Κοντά στο μίνι lockdown – Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Πάτρας

Ανησυχία για την ευρύτατη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια με τη Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται «στο κόκκινο». Στην Ηλεία, το ποσοστό θετικότητας είναι 6,51% και στην Αχαϊα το ποσοστό είναι 3,57%.

lockdown

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή. Στα ύψη η θετικότητα σε Αχαΐα και Ηλεία, μαζί με άλλες δέκα περιοχές της χώρας, όπου βρίσκονται ένα βήμα πριν το μίνι λοκντάουν. Πιθανή η λήψη μέτρων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.273 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση, 42 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού, ενώ 332 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στη Δυτική Ελλάδα, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Χθες καταγράφηκαν 122 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας, 97 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας και 57 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

«Καμπανάκι» για έντεκα περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Ηλεία, κρούει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία από χθες περιλαμβάνει την εκτίμηση της εβδομαδιαίας θετικότητας –ο λόγος των κρουσμάτων κορονοϊού και των τεστ– ανά περιοχή.

Βάσει αυτού του δείκτη, το «όριο συναγερμού» (3%) έχουν ξεπεράσει δεκάδες περιφερειακές ενότητες της χώρας ενώ 11 ξεπερνούν το 4%, καθώς η πανδημία «επιταχύνει» σε όλη την επικράτεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Νάξος, όπου το ποσοστό θετικότητας είναι 7,7%. Και η Ηλεία όμως, βρίσκεται πολύ ψηλά, με ποσοστό θετικότητας 6,51%. Ψηλά -πάνω από το όριο συναγερμού- είναι και ο Νομός Αχαΐας με 3,57%, ενώ στο 2,57% είναι ο δείκτης θετικότητας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Το στοιχείο της θετικότητας αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους ειδικούς, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συσκέψεων για την επιβολή τοπικών μέτρων για το «σπάσιμο» της μετάδοσης του ιού.

 

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Η εικόνα στις κλινικές ΜΕΘ της περιοχής, παραμένει σε συναγερμό. Στο ΠΓΝΠ οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές covid αυξήθηκαν σε 47 από 42, ενώ η κατάσταση στη ΜΕΘ παρέμεινε στάσιμη με 6 διασωληνωμένους. Το ίδιο και στον «Αγ. Ανδρέα» όπου οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν σε 41 (από 31) ενώ και εδώ οι διασωληνεμώνοι στη ΜΕΘ παρέμειναν 6 σε αριθμό.

Στα διαγνωστικά τεστ, στο Επιμελητήριο Αχαϊας, σε 695 εξεταζόμενους βρέθηκαν 10 θετικοί, στην Περιβόλλα σε 300 άτομα που έκαναν τεστ covid βρέθηκαν 6 θετικά και στο ΚΥ Βόρειου Τομέα σε 47 δείγματα 7 προέκυψαν θετικά.

Υψηλοί παρέμειναν οι δείκτες θετικότητας στον Πύργο, όπου σε 281 δείγματα τα 11 βρέθηκαν θετικά.

 

ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

Στο μεταξύ, σημαντικές διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες μεταξύ σε εμβολιασμένους και μη καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο ομάδες καταγράφεται στο αίσθημα ασφάλειας σε σχέση με την κυκλοφορία. Το 66% των μη εμβολιασμένων θεωρούν ότι είναι ασφαλές να κυκλοφορούν έξω όπως πριν, ενώ μόλις το 23% των εμβολιασμένων πιστεύει το ίδιο. Πρακτικά στο κοινό των εμβολιασμένων εξακολουθεί να κυριαρχεί η ανησυχία σε σχέση με την εξάπλωση του ιού σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

 

 

Αναγκαία η ενισχυτική δόση εμβολίου

Η προστασία απέναντι στην COVID-19, που προσφέρουν δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και των Οξφόρδης/AstraZeneca, αρχίζει να μειώνεται εντός εξαμήνου, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενισχυτικών δόσεων, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.

Ενα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer επιτρέπει να αποφευχθεί η μόλυνση από την Covid-19 σε ποσοστό 88%, όμως αυτή η προστασία πέφτει στο 74% έπειτα από πέντε με έξι μήνες, όπως έδειξε μια ανάλυση δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία ZOE για τις ανάγκες της έρευνάς της.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% έπειτα από τέσσερις με πέντε μήνες.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ. Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, λέει ο κυριότερος ερευνητής της μελέτης ZOE COVID, Τιμ Σπέκτορ.

Η Βρετανία αρχίζει να σχεδιάζει μια εκστρατεία χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για αργότερα μέσα στον χρόνο, έπειτα από τις δηλώσεις διακεκριμένων συμβούλων για τους εμβολιασμούς, ότι από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους.