«Κόκκινη Πατρίδα»: Μετά τους Τούρκους και την «Γαλάζια Πατρίδα», έχουν και οι Αλβανοί αξιώσεις
Με μεγάλη έκπληξη όμως, στο σάιτ epiruspost.gr στις 23/7/2025 είδαμε έναν τεράστιο, ακαλαίσθητο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει ολόκληρη την Ήπειρο, μέχρι την Πρέβεζα και την Άρτα, τους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, κάποια άλλα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και την Κέρκυρα

Οι αβάσιμες θεωρίες της Τουρκίας για «Γαλάζια Πατρίδα», οι οποίες διδάσκονται πλέον και στα σχολεία της γειτονικής χώρας είναι γνωστές. Επίσης, είναι γνωστό ότι διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία κυκλοφορούν κατά καιρούς χάρτες οι οποίοι περιλαμβάνουν και τμήματα της Ηπείρου, ενίοτε και της Δυτικής Μακεδονίας. Όλα αυτά, το επίσημο ελληνικό κράτος τα αντιμετωπίζει ως άνευ σημασίας ενέργειες κάποιων περιθωριακών. Διαφωνούμε, αλλά ας το δεχτούμε.
Με μεγάλη έκπληξη όμως, στο σάιτ epiruspost.gr στις 23/7/2025 είδαμε έναν τεράστιο, ακαλαίσθητο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει ολόκληρη την Ήπειρο, μέχρι την Πρέβεζα και την Άρτα, τους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, κάποια άλλα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και την Κέρκυρα. Αυτή τη φορά ο χάρτης δεν είναι δημιούργημα κάποιων γραφικών ή φανατικών, αλλά περιέχεται στο επίσημο περιοδικό, «κεντρική έκδοση» το χαρακτηρίζει το epiruspost.gr, του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας «USHTRIA» («Ο ΣΤΡΑΤΟΣ»), στο τεύχος αρ. 28 της 18ης Ιουλίου 2025, σε «δεσπόζουσα» θέση μάλιστα, τη σελ. 12.
Τι περιλαμβάνει ο χάρτης και πώς συνδέει το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) με τις έωλες αλβανικές διεκδικήσεις;
Ο αλβανικός χάρτης περιλαμβάνει ολόκληρη την Ήπειρο, ακόμα και τμήματα νότια της Άρτας και της Πρέβεζας, ουσιαστικά δηλαδή μας γυρίζει πριν το 1881, οπότε τα ΒΔ σύνορα της Ελλάδας έφταναν λίγο πιο πάνω από την Αμφιλοχία και το Μακρυνόρος. Περιλαμβάνει επίσης την Κέρκυρα, τους νομούς Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς και τμήμα του νομού Κοζάνης. Περιλαμβάνει επίσης περιοχές των Σκοπίων όπως το ελληνικότατο, ως τις αρχές του 20ου αιώνα, Μοναστήρι (MANASTER).
Στο προηγούμενο τεύχος το «USHTRIA» έγραψε για «Ελληνική γενοκτονία σε βάρος των Μουσουλμάνων Τσάμηδων». Πώς τα τεκμηριώνει όλα αυτά η Αλβανία; Με αναφορά στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878), όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αλβανία κατατεμαχίστηκε! Ποια Αλβανία του 1878; Ούτε Αλβανική εθνική συνείδηση, ούτε ιδέα ίδρυσης αλβανικού κράτους, ούτε τίποτα σχετικό υπήρχαν τότε. Οι Αλβανοί επιδίωκαν να ενωθούν με την Ελλάδα από τα χρόνια του Όθωνα ακόμα. Οι σκοπιμότητες και τα βρόμικα παιχνίδια της Ιταλίας και της Αυστρίας δημιούργησαν το τεχνητό κράτος στα βορειοδυτικά σύνορά μας.
Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν, η μεγάλη «Κόκκινη Πατρίδα» από τους Αλβανούς σε επίσημο έντυπο!
Τι διδάσκονται οι Αλβανοί μαθητές;
Στα αλβανικά σχολεία, διδάσκονται στους μαθητές και τις μαθήτριες τα εγχειρίδια Ιστορίας και Γεωγραφίας του Αλβανικού Έθνους που έχουν βέβαια την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης (sic, σε ποιον τομέα διαπρέπουν οι Αλβανοί επιστήμονες άραγε;), όπου αναφέρεται ότι τα θεσπρωτικά φύλα και οι Χάονες ήταν ιλλυρικά, άρα οι Αλβανοί, οι απόγονοι των Ιλλυριών, κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικά, δικαιούνται την «Τσαμουριά», την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά κ.α. Μάλιστα, αυτό κι αν είναι πρωτάκουστο, στα εγχειρίδια αναγράφεται ότι «στις περιοχές αυτές κατά καιρούς εγκαταστάθηκαν και μειοψηφίες Ελληνικών πληθυσμών»!
Πηγή: epiruspost.gr, 23 Ιουλίου 2025
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News