Γιατί χτύπησαν το χωριό των Ελλήνων – Η ομογένεια μιλά στην «Π» για το φονικό χτύπημα των εισβολέων

Η ελληνική κωμόπολη Σαρτανά γνωρίζει τη φρίκη του πολέμου. Βομβαρδίστηκε δύο φορές τις τελευταίες μέρες το δικό μας «χωριό», όπως είχε συμβεί και το 2014 με τα γεγονότα της Κριμαίας.

χωριό

Κρίμα… Κρίμα, γιατί για 12.000 ευρώ, που δεν είχε διαθέσιμα το Προξενείο μας στην Μαριούπολη, δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν 100 Ελληνόπουλα σε δύο λεωφορεία, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να νιώσουν ασφαλή!

Είναι συγκλονιστική η αποκάλυψη της «Π» για την άδοξη προσπάθεια του Ελληνικού Συλλόγου της κωμόπολης Σαρτανά, που είχε απευθυνθεί την περασμένη Δευτέρα στον Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας της Πάτρας, ζητώντας να φιλοξενηθούν τα παιδιά στην περιοχή μας.

Είχε έρθει σε επαφή η πρόεδρος Ναταλί Παπακίτσα με τον ομόλογό της Μιχάλη Ροδόπουλο, του Ελληνοουκρανικού συλλόγου Φιλίας της Πάτρας, και αμέσως ο τελευταίος αποδέχθηκε το αίτημα και άρχισε τις ετοιμασίες υποδοχής των παιδιών στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς.

Λέει η κ. Παπακίτσα από την μαρτυρική κωμόπολη Σαρτανά:

«Συγκεντρώσαμε τα παιδάκια και ετοιμάστηκαν για το ταξίδι. Πήγα την Τετάρτη στο προξενείο μας στην Μαρτιούπολη, αλλά δυστυχώς δεν είχε διαθέσιμο κονδύλι εκείνη τη στιγμή για να πληρωθούν τα εισιτήρια των παιδιών. Καταλαβαίνετε την απογοήτευση και το φόβο τους. Εγινε η εισβολή των Ρώσων και δυστυχώς το ταξίδι ματαιώθηκε…».

Ο Μιχάλης Ροδόπουλος στην Πάτρα ανέμενε εναγωνίως την επιβίβαση των Ελληνόπουλων στα δύο λεωφορεία. Απογοητεύτηκε για την αρνητική εξέλιξη και σήμερα ξεσπάει:

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι “τσιγκουνεύτηκε” το Ελληνικό Κράτος τα 12.000 ευρώ των εισιτηρίων. Επρεπε να δοθεί λύση. Σίγουρα κάποιος τρόπος θα υπήρχε για να πειστούν οι οδηγοί να ξεκινήσουν το ταξίδι. Τι να πω; Αισθάνομαι απογοητευμένος, έχασα τον ύπνο μου, νιώθω κι εγώ ένοχος»!

Το φονικό χτύπημα στην κοινότητα των ομογενών της Ουκρανίας ήταν απόσταγμα μίσους, λένε οι άνθρωποι της ομογένειας.

Κάθε σαλόνι και μια ελληνική σημαία

Κωμόπολη Σαρτανά, στην ανατολική Ουκρανία, απέχει 10 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη με πληθυσμό 11.000 κατοίκων. Σχεδόν όλοι Ελληνες. Και τι Ελληνες. Μιλάνε την ελληνική γλώσσα χωρίς να την «μπασταρδεύουν» όπως συνηθίζουμε δυστυχώς εμείς να κάνουμε εδώ  στην Ελλάδα. Μέσα στα σπίτια η ελληνική σημαία κοσμεί τα σαλόνια. Το τραπέζι μοσχοβολάει από τα καλά της ελληνικής κουζίνας.
Κάθε φορά με υπερηφάνεια και συγκίνηση διατρανώνουν την καταγωγή τους. Σκιρτάνε στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου. Παραδίδουν από γενιά σε γενιά τα «φυλακτά» της παράδοσής μας.
Η πατρίδα κάπου-κάπου τους θυμάται. Οχι όσο και όπως θα ήθελαν. Ας είναι… Ξέρουν να «καταπίνουν» την πίκρα και να αντιστέκονται στην αμεριμνησία. Αρκεί που οι ίδιοι, όχι απλά νιώθουν, αλλά είναι Ελληνες. Και πιο τρανή απόδειξη στον Σαρτανά είναι το μουσείο τους. Το «ιερό» των ιερών και οσίων τους. Το Μουσείο της Ελληνικής Ιστορίας. Και νιώθουν την παρηγοριά ότι κάποιοι επώνυμοι Ελληνες «πέρασαν» και απότισαν φόρο τιμής. Στο βιβλίο των επισκεπτών διαβάζει κανείς τα καλά λόγια για τις «Θερμοπύλες» μας στην Ουκρανία, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωστή Στεφανόπουλου, του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Κάρολου Παπούλια κ.ά.

 

Η εξήγηση για την κόλαση του Σα(ρ)τανά

χωριό

Μιχάλης Ροδόπουλος

Για άλλη μια φορά η ελληνική κωμόπολη Σαρτανά (κωμόπολη είναι και όχι χωριό, αφού αριθμεί 11.000 κατοίκους), γνωρίζει τη φρίκη του πολέμου. Βομβαρδίστηκε δύο φορές τις τελευταίες μέρες το δικό μας «χωριό», όπως είχε συμβεί και το 2014 με τα γεγονότα της Κριμαίας.
Είναι δικό μας «χωριό» ο Σαρτανάς γιατί τα τελευταία 10 χρόνια ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας της Πάτρας, φιλοξενεί στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς 100 Ελληνόπουλα της κωμόπολης κάθε χρονιά.
Πίσω από τα σβηστά φώτα της δημοσιότητας συντελείται έργο και υπηρετείται η ύπαρξη και συνέχεια του Ελληνισμού στην Ουκρανία και όπου γης.
Γιατί άραγε η κωμόπολη Σαρτανά βομβαρδίζεται κάθε φορά ανηλεώς, αν και δεν πρόκειται για στρατηγικό σημείο, που έχει αεροδρόμιο ή ευαίσθητες υποδομές προς καταστροφή;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξηγεί:
«Ο Σαρτανάς είναι ο πιο παλιός και ο πιο συμπαγής απ’ όλους τους θύλακες του Ελληνισμού της Ουκρανίας. Θα το πω κι ας… βομβαρδίσουν κι εμένα. Κάποιοι, τουλάχιστον, Ρώσοι βλέπουν τον Σαρτανά με μισό μάτι. Δεν εννοούν να συνυπάρχουν ειρηνικά με τους Ελληνες.

Ιδια είναι η στάση και κάποιων Ρωσόφιλων Ουκρανών. Υποβόσκει ένα ανομολόγητο μίσως και θέλουν να «σβήσουν» την ελληνική κωμόπολη από το χάρτη της Ουκρανίας.
Υπάρχουν, φυσικά και πολλοί Ουκρανοί που συνυπάρχουν αρμονικά και αγαπάνε τους Ελληνες. Εχουν πιαστεί χέρι-χέρι και προχωράνε τη ζωή τους με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Τα ζιζάνια του μίσους πρέπει να ξεριζωθούν και όχι ο Σαρτανάς, που και από αυτόν τον πόλεμο θα επιβιώσει γιατί η ελληνική ψυχή δεν δαμάζεται…».

 

Προθυμία για φιλοξενία, όπως και με τα Σερβόπουλα

Η Πάτρα, όταν έγινε ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, είχε φιλοξενήσει 3.000 Σερβόπουλα, σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αλληλεγγύης. Ολοι θυμόμαστε την τεράστια συμβολή της Εκκλησίας, του Δήμου, άλλων φορέων της πόλης, όπως και δεκάδων απλών Πατρινών που είχαν πάρει στα σπίτια τους τα παιδάκια και πολλοί ακόμη και σήμερα διατηρούν επαφές και «εισπράττουν» την ευγνωμοσύνη των παιδιών αυτών που είναι πια άνδρες.
Υπάρχει, ανάλογη πρόθεση στις μέρες μας για τα παιδάκια του πολέμου της Ουκρανίας; Ο πατρινός πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας Μιχάλης Ροδόπουλος συγκινεί με τα λεγόμενά του:
«Εχουμε τα δικά μας, έχουμε τις γκρίνιες μας, αλλά η Πάτρα δεν είναι μια ανάδελφη πόλη. Καθημερινά δέχομαι κλήσεις από συμπολίτες, όπως επίσης και από άλλες πόλεις της χώρας. Απλός, φιλόξενος κόσμος, που θέλει να διατηρηθεί η ανωνυμία του, προσφέρεται να φιλοξενήσει παιδάκια και οικογένειες. Ηδη, όπως μου λένε, συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και άλλα είδη άμεσης ανάγκης για τους Ελληνες της Ουκρανίας. Προετοιμαζόμαστε για να πιάσει τόπο το κύμα της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης προς τα ταλαιπωρημένα αδέλφια μας…».

 

Εκκληση για φάρμακα από ελληνικά χωριά

-Τρεις φορές έχει επισκεφτεί την κωμόπολη Σαρτανά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας Πάτρας Μιχάλης Ροδόπουλος. Η μία ήταν στον πόλεμο της Κριμαίας, το 2014: «Πήγα στο μέτωπο. Είδα ακρωτηριασμένα παιδάκια. Σπάραξε η καρδιά μου. Αν είχα τρόπο και τώρα θα πήγαινα… Δεν μπορείτε να φανταστείτε, πόσο κυνηγημένο «χωριό» είναι ο Σαρτανάς…».
-Αν κοπάσουν οι εχθροπραξίες, θα βρεθεί τρόπος και τα 100 Ελληνόπουλα από την Σαρτανά θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς. Μόνο οι εξωτερικοί χώροι χρειάζεται να καθαριστούν, ενώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί 100 «ηλεκτρικά» στρώματα για τα κρεβάτια, που είναι προσφορά Πυργιώτη επιχειρηματία.
-Δεκάδες επώνυμοι και απλοί Πατρινοί έχουν απευθυνθεί στον Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας και θέλουν να φιλοξενήσουν παιδάκια από την Ουκρανία στα σπίτια τους, για όσο διάστημα χρειαστεί.
-Ο Σύλλογος είναι αναντίρρητα στο επίκεντρο της αλληλεγγύης, αφού δέχεται κλήσεις από παντού για να προσφερθεί βοήθεια. Ενας ξενοδόχος της Κέρκυρας διαθέτει δωρεάν 220 δωμάτια για φιλοξενία Ελληνόπουλων!
-Δεκάδες εκκλήσεις γίνονται στον Σύλλογο από ελληνικά χωριά της Ουκρανίας για φαρμακευτική βοήθεια. Ο πρόεδρος Μιχάλης Ροδόπουλος προσβλέπει στην ευαισθησία του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Πάτρας. Γενικότερα, για κάθε προσφορά, μπορούν όσοι το επιθυμούν, να επικοινωνούν μαζί του στο τηλέφωνο 6934-040928. Η βοήθεια θα φτάσει στην Ουκρανία με συλλογικό και θεσμικό τρόπο.