Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: : «Ιδιώτες και στο 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών;»
Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε Ιδιώτες το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας.
Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το κείμενο της ερώτησης προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας αναφέρει:
Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε Ιδιώτες το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από τις ενέργειες αυτές είναι πολλά, αφού η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει ούτε με ποια διαδικασία αποφασίστηκε η μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, ούτε γιατί δεν προκρίθηκε η λύση της επαναδημιουργίας στρατιωτικού νοσοκομείου, που θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των δυο νοσοκομείων της Πάτρας, που εξυπηρετούν ασθενείς από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ζήτημα όμως υπάρχει και με τον όρο που έθεσε ο διαθέτης Β. Μαραγκόπουλος αναφορικά με τη χρήση του κληροδοτήματος, σύμφωνα με τον οποίο στο ακίνητο πρέπει να λειτουργεί υγειονομική μονάδα, η οποία θα εξυπηρετεί και τον στρατό. Σε περίπτωση μάλιστα μη τήρησης του όρου αυτού, οι νόμιμοι κληρονόμοι θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το κληροδότημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (Στρατόπεδο Χριστιά) από το 2017, οπότε και ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των κλινικών του στο νέο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», έχει μείνει ανεκμετάλλευτο και ερειπωμένο. Η διαχείρισή του, που μέχρι τότε γινόταν από την 6η Υ.ΠΕ., επέστρεψε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την μεταφορά του εξοπλισμού και του προσωπικού του το 2018 στο ανακαινισθέν νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας». Το τότε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε εκφράσει την πρόθεση να επαναλειτουργήσει σαν ένα πρότυπο Πρωτοβάθμιο Ιατρικό Κέντρο, που θα αποτελούνταν από στρατιωτικούς ιατρούς όλων των Σωμάτων και παράλληλα θα παρείχε φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν αποστρατεία και εν ενεργεία.Θέμα: « Ιδιώτες και στο 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών;»
Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε για την εκμετάλλευση του ακινήτου αυτού την μακροχρόνια μίσθωσή του σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αναθέσει σε γραφείο πολιτικών μηχανικών την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχει δε αναθέσει σε ειδική επιτροπή τον καθορισμό του ύψους της τιμής εκκίνησης του μισθώματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την μίσθωση του ακινήτου.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ) απηύθυνε επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με την οποία εκφράζει θλίψη, πικρία και απογοήτευση για την απόφαση να προχωρήσει το Υπουργείο σε μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, αντί για την αξιοποίησή του. Τονίζει επίσης ότι το γεγονός πως δεν ενημερώθηκε η Ομοσπονδία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, γεννά πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα αυτής της εκμίσθωσης. Με την επιστολή αυτή υπενθυμίζει ότι η διαθήκη του Βασίλειου Μαραγκόπουλου, βάση της οποίας γίνεται η διαχείριση του ακινήτου, έχει όρο τη χρήση του για λειτουργία υγειονομικής μονάδας, η οποία θα εξυπηρετεί και τον στρατό. Σε περίπτωση μάλιστα μη τήρησης του όρου αυτού, οι νόμιμοι κληρονόμοι θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το κληροδότημα.
Τέλος, η Π.Ο.Ε.Σ. ζητά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της ανάθεσης του διαγωνισμού και ρωτά γιατί επιλέχθηκε η ιδιωτικοποίηση ενός δημοσίου υγειονομικού χώρου έναντι της δημιουργίας εκ νέου ενός νοσοκομείου προς όφελος των σωμάτων ασφαλείας και των πολιτών, που θα πληρούσε μάλιστα και τον όρο της διαθήκης του Β. Μαραγκόπουλου.
Επειδή η επαναδημιουργία στρατιωτικού νοσοκομείου, θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των δυο νοσοκομείων της Πάτρας, που εξυπηρετούν ασθενείς από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, αν ληφθεί μάλιστα υπόψιν το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αυξημένες ανάγκες, ειδικά κατά την εποχή της πανδημίας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποια διαδικασία αποφασίστηκε η μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, που μέχρι το 2017 στέγαζε το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (Στρατόπεδο Χριστιά);
2) Γιατί δεν προκρίθηκε η λύση της επαναδημιουργίας στρατιωτικού νοσοκομείου, που θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των δυο νοσοκομείων της Πάτρας, που εξυπηρετούν ασθενείς από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
3) Κατά τη λήψη της απόφασης για την μίσθωση του κληροδοτήματος σε ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας, εξετάστηκε αν είναι σύμφωνη με τον όρο που έχει θέσει ο διαθέτης Β. Μαραγκόπουλος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μωραΐτης Θάνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News