Κυφωνίδης στην “Π”: Τι δεν γνωρίζετε για τον Τσιτσιπά
Έχει ζήσει τον Στέφανο Τσιτσιπά από 14 ετών. Τον γνωρίζει όσο ελάχιστοι. Και ως αθλητή και ως άνθρωπο.
Ο Γιάννης Κυφωνίδης ξέρει το τένις απ’ έξω κι ανακατωτά. Από πιτσιρικάς. Έπαιζε κιόλας, ερασιτεχνικά. Το 2013 ανέλαβε αρχισυντάκτης στην Cosmote Tv και υπεύθυνος τένις στο κανάλι.
Έχει ζήσει τον Στέφανο Τσιτσιπά από 14 ετών. Τον γνωρίζει όσο ελάχιστοι. Και ως αθλητή και ως άνθρωπο.
Μια ώρα ευχάριστης και παραγωγικής κουβέντας μ’ έναν εκλεκτό συνάδελφο…
-Τι λείπει από τον Στέφανο, Γιάννη;
Περισσότερη εμπειρία σε κρίσιμους αγώνες, κάτι που θα την αποκτήσει με τον καιρό.
-Ισχυρίζονται κάποιοι ότι ενώ έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, έχει φτάσει σχεδόν σε όλα στο 8,5 και προσεγγίζει το 9, δεν έχει καταφέρει ακόμα να γίνει σε ένα κομμάτι ασυναγώνιστος…
Δεν συμφωνώ. Το forehand του είναι πάνω από το 9 και η κίνησή του στο court επίσης πάνω απ’ το 9. Αν βελτιώσει ακόμα πιο πολύ το service του, θα είναι τέλειος.
-Επειδή τον ξέρεις καλά, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε μόλις τελείωσε ο τελικός;
Ότι αφού προηγήθηκε 2-0, έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία… Ο Στέφανος ένιωσε ακριβώς αυτό που είδατε. Έμεινε αμίλητος κι έβαλε τα κλάματα.
-Έχασε γιατί κάτι δεν είχε ή γιατί ο Τζόκοβιτς είναι βιονικός;
Το δεύτερο. Ναι, όπως το λες: Ο Τζόκοβιτς είναι βιονικός και πνευματικά είναι ο πιο δυνατός αθλητής που έχει εμφανιστεί ποτέ στον πλανήτη.
-Μου περιγράφεις τον Τσιτσιπά με «3 κουβέντες»;
Πρωταθλητής, τρομερό ταλέντο, απίστευτα φινετσάτος και μελλοντικός Νο1 στον κόσμο.
-Τι τον εξιτάρει πιο πολύ;
Κινητήρια δύναμή του να κερδίσει σ’ ένα μεγάλο τουρνουά έναν απ’ τους τρεις θρύλους όσο είναι ακόμα στην ακμή τους. Δηλαδή, τώρα. Όχι όταν θ’ αρχίσει ηλικιακά η πτώση τους. Τώρα να τους κερδίσει, που ακόμα είναι σε πλήρη ακμή.
-Ισχύει ότι οι τοπ τενίστες αποκτούν ένα ελιτίστικο στυλ ή ιδέα μας είναι;
Είναι πολύ διαφορετικοί όλοι τους. Ο Φέντερερ το έχει αυτό που λες. Ο Τζόκοβιτς έχει μια πιο εγωιστική προσέγγιση, ενώ ο Ναδάλ είναι απίστευτα ταπεινός. Όσο δεν φαντάζεστε…
-Κάνουν παρέα μεταξύ τους;
Καλές είναι οι σχέσεις τους. Μια χαρά… Αλλά μη φανταστείς πως είναι και κολλητοί.
-Πώς φαντάζεσαι τον Στέφανο σε 5 χρόνια;
Να έχει κατακτήσει τουλάχιστον 3 Grand Slam και κάμποσους τίτλους ακόμα και να είναι μεταξύ Νο 1 και Νο2.
-Ποιον θεωρείς κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών;
Μακράν ο πιο επιδραστικός τενίστας στην ιστορία του αθλήματος είναι ο Φέντερερ. Απ’ τον τρόπο παιχνιδιού, μέχρι το πόσα έσοδα έφερε στο τένις και πόσο μεγαλύτερη δημοφιλία απέκτησε το άθλημα μόνο και μόνο χάρη σ’ αυτόν.
-Ο Στέφανος ποιον θεωρεί;
Δεν θα ‘θελα ν’ απαντήσω εκ μέρους του, αλλά θα σου πω τούτο: Ο Φέντερερ είχε μεγάλη επίδραση και στον Στέφανο. Όταν μικρός αμφιταλαντευόταν αν θα παίξει backhand με ένα ή με δύο χέρια, επέλεξε λόγω Φέντερερ να παίξει με ένα χέρι.
-Είναι πραγματικά τόσο ευγενές σπορ το τένις ή μήπως όλο αυτό που βλέπουμε είναι αρκετά επιτηδευμένο;
Επιτηδευμένο δεν είναι. Βλέπετε κάποιους αθλητές να βγάζουν τα χαρακτήρα τους στα παιχνίδια. Ο Κόνορς, ο Μάκενρο, ακόμα και τώρα κάποιοι. Η ευγένεια έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τον κόσμο που παρακολουθεί κι όχι με τους παίκτες.
-Πόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις σώμα και μυαλό την ώρα του αγώνα;
Η συγκέντρωση και η πνευματική δύναμη ξεχωρίζουν τους μέτριους και τους απλά καλούς τενίστες από τους top. Τα χτυπήματα που βλέπετε δεν διαφέρουν πολύ απ’ αυτόν που είναι στο Νο1 ως το Νο100. Πιστέψτε με. Παρόμοια χτυπήματα, παρεμφερής τεχνική, σχεδόν ίδιες ταχύτητες. Αυτό που διαφέρει είναι η πνευματική συγκέντρωση ώστε να κάνουν πιο πολλές φορές ένα τέτοιο χτύπημα, να δουν στο ματς τι μπορεί να γίνει στην εξέλιξή του και να είναι πνευματικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Αυτός είναι ο Τζόκοβιτς. Δεν υπάρχουν παίκτες να χάνουν 2-0 σε τέτοιο τελικό και να το γυρίσουν σε 3-2, και μάλιστα με σχετική άμεση».
-Πόσες ώρες προπόνηση κάνει ένας τενίστας σε αυτό το επίπεδο;
Καθημερινά 2-3 ώρες στο γήπεδο κι άλλες τόσες στο γυμναστήριο.
-Τι είδους προπόνηση;
Επικεντρώνουν σε ό,τι βλέπουν ότι δεν πάει καλά. Πολύ πιεστικές και επίπονες προπονήσεις. Και κάτι ακόμα, που ίσως δεν ξέρει ο πολύς κόσμος: Στον τελικό της Κυριακής, π.χ., μπήκαν στις 4 στο τερέν. Δύο ώρες πριν, επί 45 λεπτά, προπονούνταν, γι’ αυτό και το ζέσταμα που βλέπει ο κόσμος κρατάει μόνο 5 λεπτά. Έχουν κάνει πριν ζέσταμα, χωριστά, σε άλλους χώρους του γηπέδου. Και για να κρατηθούν ζεστοί μέχρι ν’ αρχίσει ο αγώνας, κάνουν ποδήλατο, διάδρομο.
–Πώς εξηγείται ότι σε ένα τόσο επίπονο σπορ αντέχουν οι σούπερ σταρ να παίζουν ως τα 35 και 40 σε τέτοιο επίπεδο; Δεν συμβαίνει σε άλλο σπορ…
Όσο μεγαλώνεις κι είσαι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, τόσο λιγότερα τουρνουά παίζεις. Ο Τσιτσιπάς στο τέλος της χρονιάς μπορεί να έχει κάνει 30-32 τουρνουά, ο Τζόκοβιτς, ο Ναδάλ δεν θα ‘χουν κάνει πάνω από 18-19. Αυτό τους κρατάει φρέσκους. Και ρίχνουν το βάρος τους στα Grand Slam. Είδατε τον Φέντερερ που αποσύρθηκε μόνος του από το Παρίσι; Το έκανε για να είναι πανέτοιμος στο Γουίμπλεντον.
-Αντιντόπινγκ κοντρόλ γίνεται στο τένις;
Βεβαίως. Ειδικά σε περιόδους προετοιμασίας, ανά πάσα ώρα μπορεί να τους επισκεφτεί για έλεγχο κλιμάκιο του WADA. Και πολύ συχνά έκτακτοι έλεγχοι. Έχουν ξυπνήσει και τον Στέφανο και τη Μαρία ακόμα και στις 6 το πρωί για έλεγχο…
-Έχεις εξήγηση για τα πικρόχολα, ειρωνικά και πολλές φορές κομπλεξικά σχόλια για τον Στέφανο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;
Το αποδίδω στο ότι ο κόσμος δεν έχει πλήρη γνώση για το τι έχει τραβήξει ένας τέτοιος αθλητής για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Ο κόσμος διαβάζει πόσα χρήματα παίρνουν αυτά τα παιδιά και δεν κάθεται να σκεφτεί πώς έφτασαν ως εδώ. Για να ζει όπως ζει ο Στέφανος και για να κάνει τα ταξίδια που κάνει σ’ όλο τον κόσμο, μόχθησε απίστευτα. Και το κυριότερο: Είναι ο Νο4 αθλητής στο επάγγελμά του σε όλο τον πλανήτη. Κι εγώ αν ήμουν ο Νο4 δημοσιογράφος σε όλο τον κόσμο, θα έπαιρνα πολλά εκατομμύρια. Αλλά δεν είμαι. Κι επειδή δεν είμαι, είναι σωστό να κράζω αυτόν που είναι ο 4ος καλύτερος στον κόσμο στη δουλειά του;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News