Κυριακή Περδικέα: Μη ρεαλιστικές προσδοκίες βυθίζουν τα παιδιά σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο

Συνέντευξη με την Κοινωνιολόγο – Εγκληματολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Κυριακή Περδικέα.

Κυριακή Περδικέα: Μη ρεαλιστικές προσδοκίες βυθίζουν τα παιδιά σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο

Είναι το καλοκαίρι η περίοδος ανεμελιάς, χαράς ή σας δημιουργεί μια μελαγχολία; Ιδίως οι έφηβοι και οι νέοι επιλέγουν να απομονωθούν. Το γιατί θα μας το εξηγήσει η κοινωνιολόγος – εγκληματολόγος / γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια – κλινική υπνοθεραπεύτρια, Κυριακή Περδικέα.
Καλοκαίρι σημαίνει: Καλός Καιρός. Αυτή η εποχή ενδείκνυται να χαρούμε τη φύση και να δούμε αγαπημένα πρόσωπα. Γιατί όμως, στις ψυχές πολλών ανθρώπων, ειδικά των παιδιών και εφήβων, επικρατεί χειμώνας;

Συνέντευξη στην Ελένη Βασιλοπούλου

-Πού οφείλεται η εποχική κατάθλιψη;
Ο κυριότεροι λόγοι εμφάνισης αυτής της κατάστασης η οποία επιστημονικά ονομάζεται: Εποχική Κατάθλιψη (σύμφωνα με το DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) είναι οι αυξημένες προσδοκίες μας και η έλλειψη ενός κοινωνικού πλαισίου που δίνει το αίσθημα του ανήκειν.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται και στην ύπαρξη ψυχικού τραύματος το οποίο έχει συμβεί στην καλοκαιρινή εποχή και ενεργοποιείται κάθε χρόνο.
Ως ψυχοθεραπεύτρια, αυτό που συναντώ πιο συχνά στις συνεδρίες μου, είναι η μοναξιά και η σύγκριση με τους άλλους, κυρίως μέσω του διαδικτύου.
Η έλλειψη του αισθήματος του ανήκειν δημιουργεί το υπόβαθρο για αρνητικές σκέψεις οι οποίες προκαλούν αίσθημα μοναξιάς, μειονεξίας και θλίψης.
Στη συνέχεια, αυτό προκαλεί μια συμπεριφορική τάση για σύγκριση με τους άλλους, κυρίως μέσω των social media.
Η πρώτη και πιο άμεση αλλαγή στην οποία πρέπει να εστιάσει, είναι στην αλλαγή της συμπεριφοράς. Δηλαδή στην πολύωρη ενασχόληση με τα social media. Ωστόσο, αυτό είναι και το πιο δύσκολο λόγω του πολύ ελεύθερου χρόνου που έχουν κυρίως τα παιδιά αυτή την εποχή.

-Γιατί κάποιοι έφηβοι και νέοι νιώθουν μοναξιά το καλοκαίρι;
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών οι οποίες με τη σειρά τους βυθίζουν τον άνθρωπο -είτε είναι ενήλικας είτε είναι παιδί/ έφηβος- σε έναν ατέρμονο καταστροφικό φαύλο κύκλο απ’ τον οποίο είναι συχνά δύσκολο να βγει. Τουλάχιστον όχι χωρίς βοήθεια.

-Ποια είναι τα βασικά σημάδια της εποχικής κατάθλιψης το καλοκαίρι;
Μελαγχολία, κακή διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος, λιγότερη κίνηση και αποφυγή συναναστροφών, κακή ποιότητα ύπνου, αύξηση όρεξης για μη θρεπτικό φαγητό, άγχος και ευερεθιστότητα, δυσκολία στην συγκέντρωση και πιθανόν σωματικές ενοχλήσεις όπως ξαφνικοί και ανεξήγητοι πόνοι.
Κάθε άνθρωπος που παρατηρεί μια τέτοια αλλαγή στην ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες και νιώθει να ταυτίζεται έστω και λίγο με τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να παρέμβει όσο δυνατόν πιο άμεσα.
Να ζητήσει βοήθεια αρχικά από κάποιον δικό του άνθρωπο και αν δεν υπάρξει βελτίωση από κάποιον ειδικό.

-Πώς το αντιμετωπίζουμε;
Φυσικά η λύση δεν είναι να γεμίσουμε το πρόγραμμά τους με δραστηριότητες, αλλά να τους δώσουμε και άλλες επιλογές και να οριοθετήσουμε τον χρόνο τους.
Οσον αφορά τους ενήλικες, ή απεγκατάσταση αυτών των εφαρμογών για ένα διάστημα ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.
Θα είναι δύσκολο πιθανόν και στρεσογόνο στην αρχή αλλά καλό είναι να το δείτε σαν μια εθιστική συμπεριφορά. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να διακοπεί μια κακή συνήθεια.
Αυτή η παρέμβαση συχνά είναι αρκετή για να βγει κάνεις από τον φαύλο κύκλο.
Η εποχική κατάθλιψη δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας τρομάξει και να σας οδηγήσει στο να σκέφτεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα.
Είναι μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, πολύ περισσότερους απ’ όσο νομίζετε.
Αναγνωρίστε το ως φυσιολογικό και επιλέξτε να κάνετε μια άμεση παρέμβαση, έχοντας μια στάση καλοσύνης προς τον εαυτό σας που δεν επέλεξε να νιώθει έτσι.
Απλώς συμβαίνει. Κάποιες φορές σε κάποιους ανθρώπους. Δεν φταίτε εσείς. Δεν κάνατε κάτι λάθος.
Αυτό θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και θα μάθετε να αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις αποτελεσματικά ώστε να μην σας ταλαιπωρήσουν ξανά στο μέλλον.