Μαλεσίνα: Η περιοχή που τα 4/5 του πληθυσμού έχουν αποκτήσει ανοσία

Ερευνα από την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε πως το 80% του πληθυσμού της Μαλεσίνας έχει αποκτήσει ανοσία.

Μαλεσίνα

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη Μαλεσίνα και την υπάρχουσα ανοσία αποκάλυψε η ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω χρήσης ορολογικού τεστ αντισωμάτων κατά του ιού SARS COV-2 (μέθοδος ELISA), που πραγματοποιήθηκε από τις 14/06/2021 έως τις 16/06/2021, με την αμέριστη υποστήριξη του δήμου Λοκρών, από την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 552 πολίτες (71% γυναίκες) με μέση ηλικία τα 53 έτη. Η μελέτη έδειξε ότι, είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης, τα τέσσερα πέμπτα περίπου του πληθυσμού που εξετάσθηκαν έχει αναπτύξει ανοσία. «Πρόκειται επομένως για μια περιοχή, επαρκώς προστατευμένη», σύμφωνα με τον καθηγητη Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

Από τους ασθενείς με θετική ανοσιακή απάντηση, το 47% ήταν ασθενείς με προηγηθείσα επιβεβαιωμένη νόσο, ενώ το 53% ήταν άτομα που είχαν εμβολιασθεί και ο 1 στους 3 είχε λάβει και τη δεύτερη δόση. Περισσότεροι από 9 στους 10 που νόσησαν από κορονοϊό εμφάνιζαν θετικό έλεγχο αντισωμάτων 3,5 μήνες μετά τη διάγνωση.

Μια αντίστοιχη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας στη Δεσκάτη έδειξε διατήρηση των αντισωμάτων σχεδόν σε όλους που νόσησαν το διάστημα των εννέα μηνών της παρακολούθησης.

Η μεγάλη πλειοψηφία (87%) των πολιτών που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν προηγούμενη βέβαιη νόσο. Ο εμβολιασμός οδήγησε σε υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τη φυσική νόσηση. Ενώ ο τίτλος αντισωμάτων ήταν υψηλότερος μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η ενδοοικογενειακή μετάδοση «ρυθμιστής» του επιδημικού κύματος

Μεταξύ των ατόμων που νόσησαν οι μισοί ανέφεραν ότι δεν είχαν σαφή έκθεση σε ενεργό κρούσμα ενώ το 40% ανέφερε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση αποτέλεσε τον κύριο τρόπο διασποράς του ιού. Παρόλο που τα τρία τέταρτα των πολιτών ανέφεραν ότι οι συστάσεις καραντίνας αλλάξαν τον τρόπο ζωής τους, οι μισοί υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόσθηκαν σωστά.

Από αυτή τη μελέτη στη Μαλεσίνα, που τώρα άγγιξε στο τείχος ανοσίας, επιβεβαιώθηκε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση καθόρισε την βαρύτητα εκείνου του πανδημικού κύματος. Παρά την ένταση αυτού του κύματος, οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν προσέφεραν ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική προστασία.

Φυσική ανοσία και εμβολιασμός τα “κλειδιά” για την έξοδο από την πανδημία

«Αντί επομένως να μετράμε καθημερινά τα <κρούσματα>, δηλαδή απλώς μολύνσεις, κατασκευάζοντας μοντέλα πρόβλεψης που επιτείνουν το άγχος, “κοκκινίζουν”, περιοχές όπως τα νησιά μας, πλήττουν την οικονομία μας, ας δούμε προσεκτικά την προστασία που άφησαν τα πανδημικά κύματα του Νοεμβρίου και του Μαρτίου ανά περιοχή και ας βρούμε ευρηματικούς τρόπους να πείσουμε τους ευάλωτους να εμβολιασθούν άμεσα. Έτσι δεν θα χρειασθούν άσκοπες καραντίνες που αρκετές φορές επιτείνουν την μετάδοση μέσα στα σπίτια και η ζωή θα συνεχισθεί ομαλά από αυτό το καλοκαίρι στην πανέμορφη ελληνική φύση», προτείνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Και εκτιμά πως τώρα λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού γίνεται επιτακτική η ανάγκη μελέτης των προηγουμένων πανδημικών κυμάτων και η εκτίμηση της ανοσίας που άφησαν στον πληθυσμό. «Εάν αυτή αγγίζει ή μπορεί και να ξεπερνάει το 20% σε μερικές περιοχές και οι προστατευμένοι από τα εμβόλια σήμερα είναι το 50% του Ελληνικού πληθυσμού, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να περιμένουμε μια ήπια, ίσως την τελευταία πανδημική έξαρση», προβλέπει.