Γιατί πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι

Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν πάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουμε με αυτά μέσα στο σπίτι.

Παπούτσια

Η υγιεινή του σπιτιού περιλαμβάνει έναν χρυσό και απαράβατο κανόνα: όχι παπούτσια μέσα στο σπίτι. Αυτό προϋποθέτει ότι οι ένοικοι βγάζουν τα υποδήματα τους σε κάποιο σημείο κοντά στην εξώπορτα και στους υπόλοιπους χώρους κινούνται είτε με παντόφλες. είτε με υποδήματα που προορίζονται αποκλειστικά για το σπίτι, είτε ξυπόλητοι.

Η βρωμιά που μαζεύεται στις σόλες των παπουτσιών, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανακάλυψαν ότι κατά μέσο όρο, σε ένα ζευγάρι παπούτσια, υπάρχουν 421.000 βακτήρια. Για να προστατευτεί λοιπόν ο ανθρώπινος οργανισμός, το ιδανικό θα ήταν να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι.

Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν πάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουμε με αυτά μέσα στο σπίτι. Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) αποδείχθηκε το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια.

Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, πιθανότατα από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κ.λπ.) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους. Είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.

Το βακτήριο Klebsiella προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία. Το δε βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Και όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια μας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού μας.

Όπως αναφέρει στον Guardian, ο Mark Patrick Taylor, επιστήμονας στην Environmental Protection Authority στη Βικτώρια και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Macquarie, τα παπούτσια μεταφέρουν τοξίνες που μολύνουν τον αέρα του σπιτιού, αλλά και χημικές καρκινογόνες ουσίες, όπως για παράδειγμα η πίσσα άνθρακα που υπάρχει στην άσφαλτο, μεταφέρονται μέσω των παπουτσιών μέσα στο σπίτι και εγκαθίστανται σε σχισμές και γωνίες.

Μερικοί από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα παπούτσια και τα πατώματα είναι παθογόνα ανθεκτικά στα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμωδών παραγόντων που σχετίζονται με το νοσοκομείο (μικρόβια) που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Προσθέστε τοξίνες που προκαλούν καρκίνο από υπολείμματα ασφάλτου και χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές στο γρασίδι και μπορείτε να δείτε τη βρωμιά στα παπούτσια σας με μια νέα ματιά.

Ενώ η μετάδοση του ιού είναι απίθανο να περάσει από ένα παπούτσι στο στόμα σας, ωστόσο αν έχετε μικρά παιδιά που παίζουν στο πάτωμα, είναι πολύ εύκολο εκείνα να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό και στην υπόλοιπη οικογένεια.

Οι γιατροί κάνουν λόγο ακόμη και για καλή απολύμανση του σημείου όπου έχουμε πατήσει ενώ απαραίτητο είναι να πλένεις πολύ συχνά και τα παπούτσια σου.

«Το σπίτι σας πρέπει να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα καθαριότητας, αλλά κάθε φορά που φέρνουμε μέσα ένα μέρος του εξωτερικού κόσμου, δυνητικά φέρνουμε μέσα ιογενή σωματίδια λοίμωξης», δήλωσε η Dr. Lisa Cross στον Guardian.

Τι μπορούμε να κάνουμε, αν δεν βγάζουμε τα παπούτσια μας μόλις μπούμε σπίτι;
Είναι σώφρον να αποφεύγουμε να εισερχόμαστε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράμε έξω. Όμως από τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο, πρέπει τουλάχιστον να πλένουμε τα παπούτσια μας καλά με σαπούνι, σε τακτική βάση.