Καρκίνος από δωρεά σπέρματος: 67 παιδιά σε 8 χώρες, 10 ασθενή – Η μετάλλαξη που δεν εντοπίστηκε και το ευρωπαϊκό κενό ασφαλείας
Σοκ έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η υπόθεση ενός δότη σπέρματος με σπάνια καρκινογόνο μετάλλαξη, η οποία οδήγησε στη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών στην Ευρώπη — 10 εκ των οποίων έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο.

Το σπέρμα ενός άνδρα που έφερε σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με υψηλή προδιάθεση για καρκίνο, χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτά, 23 διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και 10 έχουν ήδη νοσήσει, μεταξύ άλλων με λευχαιμία και λέμφωμα μη-Hodgkin.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από μεμονωμένες αναφορές δύο οικογενειών, που προσέγγισαν κλινικές γονιμότητας όταν τα παιδιά τους εμφάνισαν καρκίνο, προκαλώντας την έναρξη ευρύτερης έρευνας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπερματοζωαρίων επιβεβαίωσε ότι το σπέρμα είχε χρησιμοποιηθεί σε 46 οικογένειες και ότι η επικίνδυνη μετάλλαξη εντοπίστηκε στο γονίδιο TP53, που συνδέεται με το σύνδρομο Li-Fraumeni — ένα από τα σοβαρότερα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου.
Σύμφωνα με τον Δρ. Edwige Kasper, βιολόγο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρουέν που παρουσίασε την υπόθεση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Μιλάνο, η μετάλλαξη δεν ήταν ανιχνεύσιμη με τις τότε διαθέσιμες τεχνικές το 2008, όταν έγινε η δωρεά. Ο ίδιος ο δότης παραμένει υγιής.
Η υπόθεση όμως αναδεικνύει σοβαρά ερωτήματα για το πώς παρακολουθούνται οι δότες και οι απόγονοί τους, αλλά και για τα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια στη χρήση σπέρματος. «Χρειαζόμαστε ένα κοινό, ευρωπαϊκό όριο γεννήσεων ανά δότη», τόνισε ο Δρ. Kasper, ενώ η Τράπεζα Σπερματοζωαρίων αναφέρει πως εφαρμόζει όριο 75 οικογενειών ανά δότη, χωρίς να επιβεβαιώνει ακριβή αριθμό παιδιών.
Τα παιδιά που έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη παρακολουθούνται στενά με τακτικές μαγνητικές τομογραφίες σώματος και εγκεφάλου, ενώ ως ενήλικες θα πρέπει να υποβάλλονται και σε εξετάσεις μαστού και κοιλίας. Πρόκειται για μία υπόθεση που εκτός από την επιστημονική ανησυχία, επαναφέρει με ένταση το ζήτημα των ηθικών και ρυθμιστικών ορίων στην αναπαραγωγική ιατρική και την ανωνυμία των δοτών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News