Γηροκομειό: «Αυθαίρετες ενέργειες» ανέδειξε η πυρκαγιά; Δευτέρα ο καθαρισμός στο ρέμα, η Περιφέρεια ξεκινά οριοθέτηση
Γυφτάκης: «Με εκτροπές, στενώσεις και υπογειοποιήσεις, σε ισχυρές βροχές, θα ‘ναι δύσκολο να αποφύγουμε φαινόμενα»
Αμεσα τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς το θέμα του ρέματος στο Γηροκομείου, καθώς μετά και τη νέα αυτοψία που έγινε χθες, «κλείδωσε» ότι τη Δευτέρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ξεκινήσει ο καθαρισμός στο σημείο από τα καμένα.
Οπως ανακοίνωσε χθες η περιφερειακή αρχή, μέλη των τεχνικών υπηρεσιών βρέθηκαν πάλι στον χείμαρρο του Γηροκομειού και, όπως ανακοινώθηκε, με επείγουσα διαδικασία ξεκινά η μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του χειμάρρου στην περιοχή του Γηροκομειού, η οποία θα προσδιορίσει τις συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο σημείο.
Η Περιφέρεια με αυτές τις κινήσεις απαντά σε αιτήματα που έχουν κατατεθεί για άμεσα έργα σε συνέχεια της πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή Γηροκομειού Πάτρας.
Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφερείας Νίκος Γυφτάκης, μιλώντας στον Peloponnisos Fm 104,1 και τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, σχετικά με την αυτοψία που έκανε στο Γηροκομειό, την ίδια ώρα υποστηρίζει πως υπάρχει προβληματισμός για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι όποιες παρεμβάσεις στο σημείο, κάνοντας λόγο ακόμα και για αυθαίρετες ενέργειες που έχουν επηρεάσει τον χαρακτήρα του χειμάρρου και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Ο Νίκος Γυφτάκης ρωτήθηκε και απάντησε:
-Από την αυτοψία που κάνατε, ποια συμπεράσματα βγάλατε;
«Κάναμε αυτοψία στην περιοχή, γνωρίζω το θέμα, είναι καμένη περιοχή σε δασική έκταση, σε πρώτη φάση υπάρχει δυσκολία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε η δασική πυρκαγιά που ήταν μέσα σε νοσοκομείο, σε γηροκομείο, σε κατοικημένη περιοχή και στην αυλή νοσοκομείου.Το επόμενο στάδιο είναι τα καμένα, η αποκατάσταση και αυτό που είδα είναι ότι η περιοχή έχει μεγάλες υψομετρικές κλίσεις και σε δεύτερη φάση, υπάρχουν παρεμβάσεις ανθρωπογενείς, όσον αφορά στον χείμαρρο του Γηροκομείου.Εχουν υποστεί εκτροπές, στενώσεις και υπογειοποιήσεις που δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει ύστερα από μελέτες ή από αυθαίρετες ενέργειες. Πριν από την πυρκαγιά το σύστημα λειτουργούσε, καθώς το δασύλλιο συγκρατούσε τα νερά των βροχών τα οποία απέδιδε αναλογικά σε διάστημα χρόνου στον χείμαρρο και έτσι δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Πλέον, σε ισχυρές βροχές, με τις κλίσεις, τα νερά θα βρεθούν στον χείμαρρο με ταχύτητα και με τις έκτροπες και τις στενώσεις θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε φαινόμενα».
-Ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε άμεσα;
«Η πρώτη κίνηση που έχουμε κάνει είναι ότι θα γίνει άμεσα καθαρισμός του ρέματος, σε όσα σημεία μπορούμε να επέμβουμε γιατί σε αρκετά είναι δύσβατο. Φτιάχνοντας την κοίτη, σε κάποια σημεία πιθανόν να δώσουμε ταχύτητα και αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Υπάρχουν δυσκολίες για τα μέτρα που θα λάβουμε, όμως εκτιμώ ότι μόλις ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό θα είναι καλύτερα αν και δεν σας κρύβω ότι το όλο θέμα έχει δυσκολίες και με έχει προβληματίσει γιατί είναι σε αστικό ιστό. Πάντως, μέχρι τον Σεπτέμβριο, που περιμένουμε τα πρωτοβρόχια, θα ληφθούν μέτρα για να μπορέσουμε να επέμβουμε όσο καλύτερα μπορούμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αχαΐα: Του επιτέθηκε με σιδερογροθιά και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Ενόργανη Γυμναστική: Πρωταθλήτρια καταγγέλλει ομοσπονδιακό προπονητή για απόπειρα βιασμού
Μιλένα Αποστολάκη: Αποσύρει την υποψηφιότητά της από την κούρσα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε η απόφαση για παράταση της προθεσμίας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News