώρησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (16.20.24) λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα σοκαριστικά πρώτα ευρήματα γιατρών που συνταγογραφούν φάρμακα για να κλέβουν λεφτά.

Μάλιστα, όπως είπε, με ενδελεχείς ελέγχους μέσω ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ έχουν πιαστεί στη «φάκα» 100 περιπτώσεις διαφορετικών γιατρών.

«Έχουμε ήδη αποστείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες, τις πρώτες περιπτώσεις σε οικονομικό εισαγγελέα και οικονομική αστυνομία, καθώς θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις, ενώ έχουμε κάνει και τους πρώτους καταλογισμούς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός αποκάλυψε πως καταλογίστηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ σε γιατρό για χιλιάδες παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο γιατρός αυτός έγραφε ασταμάτητα φάρμακα, χιλιάδες σκευάσματα, τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο και τα έγραφε στη μητέρα του με το ΑΜΚΑ της. «Παίρνει το σκεύασμα και το πουλάει», είπε.

«Θα βγάλουμε πολλά λαβράκια», επεσήμανε.

«Βουνό» υπερυσυανταγογραφήσεων με έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια το χρόνο, με συντηρητικούς υπολογισμούς, υπολογίζονται τα φάρμακα που γράφονται για τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζονται.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».

«Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος», συμπλήρωσε.




«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ», είπε.

«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης», τόνισε.

«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά».