Η «Επιχείρηση Sindoor» βυθίζει Ινδία και Πακιστάν σε νέα κρίση

Η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών αναζωπυρώνει τους φόβους για πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις

Επιχείρηση

Το βράδυ της Τρίτης, 6 Μαΐου, η Ινδία εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Sindoor», πραγματοποιώντας στοχευμένα πλήγματα σε εννέα τοποθεσίες εντός Πακιστάν. Πρόκειται για τη σοβαρότερη στρατιωτική ενέργεια των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών με πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αφορμή αποτέλεσε η πολύνεκρη επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι – 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος τουρίστας. Αν και δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πακιστανικής κυβέρνησης, η οποία διέψευσε κάθε εμπλοκή.

Κλίμα στρατιωτικής έντασης στα σύνορα
Η επίθεση της Ινδίας προκάλεσε έντονη στρατιωτική κινητικότητα. Στην περιοχή εντοπίζονται συντρίμμια από drones και οβίδες, ενώ ακυρώσεις πτήσεων και η αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ευρώπη ενισχύουν την αίσθηση ενός εκκολαπτόμενου πολέμου.

Το ινδικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την επιχείρηση «μέρος της δέσμευσης για λογοδοσία», αποσκοπώντας στην τιμωρία των υπευθύνων για την επίθεση του Απριλίου. Αντίθετα, το Πακιστάν έκανε λόγο για «απρόκλητη επίθεση». Ο πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η αποτρόπαια πράξη επιθετικότητας δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Επιχείρηση

Η διαχρονική σύγκρουση για το Κασμίρ
1947: Η αρχή της διαμάχης
Με τη διάλυση της Βρετανικής Ινδίας και τη δημιουργία της Ινδίας και του Πακιστάν, το Κασμίρ – περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία αλλά ινδουιστή ηγέτη – έγινε μήλον της έριδος. Η προσάρτησή του στην Ινδία μετά από πακιστανική εισβολή οδήγησε στον πρώτο πόλεμο μεταξύ των δύο νεοσύστατων κρατών.

1949–1972: Από την εκεχειρία στη Γραμμή Ελέγχου
Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, το 1949 συμφωνήθηκε εκεχειρία που οδήγησε στον διαχωρισμό της περιοχής. Νέος πόλεμος ξέσπασε το 1965, και το 1972 καθιερώθηκε η σημερινή Γραμμή Ελέγχου (LoC), ως άτυπο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

1987–1999: Εξέγερση και τρομοκρατία
Το 1987 η εκλογική νοθεία στο Κασμίρ πυροδότησε ένοπλη εξέγερση. Το 1999, μετά από σύντομη περίοδο προσέγγισης, ξέσπασε ο Πόλεμος του Κάργκιλ, όταν Πακιστανοί μαχητές κατέλαβαν θέσεις στην ινδική πλευρά.

2019–2025: Από τον εθνικισμό στη νέα έκρηξη
Το 2019, η Ινδία απάντησε σε τρομοκρατική επίθεση με αεροπορικά πλήγματα. Την ίδια χρονιά, η κυβέρνηση Μόντι αφαίρεσε το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ, επιβάλλοντας αυστηρό έλεγχο. Η φαινομενική σταθερότητα κατέρρευσε με την αιματηρή επίθεση του 2025.

Ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης
Η «Επιχείρηση Sindoor» αποτελεί την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση εδώ και χρόνια στην εύθραυστη ισορροπία Ινδίας – Πακιστάν. Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις παρακολουθούν με ανησυχία, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Ενοχή για μέλη της Διοίκησης της «Αχαϊκής», αναμένονται βαριές ποινές ΒΙΝΤΕΟ

Χαλκιόπουλο: Αποταχθείς ο πρώην αστυνομικός που σκότωσε τον πατέρα του με γκλίτσα και μαχαίρι, νέες αποκαλύψεις

Απατεώνες με λεία μισού εκατομμυρίου ευρώ, με δράση στη Δυτική Ελλάδα ΦΩΤΟ

Παραδόθηκε ο δράστης μαχαιρώματος στην Πάτρα

Κασμίρ: Εξαπέλυσε πυραύλους η Ινδία, τουλάχιστον 11 νεκροί, η αντίδραση Τραμπ ΒΙΝΤΕΟ

Ο καιρός σήμερα 7/5: Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες, η πρόγνωση για την Πάτρα

Πάτρα: Βίασε ανήλικη με αναπηρία, μήνυσε την οικογένειά της

Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών

Η Αχαΐα στο πλάνο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων – Τι αφορά