Λιμανάκι Αλυκών: Ψαράδες «βουλιάζουν» και εκπέμπουν SOS

Με κίνδυνο της ζωής τους, συνεχίζουν την εργασία τους οι ψαράδες στο λιμανάκι της Αχαγιάς

Λιμανάκι

Πενήντα οικογένειες και 300 συνολικά άνθρωποι, η ζωή και ο βιοπορισμός των οποίων περιστρέφεται γύρω από την αλιεία, συνεχίζουν να εκπέμπουν SOS για το λιμανάκι των Αλυκών στη Δυτική Αχαΐα, το οποίο εξακολουθεί να θυμίζει κάτι μεταξύ στοιχειωμένου αγκυροβολίου από ταινίες τρόμου και μεσαιωνικού αρσανά!

Το «πρέσινγκ», προκειμένου να γεφυρωθεί το γραφειοκρατικό χάσμα μεταξύ του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και της κτηματικής υπηρεσίας παραμένει συνεχές και στο «παιχνίδι», μάλιστα, έχει μπει δυνατά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όμως για τους ψαράδες που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ημικατεστραμμένο λιμανάκι, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι τεράστιο, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΩΤΗΣ: «ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ Σ ΖΩΗΣ ΜΑΣ…»

«Πραγματικά είναι πολύ λυπηρό αυτό που βιώνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος των Αλιέων της περιοχής, Νίκος Χαλιώτης και συνέχισε αποκαλυπτικός για τις επικίνδυνες μανούβρες που πρέπει να κάνουν κάθε φορά οι ψαράδες που χρησιμοποιούν το λιμανάκι: «Οσοι εργάζονται τις βραδινές ώρες θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο την ζωή τους. Τα τσιμέντα στο λιμάνι έχουν υποχωρήσει, η είσοδος έχει κλείσει, φανάρια δεν υπάρχουν και όποιος κάνει λάθος ελιγμό θα διαλύσει το σκάφος του. Ειδικά τις βραδινές ώρες, αν έρθει κάποιος που δεν είναι από την περιοχή, για να αράξει το σκάφος του, είναι σίγουρο ότι θα το ρίξει πάνω στα τσιμέντα και θα το βουλιάξει. Μόνο το 1/5 της εισόδου του λιμανιού είναι, πλέον, ανοικτό. Το άλλο έχει μπαζώσει».
Και ο Ν. Χαλιώτης ολοκλήρωσε τις τοποθετήσεις του ως εξής: «Οι φορείς έχουν δείξει ενδιαφέρον, όμως δυστυχώς όλο κάτι παγώνει. Ενώ κόπηκαν 22.000 ευρώ από το φθινόπωρο του 2021 για την εκβάθυνση του λιμανιού και την διάνοιξη της εισόδου, τελικά το έργο έμεινε στο συρτάρι και ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν έχει γίνει ακόμη κάποια παρέμβαση. Ολες οι δημοτικές αρχές της περιοχής είχαν σαν όραμα να αναβαθμίσουν το λιμανάκι των Αλυκών, κάτι που θα οδηγούσε και σε περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, όμως έχουν περάσει 10ετίες και τα πράγματα αντί να γίνουν καλύτερα, χειροτέρεψαν».

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: «ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ»

«Η προσπάθειά μας είναι συνεχής και σε δυο μέτωπα, το ένα αφορά την παραχώρηση των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού στον Δήμο Δυτικής Αχαϊας και το δεύτερο την οικονομική ενίσχυση για τον καθαρισμό εισόδου-εξόδου και εκβάθυνσης του λιμανιού των Αλυκών, την οποία ζητήσαμε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ε. Κυριαζόπουλο», ανέφερε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης.

 

ΣΕ ΕΤΑΔ – ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ – ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

Λίγο πριν λήξει το 2021, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας απέστειλαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με κοινοποίηση, μάλιστα, σε τρεις υπουργούς (τον επί των Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη) επιστολή με την οποία ζητούν την παραχώρηση των κοινοχρήστων χώρων στον Δήμο Δυτ. Αχαΐας «επειδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικισμού αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μέσω μελετών και χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορεί και πρέπει να προχωρήσουν». Οπως προειδοποιεί επίσης η επιστολή: «Ο οικισμός είναι ευάλωτος σε φαινόμενα που δύναται να προκύψουν από την κλιματική αλλαγή για τα οποία δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη». Παράλληλα, σχετική ενημέρωση υπήρξε πριν από δυο περίπου εβδομάδες και στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.