Η Δυτική Ελλάδα βρέθηκε στο «μάτι» του φετινού καύσωνα, το πιο θερμό καλοκαίρι στα χρονικά
Η Ελλάδα διανύει και τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών των τελευταίων δύο δεκαετιών
Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσαν οι Γ. Κύρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.
Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία για το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας, ξεπέρασε κατά +2.9°C τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.
Οσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.
Σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3°C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2°C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4°C.
Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.
Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, η Ελλάδα διανύει και τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας περίπου 4.000 πυρκαγιές από την 1η Μαΐου αναφέρει το Bloomberg.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι δασικές πυρκαγιές πάντα έπλητταν την Ελλάδα, ωστόσο τώρα έχουν γίνει βασικό στοιχείο του καλοκαιριού σε όλη τη νότια Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα αύξησε τον αριθμό των αεροπλάνων και ελικοπτέρων για την πυρόσβεση σε 89 από 61. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112» λειτούργησε αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία το 2019, σημειώνει το Bloomberg και συμπληρώνει ότι τον Αύγουστο η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 4,3 ευρώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με ορισμένες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία των δασών και τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News